Βολιταρίζοντας στην Μονή Σαββαθιανών με τον Νικόλαο Χωματά

Βολιταρίζοντας στην Μονή Σαββαθιανών με τον Νικόλαο Χωματά

Η Ιερά Μονή Σαββαθιανών είναι ένα γυναικείο μοναστήρι το οποίο βρίσκεται στο χωριό Ρογδιά Ηρακλείου, σε υψόμετρο άνω των 400 μέτρων, και συγκεκριμένα υπάγεται στο Δήμο Γαζίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι μοναχές είναι γνωστές για τα ωραία ιερατικά άμφια, τα οποία κατασκευάζουν στους κρητικούς αργαλειούς μέχρι και σήμερα όπως και επίσης και αλλά κρητικά κεντήματα.

Η διαδρομή προς την Ιερά Μονή εξελίσσετε σ΄ ένα μυστήριο δίχως τελειωμό, με τις ομορφιές της φύσης και της γης να κάνουν τον χρόνο αιώνιο. Οι εικόνες που ξεπροβάλλουν μπρος στα μάτια… ζωγραφιές και παραμυθένιες ενώ οι ήχοι που φανερώνονται αγγελικοί και παραδεισένιοι. Αίσθηση προσευχής και ελπίδας όσο κοντοζυγώνει η κρυψώνα ετούτη. Τα αρώματα να μαρτυρούν γολγοθάδες και ονείρατα με την απεραντοσύνη της θέας να προκαλεί δέος σε κάθε βλέφαρο.

Η Ιερά Μονή είναι αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου και η ονομασία της παραπέμπει κατά πολλούς στην παράκτια μονή του Αγίου Σάββα όπου βρισκόταν πλησίον του Αλμυρού ποταμού όπου εγκαταλείφθηκε εξαιτίας πειρατικών επιδρομών.
Είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα μοναστήρια που λειτούργησαν σε αυτήν την περιοχή κατά την Ενετοκρατία και όπου δέχτηκε την βάναυση σκληρότητα των Τούρκων.

Στο χώρο του μοναστηριού βρίσκεται ο πρώην κεντρικός ναός αφιερωμένος στο Γενέσιο της Θεοτόκου και στους Τεσσαράκοντα Μάρτυρες και ο μετέπειτα πρόσφατα κατασκευασμένος πετρόκτιστος ναός του Αγίου Αντωνίου.

Νικόλαος Χωματάς

Μένουμε ασφαλείς! Προστατεύουμε εμάς και τους γύρω μας
Κοινοποίηση

Έχετε είδηση; Στείλτε στο viber: 6940042120

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *