Η Σοφία Γ. Παπαδάκη μιλά για τα 27 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου

Η Σοφία Γ. Παπαδάκη μιλά για τα 27 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου

”Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος.” τούτη η γη, η ελληνική φιλοξενεί άνδρες πολλούς επιφανείς.

26 χρόνια τώρα, κείτεται σ’ αυτή και ένας μεγάλος ηγέτης αυτής της χώρας, ο Ανδρέας Παπανδρέου. Χαρισματικός ηγέτης, οραματιστής, δημοκράτης και λάτρης της πατρίδος του, ο Ανδρέας έζησε και ζει μέσα από τα έργα του και τη μακρά πολιτική του πορεία.

Ο ιδρυτής της Δημοκρατικής Παράταξης ήταν ένας πολιτικός που αγαπήθηκε όσο λίγοι από τον ελληνικό λαό. Άφησε πίσω του πιστούς οπαδούς και αντιπάλους, που ακόμα κι εκείνοι παραδέχτηκαν την αξία του. Ένας άνδρας πολιτικός που σημάδεψε τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας.

Από μικρή, ήδη, ηλικία οι δημοκρατικές ιδέες και ανησυχίες του άρχισαν να διαφαίνονται. Η πολιτική του όμως σταδιοδρομία αρχίζει, επίσημα, το Φεβρουάριο του 1964, όταν εκλέγεται βουλευτής Αχαΐας με την Ένωση Κέντρου, που θριάμβευσε στις εκλογές. Ο ίδιος παθιασμένος με την πολιτική, έρχεται στο προσκήνιο ως εκφραστής της ανανέωσης και μεταρρυθμιστής. Ώστε στις 3 Σεπτεμβρίου 1974 ιδρύει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, βασισμένο στις αρχές της εθνικής ανεξαρτησίας, της κοινωνικής απελευθέρωσης και της λαϊκής κυριαρχίας. Αποκορύφωμα της πολιτικής του πορείας ήταν όταν ο Ανδρέας γίνεται Πρωθυπουργός της Ελλάδας και φέρνει στη χώρα την αλλαγή, δίνοντας την Ελλάδα στους Έλληνες.

Στα 11 χρόνια της πρωθυπουργίας του, επηρέασε κατά πολύ την σκέψη και τη λειτουργία του ελληνικού κράτους. Ήταν ο ηγέτης που σημάδεψε την Ελλάδα μετά τη Μεταπολίτευση. Ο Ανδρέας λατρεύτηκε πολύ, και σε κάθε περίπτωση η ιστορία τον δικαίωσε. Το 1996 παρέδωσε μια Ελλάδα δυνατή, υπερήφανη, που μπορούσε να σταθεί πια ως ισχυρή παρουσία ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Έλληνες απέκτησαν επιτέλους ένα κράτος που σεβόταν τους πολίτες του και τα δικαιώματά τους, το βιοτικό επίπεδο αναβαθμίστηκε αισθητά και αποδόθηκε επιτέλους κοινωνική δικαιοσύνη.

Η ιστορία για όσα έπραξε ο Ανδρέας είναι γνωστή. Το ζήτημα είναι εμείς σήμερα να φανούμε αντάξιοι της βαριάς κληρονομιάς που παραλάβαμε. Να σταθούμε στο ύψος των καιρών και να απαντήσουμε στις προκλήσεις. Ο Ανδρέας Παπανδρέου χάραξε μια λαμπρή πορεία για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Έχουμε χρέος να βαδίσουμε σταθερά πάνω σ’ αυτή. Το χρωστάμε στον Ανδρέα, στις ιδέες που μας ενώνουν, το χρωστάμε στην Ελλάδα και στους Έλληνες.

Τέτοιες ημέρες μνήμης πρέπει να είναι διδακτικές. Έχουμε τις ιδέες, τα οράματα, τις αξίες και ένα μεγάλο πολιτικό πρότυπο: τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η μεγαλύτερη τιμή στη μνήμη του είναι την ώρα του ”πράττειν”, να πράξουμε ορθά.

(Σοφία Γ. Παπαδάκη, μέλος ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής)

Τζάμια-Κορνίζες-Είδη Σκίασης Γκοντές. Τηλ. 2811 21 71 81

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *