Οδηγίες προς …. Γριπιασμένους!

Οδηγίες προς …. Γριπιασμένους!

Γράφει ο ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΨΥΧΑΡΑΚΗΣ*

Καθώς βρισκόμαστε στην περίοδο έξαρσης της εποχικής γρίπης, καταγράφονται όλο και περισσότερα σοβαρά περιστατικά, με επιπλοκές που χρήζουν ιατρικής αντιμετώπισης. Πιο συγκεκριμένα έχουν ήδη καταγραφεί μέχρι σήμερα, 18 θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης και 117 σοβαρά κρούσματα. Για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητη η ορθή ενημέρωση του κοινού και η λήψη μέτρων πρόληψης ώστε να αντιμετωπιστούν όλα τα κρούσματα με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα.

Τα συμπτώματα της γρίπης εμφανίζονται αιφνίδια και περιλαμβάνουν: πονόλαιμο, ρινική συμφόρηση, καταρροή, πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κακουχία και βήχα. Τα περισσότερα συμπτώματα της κοινής γρίπης βελτιώνονται σταδιακά μέσα σε 2-5 ημέρες, χωρίς να αποκλείεται να αισθανόμαστε εξασθενημένοι για μια εβδομάδα ή περισσότερο. Κύρια επιπλοκή της γρίπης είναι η πνευμονία, ιδιαίτερα σε παιδιά, ηλικιωμένους ή σε ευπαθή άτομα. Εάν παρατηρήσετε δύσπνοια, υψηλό πυρετό ή μειωμένη δραστηριότητα με έντονη υπνηλία, πρέπει να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό σας. Οι ειδικοί τονίζουν πως ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάρρωση από τη γρίπη είναι η έγκαιρη αναζήτηση βοήθειας, ώστε εξίσου έγκαιρα να ξεκινήσει και η θεραπεία.

Μέχρι σήμερα η δραστηριότητα του ιού κινείται σε αναμενόμενα πλαίσια ενώ ακόμη δε διαφαίνεται κάποια ανησυχητική μετάλλαξη των στελεχών που κυκλοφορούν. Η μη ύπαρξη μετάλλαξης σημαίνει ότι το αντιγριπικό εμβόλιο που διατέθηκε το Φθινόπωρο του 2018 καλύπτει σε σημαντικό ποσοστό και προστατεύει από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Για να προστατέψουμε τον εαυτό μας άλλα και τους άλλους κρίνεται απαιραίτητη η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής και ο αντιγριπικός εμβολιασμός όταν ενδείκνυται. Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο από μία ημέρα πριν αρρωστήσουν και έως 7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα, ενώ τα παιδιά μπορεί να τη μεταδίδουν για περισσότερο χρονικό διάστημα. Για το λόγο αυτό οι ασθενείς πρέπει να παραμένουν σπίτι όταν έχουν συμπτώματα, να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη όταν βήχουν ή φτερνίζονται, να πετούν αμέσως το χρησιμοποιημένο χαρτομάντηλο, να αποφεύγουν το συγχρωτισμό και πάνω από όλα να πλένουν συχνά και σχολαστικά τα χέρια τους. Παράλληλα οι ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να απευθύνονται στον ιατρό τους και να εμβολιάζονται πριν την έξαρση της γρίπης.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η εποχική γρίπη είναι ένα νόσημα χαμηλού κινδύνου εφόσον ακολουθήσουμε τα μέτρα πρόληψης και θεραπείας που ενδείκνυνται. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που χρειάζονται επισταμένης ιατρικής αντιμετώπισης.

Δρ. ΨΥΧΑΡΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ M.D. Ph.D.

ΕΙΔΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ
ΓΕΝΙΚΗΣ- ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Άλλα άρθρα στην ίδια ενότητα

Αν βρίσκεστε στον δρόμο ή δεν έχετε συνεχή πρόσβαση στο internet, αποθηκεύστε το τηλέφωνο του cretapress.gr 6940 042 120 και στείλε μας τη φώτο, το βίντεο ή το μήνυμά σας για να καταγγείλετε, να πείτε την άποψή σας ή και για να δείξετε αυτό που θέλετε.

Επίσης μπορείτε να καλείτε στο τηλ 2810 203 500. Αν δεν είναι διαθέσιμος κάποιος συνεργάτης, αφήστε το μήνυμα σας στον αυτόματο τηλεφωνητή.

Άλλος τρόπος επικοινωνίας με internet: info@cretapress.gr

Close Menu
Don`t copy text!