Ζήλεια: ότι σου τρώει τη γαλήνη της ψυχής

Ζήλεια: ότι σου τρώει τη γαλήνη της ψυχής

Μιλώντας για το φθόνο και τη ζήλεια κάνουμε λόγο για αρνητικά συναισθήματα και πολλές φορές καταστρεπτικά, τα οποία εμφανίζονται όταν αποζητούμε αυτό που έχει ο άλλος και δεν το έχουμε εμείς..την υγεία, την επιτυχία, το σύντροφο, την οικογένεια, τα χρήματα.

Όπως ανέφερε και ο Βοναπάρτης Ναπολέων “ο φθόνος είναι μια δήλωση κατωτερότητας”. Πολλοί άνθρωποι δίνουν τόση σημασία στις ζωές των άλλων που αδυνατούν να κοιτάξουν τις δικές τους δυνατότητες και να προοδεύσουν, με αποτέλεσμα να προσδιορίζουν τον εαυτό τους συγκρίνοντάς τον πάντα με τους υπόλοιπους.

Μακριά από τέτοιους τοξικούς ανθρώπους! Αυτούς που εμπλέκονται στη ζωή σου και επιδιώκουν με κάθε τρόπο να την καταστρέψουν! Αδέρφια, συγγενείς, φίλοι, γνωστοί, απ΄όλους να το περιμένεις γιατί αν τους κυριεύσει το πάθος της ζήλειας δεν ξέρεις που μπορούν να φτάσουν. Μόνο και μόνο λόγω της δικής τους ανασφάλειας, του φόβου και της απελπισίας. Ποιος ξέρει..ίσως και από έλλειψη αγάπης.

Με ποιον τρόπο το κάνουν όμως;

Ξέρουν το κόλπο πολύ καλά και εισχωρούν στην ευτυχία σου, πολλές φορές χωρίς καν να το καταλάβεις και τα πράγματα χειροτερεύουν…χειροτερεύουν όταν σε γνωρίζουν καλύτερα, όταν θέλουν να είναι συνέχεια κοντά σου για να ρουφήξουν λίγο από την ενέργειά σου μήπως αισθανθούν και αυτοί ότι κάτι κάνουν. Προσπαθούν να σε αντιγράψουν και να αποδώσουν τις επιτυχίες σου σε τυχαίους παράγοντες. Παρουσιάζονται φιλικοί δείχνοντας ότι χαίρονται με τη χαρά σου, σε θαυμάζουν που είσαι τόσο δραστήριος και που έχεις βάλει σε μια τάξη τη ζωή σου. Τελικά, αδυνατώντας να σε φτάσουν βγαίνει στην επιφάνεια ο πραγματικός τους εαυτός. Σε βλέπουν σαν εχθρό και θέλουν να σε βλάψουν. Μπορεί να σε κατηγορήσουν, να διαδώσουν ψεύτικες φήμες για σένα, να σε κουτσομπολέψουν και να προσπαθήσουν να βάλουν εμπόδια στο δρόμο σου. Η ζήλεια έχει φωλιάσει μέσα τους!

Βλέπεις.. έτσι είναι η ανθρώπινη φύση. Ελάχιστοι είναι αυτοί που ασχολούνται με τον εαυτό τους. Παντού υπάρχει σύγκριση και ανταγωνισμός μήπως ο άλλος κάνει ή έχει κάτι παραπάνω από σένα. Γι΄αυτό όσο μπορείς μείνε μακριά από τέτοιους ανθρώπους, χωρίς τσακωμούς, ούτε ενδείξεις ότι τους κατάλαβες.

Απλά φύγε…

Άλλωστε να θυμάσαι, εκείνος που αγαπαέι δεν ζηλεύει…

Facebook: Στελίνα Αντουλινάκη – Ψυχολόγος

Μένουμε ασφαλείς! Προστατεύουμε εμάς και τους γύρω μας
Κοινοποίηση

Έχετε είδηση; Στείλτε στο viber: 6940042120