Έχουν άγχος τα παιδιά ; Γράφει η Ψυχολόγος Στελίνα Αντουλινάκη

Έχουν άγχος τα παιδιά ; Γράφει η Ψυχολόγος Στελίνα Αντουλινάκη

Είναι αλήθεια πως και τα παιδιά εκδηλώνουν άγχος; Η απάντηση είναι, ναι. Πολλοί πιστεύουν ότι η ζωή ενός παιδιού είναι ανέμελη και χαρούμενη, χωρίς προβληματισμούς και σκέψεις. Δυστυχώς όμως και το παιδί μπορεί να έχει ανησυχίες και να μεταβληθεί η ψυχική του υγεία.

Μιλώντας για άγχος δεν αναφερόμαστε σε φόβο, που ως συναίσθημα είναι φυσιολογικό να υπάρχει σε κάθε άνθρωπο όταν βιώνει μια απειλή, αλλά σε άγχος που καθιστά αδύνατο το παιδί να προχωρήσει. Πολλά παιδιά παραπονιούνται για σωματικά συμπώματα τα οποία οι γονείς έχουν την τάση να περνούν απαρατήρητα, ενώ άλλες φορές είναι δύσκολο να ανιχνευτούν.

Οι παράγοντες που προκαλούν άγχος στο παιδί ποικίλουν και είναι τόσο προσωπικοί, όσο και περιβαλλοντικοί, όπως όταν δεν καλύπτονται οι βιολογικές του ανάγκες ή αποχωρίζεται το πρόσωπο που το φροντίζει, τη μητέρα του. Όσο περνάει ο καιρός και το παιδί μεγαλώνει, κάνουμε λόγο και για οικογενειακούς ή σχολικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, όταν έρχεται αντιμέτωπο με αγχωτικές καταστάσεις, όπως οι πρώτες μέρες στο σχολείο, η μετακόμιση σε άλλη πόλη, οι εντάσεις στην οικογένεια, το διαζύγιο των γονέων, οι σχολικές εξετάσεις κ.α.

Πως μπορούν όμως οι γονείς να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα στο παιδί; Ενδέχεται να παρουσιάσει πόνους στο σώμα, στο στομάχι, πονοκεφάλους, ανήσυχη συμπεριφορά, προβλήματα στον ύπνο ή στην διατροφή, εκρήξεις θυμού, κλάμα, τικ, ακόμη και προβλήματα στην ομιλία όπως το τραύλισμα.

Όπως είναι γνωστό, η βασική εκδήλωση του άγχος είναι η αποφυγή. Τα παιδιά πέρα από τα σωματικά συμπτώματα μπορεί να μη θέλουν να πάνε στο σχολείο, να θυμώνουν, να κλαίνε έντονα, να μην μπορούν να συγκεντρωθούν, να λένε ψέματα. Όταν όμως τέτοιου είδους συμπεριφορές γίνονται μόνιμες, οι γονείς δυσκολεύονται να τις αντιμετωπίσουν, φτάνουν στο σημείο να μην μπορούν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες τους ούτε να διαχειριστούν τα αρνητικά συμπτώματα και τις συνέπειες του άγχους και τότε χρειάζεται να απευθυνθούν σε έναν ειδικό.

Facebook: Στελίνα Αντουλινάκη – Ψυχολόγος

Μένουμε ασφαλείς! Προστατεύουμε εμάς και τους γύρω μας

Έχετε είδηση; Στείλτε στο viber: 6940042120

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *