Το νέο βρώμικο ψέμα της Κυβέρνησης

Το νέο βρώμικο ψέμα της Κυβέρνησης

γράφει ο Βασίλης Βαρούχας*

Τον τελευταίο καιρό η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει εκφράσει την άποψη ότι η χώρα θα βγει οριστικά από τα Μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο. Αυτό όμως απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα.

Η Κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει μέτρα ύψους 5,2 δισ. ευρώ έως το 2021 και έχει βάλει υποθήκη την δημόσια περιουσία έως το 2115. Την ίδια στιγμή, αναμένονται νέες υψηλές μειώσεις σε παλαιές και νέες συντάξεις, μείωση του αφορολόγητου, πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ, νέοι φόροι και εισφορές, αλλά και αυξημένος ΦΠΑ στα νησιά.

Όπως διαφαίνεται από τα παραπάνω, η περίφημη έξοδος από τα Μνημόνια δεν έρχεται ακόμα. Και πως να έρθει άλλωστε, όταν θα συντελεστεί η μετάβαση από το φθηνό δανεισμό από ευρωπαϊκά κεφάλαια σε ακριβό δανεισμό από τις αγορές, ενώ παραμένουν όλες οι βαριές μνημονιακές υποχρεώσεις. Αποτελεί μεγάλο ψέμα ότι η χώρα θα ξαναγίνει οικονομικά ανεξάρτητη όταν θα υπάρχει διαρκής έλεγχος των Βρυξελλών, που πότε βαφτίζεται «ενισχυμένη επιτήρηση» και πότε «εργαλείο».

Είναι ακόμη μεγαλύτερο ψέμα να κάνει λόγο η Κυβέρνηση για υπεραπόδοση της οικονομίας και να χρησιμοποιεί ως επιχείρημα το υπερπλεόνασμα. Το ποσό αυτό συγκεντρώνεται από τα φάρμακα που δεν προμηθεύει τα νοσοκομεία. Από νέες συντάξεις που δεν εκδίδει και από επιστροφές φόρων που δεν πραγματοποιεί στους δικαιούχους. Αλλά και από ληξιπρόθεσμα χρέη που δεν πληρώνει στους ιδιώτες, όπως επίσης και από δημόσιες επενδύσεις που δεν πραγματοποιούνται.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει το εργαλείο της «ενισχυμένης εποπτείας». Η χώρα μας δηλαδή θα βρίσκεται σε «ενισχυμένη εποπτεία» και μετά το πέρας του Αυγούστου. Σημειώνεται ότι η ενισχυμένη εποπτεία θεωρεί το κράτος-μέλος δυνητική εστία κινδύνου για την Ευρωπαϊκή Ένωση, εμπλέκει το Δ.Ν.Τ., συνεπάγεται 4 εκθέσεις παρακολούθησης το χρόνο και περιλαμβάνει μελλοντικές παρεμβάσεις στις περιπτώσεις αποκλίσεων. Επιβάλλει, δηλαδή, μια πολύ αυστηρή και συχνή επιτήρηση της χώρας μας, που όμοιά της δεν έχει επιβληθεί σε καμία άλλη χώρα που βγήκε από Μνημόνια, όπως είναι η Πορτογαλία και η Κύπρος. Γι’ αυτό ακριβώς και λέμε τόσο καιρό ότι είναι άλλο ένα παραμύθι της Κυβέρνησης η δήθεν καθαρή έξοδος.

Είναι ντροπή να πανηγυρίζει μια Κυβέρνηση επειδή βγάζει περισσότερα από όσα απαιτούνται από τις τσέπες των Ελλήνων, για να τα βάζει στην τσέπη των δανειστών μας, οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία υπενθυμίζουν  ότι το μείγμα των δημοσιονομικών μέτρων της τελευταίας τριετίας είναι αποκλειστική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης

*Ο Βασίλης Βαρούχας είναι Β’ Αντιπροέδρος ΝΟΔΕ Ηρακλείου και Υπεύθυνος Τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Νέων Επιστημόνων

Άλλα άρθρα στην ίδια ενότητα

Αν βρίσκεστε στον δρόμο ή δεν έχετε συνεχή πρόσβαση στο internet, αποθηκεύστε το τηλέφωνο του cretapress.gr 6940 042 120 και στείλε μας τη φώτο, το βίντεο ή το μήνυμά σας για να καταγγείλετε, να πείτε την άποψή σας ή και για να δείξετε αυτό που θέλετε.

Επίσης μπορείτε να καλείτε στο τηλ 2810 203 500. Αν δεν είναι διαθέσιμος κάποιος συνεργάτης, αφήστε το μήνυμα σας στον αυτόματο τηλεφωνητή.

Άλλος τρόπος επικοινωνίας με internet: info@cretapress.gr

Close Menu
Don`t copy text!