Αναζήτηση Ειδήσεων
Βαθιά «ριζωμένες» οι δημοκρατικές προοδευτικές αξίες στην Κρήτη

Βαθιά «ριζωμένες» οι δημοκρατικές προοδευτικές αξίες στην Κρήτη

Του Χάρη Μαμουλάκη*

Έχοντας βαθιά «ριζωμένες» τις δημοκρατικές και προοδευτικές αξίες, η Κρήτη έστειλε στις πρόσφατες εκλογές ηχηρό μήνυμα ότι η παράταξη της προόδου, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης είναι παρούσα.
Εξακολουθεί να είναι παρούσα, δυνατή και -αντιλαμβανόμενη τα λάθη και τις παραλείψεις της- προχωράει μπροστά, με βάση τις αγωνίες και τις ανάγκες του λαού.
Είναι εδώ, αναμετράται με τον σκληρό νεοφιλελευθερισμό και προάγει τη δικαιοσύνη και την ισότητα.
Στο Ηράκλειο ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό στην Κρήτη με 33,16% και το δεύτερο πανελλαδικά, διατηρώντας ισχυρές τις δυνάμεις του.
Αυτό δεν οφείλεται μόνο στη δημοκρατική παράδοση των κατοίκων του αλλά και στην τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε και καταβάλλει ο προοδευτικός χώρος και η οποία ήδη αποτυπώνεται σε ορατά και μετρήσιμα αποτελέσματα, όχι μόνο στον νομό, αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη.

Το δίλημμα των εκλογών

Ήρθε η ώρα να επιλέξουν οι πολίτες σχέδιο διακυβέρνησης και πρωθυπουργό. Ήρθε η ώρα να αποφασίσουν εάν θέλουν να προχωρήσουμε μπροστά, μαζί με την παράταξη που -παρά τις αστοχίες της- σταθεροποίησε την Ελλάδα, την έβγαλε από τα Μνημόνια και έκανε τα πρώτα μεταμνημονιακά βήματα προς μια θετική κατεύθυνση ή θα γυρίσουμε στο παρελθόν και σε εκείνους που την χρεοκόπησαν και διαχειρίστηκαν αυτήν τη χρεοκοπία με τρόπο ισοπεδωτικό προς τη μεσαία τάξη και τα λαϊκά στρώματα.
Εάν θα πάμε με την παράταξη που κατάφερε αυτό που το 2015 φαινόταν αδιανόητο, να βγούμε δηλαδή από τα Μνημόνια χωρίς να μείνει κανένας πίσω, αβοήθητος, ή θα επιλέξουμε αυτούς που οι προγραμματικές τους θέσεις βασίζονται στην επταήμερη εργασία, στην μία πρόσληψη για κάθε πέντε που αποχωρούν από το Δημόσιο και σε αυτούς που τάζουν φοροελαφρύνσεις μόνο στους λίγους και εκλεκτούς, προφανώς εις βάρος της μεσαίας τάξης.
Εάν θα πάμε με την παράταξη που έβαλε και πάλι «λάδι» στην αγροτική μηχανή της χώρας ή θα γυρίσουμε πίσω μαζί με εκείνους που διέλυσαν την αγροτική παραγωγή.
Αυτό το δίλημμα έχει απαντηθεί πολλές φορές από την ίδια την Ιστορία…
Στην τελική ευθεία προς τις εθνικές κάλπες δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε πίσω, δεν έχουμε δικαίωμα να εγκαταλείψουμε την κοινωνία, που τέσσερα χρόνια τώρα εμπιστεύτηκε μια προοδευτική διακυβέρνηση, η οποία τα έβαλε με “θεούς και δαίμονες” για να μπει τάξη στο απόλυτο χάος. “Ο δρόμος είναι ανηφορικός αλλά θα τα καταφέρουμε διότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας”, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και τη λιτότητα

Αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η λιτότητα δεν αποτέλεσε μια συγκυριακή επιλογή για τον νεοφιλελευθερισμό ως απάντηση στην οικονομική κρίση αλλά το όχημα ώστε να επαναπροσδιοριστεί προς τα κάτω το ιστορικά καθοριζόμενο όριο των αναγκών του κόσμου της εργασίας. Να μάθουν δηλαδή οι άνθρωποι να ζουν με ακόμα λιγότερα και να παράγουν περισσότερα.
Μια τάση που για να αναστραφεί απαιτείται η μετατόπιση των πολιτικών συσχετισμών υπέρ του κόσμου της εργασίας, της οικολογίας και της ειρήνης, με ένα ριζοσπαστικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα αλλαγών.
Η Ελλάδα παραμένει στο προσκήνιο της Ευρώπης ως πρωταγωνιστής, όχι ως κομπάρσος. Σε μια Ένωση που κλυδωνίζεται και διέρχεται συνεχώς από νέες κρίσεις, κατάφερε τα τελευταία τέσσερα χρόνια να αναβαθμίσει το κύρος και τον ρόλο της στις διεθνείς εξελίξεις με σημαντικές συνεργασίες και συμφωνίες, βάζοντας τα θεμέλια για να ξεπεραστεί η ατολμία και η φοβικότητα δεκαετιών.

Η απομόνωση της Άγκυρας

Οι κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες των τελευταίων ημερών της Τουρκίας είναι ένδειξη αδυναμίας και όχι ισχύος, η γειτονική χώρα είναι απομονωμένη, διότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας κατάφεραν να φέρουν στο τραπέζι μια νέα στρατηγική επίλυσης του Κυπριακού αναδεικνύοντας ως κυρίαρχα ζητήματα αυτά των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Οι διεθνείς συμμαχίες που έχουν δημιουργηθεί έχουν οδηγήσει την Άγκυρα σε στρατηγικό αδιέξοδο, διότι οι διαφορές της με την Κύπρο όπως και με την Ελλάδα δεν είναι διμερή ζητήματα. Η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της Ευρώπης, τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στο νότιο άκρο της Ευρώπης, η Κρήτη εισέρχεται σε μια νέα εποχή. Καθίσταται πυλώνας ανάπτυξης και σταθερότητας.

Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης

Ας μην ξεχνάμε ότι η τωρινή κυβέρνηση ήταν αυτή που έβαλε σε τροχιά υλοποίησης μεγάλα αναπτυξιακά έργα, όπως το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι και τον νέο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, για τα οποία οι Κρητικοί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις μόνο εξαγγελίες είχαν να «λαμβάνουν».
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το αεροδρόμιο Καστελίου -στρατηγικής σημασίας έργο για όλο το νησί- θα δημιουργήσει άμεσα 1.500 νέες θέσεις εργασίας (με την έναρξη της κατασκευής) και 7.500 θέσεις με την έναρξη λειτουργίας του.
Παράλληλα, δίνεται πλέον η δυνατότητα ο χώρος του υφιστάμενου αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού, να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας.
Πολιτεία και φορείς καλούνται να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την αξιοποίηση αυτή, σε μια περιοχή με ιδιαίτερα μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας που υλοποιείται από τον Δήμο Ηρακλείου σε συνεργασία με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης.
Πρόκειται για το πρώτο στην Ελλάδα πάρκο αναψυχής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, καινοτομίας, έρευνας, διαλογής και ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών. Το πρωτοποριακό και εμβληματικό αυτό έργο θα αναπτυχθεί στη Ν. Αλικαρνασσό, αναβαθμίζοντας περιβαλλοντικά την περιοχή και συμβάλλοντας στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας.
Τα παραπάνω είναι μόνο η αρχή! Ακολουθούν κι άλλα μεγάλα έργα, που θα αλλάξουν πλήρως το τοπίο. Έργα και επενδύσεις 7 δισ. ευρώ προγραμματίζονται τα προσεχή χρόνια για το νησί μας.
Αυτή είναι η αλήθεια που ενοχλεί εκείνους που επί χρόνια κυβέρνησαν και μοίραζαν ψέματα και υποσχέσεις κενές περιεχομένου.

Εμείς στα λόγια απαντάμε με πράξεις. Και όλοι μαζί διαμορφώνουμε την Κρήτη που πρωτοστατεί και πρωτοπορεί. Μέσα από μια αναπτυξιακή πορεία που ξεπερνά το σήμερα και δημιουργεί το αύριο.
Ένα αύριο που θα ανταποκρίνεται στα οράματα της νέας γενιάς, θα καλύπτει τις ανάγκες των παραγωγικών και κοινωνικών δυνάμεων του νησιού, θα προσφέρει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη, απασχόληση, ευημερία.
Η Κρήτη έχει όλα τα εχέγγυα τα επόμενα χρόνια να καταστεί περιφέρεια – πρότυπο στη Νότια Ευρώπη.
Μια περιφέρεια που εφαρμόζει πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλον, που αξιοποιεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. Ένας πυλώνας που προωθεί την κοινωνική συνοχή, συμβάλλει στην αύξηση των θέσεων απασχόλησης, που εφαρμόζει αναπτυξιακές πολιτικές, που αναδεικνύει την ιδιαίτερη ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα του νησιού. Στο χέρι μας είναι.
 
*Ο Χάρης Μαμουλάκης είναι υποψήφιος Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία
Πρώτη δημοσίευση του άρθρου στην εφημερίδα ΑΥΓΗ την Παρασκευή 21/6/2019

Μένουμε ασφαλείς! Προστατεύουμε εμάς και τους γύρω μας
Κοινοποίηση

Έχετε είδηση; Στείλτε στο viber: 6940042120

Ροή Ειδήσεων

Ποτέ άλλοτε η Παιδεία δεν υπήρξε περισσότερο αναγκαία, παρά σε χαλεπούς καιρούς, αφού η γνώση σε τούτα τα δύσκολα χρόνια ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Απόψεις, Επικαιρότητα
Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, για ορισμένους ο μεγαλύτερος, πέθανε την Τετάρτη (25/11) ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Αθλητισμός, Επικαιρότητα
Λίγα μέτρα έξω από το χωριό χάρακα έχει υποχωρήσει ο δρόμος ο οποίος είναι επικίνδυνος ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Η Δημοτική Αρχή Αρχανών-Αστερουσίων εκφράζει τα θερμά της ευχαριστήρια στo Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και ιδιαίτερα στον Αρχηγό της, Στρατηγό ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Κρήτη
Ο Στυλιανός Μαστροκυριακάκης είναι 55 ετών, ζει στην Κρήτη και χρειάζεται την βοήθειά μας! Έπειτα από οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Με τις βροχοπτώσεις σε πολλά σημεία της Κρήτης στο δρόμο συναντά κανείς σημεία που μοιάζουν με ποτάμια ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Λόγω των εξελίξεων του κοροναϊού και λόγω των κρουσμάτων στην περιοχή ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Υγεία
Μια υπέροχη αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020 στο Ασήμι και στην οποία συγκεντρώθηκαν 35 μονάδες αίματος ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Υγεία
Βρέθηκα νωρίς το πρωί σήμερα στην Πολιτική Προστασία προκειμένου να ενημερωθώ για τα φαινόμενα που έλαβαν χώρα στο Δήμο Χερσονήσου ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Με αφορμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την Χερσόνησο και τα Μάλια, ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Μάξιμος Σενετάκης αφού ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Κρήτη
Εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στους ζημιωθέντες της χθεσινής τεράστιας καταστροφής, η οποία έπληξε κυρίως τις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου και Ρεθύμνου ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Τα νέα λόγω του διαδικτύου ταξιδεύουν απίστευτα γρήγορα ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Κρήτη
Ενώ η βροχή συνεχίζει το συγκεκριμένο σημείο γίνεται όλο και επικίνδυνο αυτή την ώρα ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Σε κανονικές συνθήκες οι αρνητές του κορονοϊού είναι μόνο λόγια, ένα σχετικά ήρεμο κίνημα που δημιουργεί πολύ μικρότερο impact από ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Υγεία
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η νέα απόφαση για τα έκτακτα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του κορωνοϊού, που από ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Ελλάδα, Επικαιρότητα
Ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι γεγονός. Ο Joe Biden πήρε την Πενσιλβάνια και τις εκλογές ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και ώρα 06.00 σε όλη την επικράτεια ισχύουν τα παρακάτω ως προς τα μέτρα περιορισμού ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Ελλάδα, Επικαιρότητα
Ένας τεράστιος επικίνδυνος για τα σπίτια ευκάλυπτος κλαδεύτηκε την Τρίτη που μας πέρασε ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Κρήτη
Στις 6 το πρωί του Σαββάτου ξεκινά το δεύτερο lockdown - Από τα σχολεία ανοιχτά θα μείνουν νηπιαγωγεία και δημοτικά ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Ελλάδα, Επικαιρότητα
Είναι αλήθεια πως και τα παιδιά εκδηλώνουν άγχος; Η απάντηση είναι, ναι. Πολλοί πιστεύουν ότι η ζωή ενός παιδιού είναι ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Υγεία
Ενημέρωση από το Παιδιατρικό Ιατρείο του Κέντρου Υγείας Χάρακα ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Υγεία
Χαροπαλεύει ο π. Νικόλαος Κακαβελάκης που έπεσε θύμα τρομοκρατικής επίθεσης έξω από τον Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που διακονεί ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Από την Τρίτη, 3/11, και για ένα μήνα, τίθεται σε ισχύ το νέο πρόγραμμα μέτρων προστασίας από την πανδημία που ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Ελλάδα, Επικαιρότητα
Αυστηρά είναι τα νέα μέτρα που τίθεται σε ισχύ από την Τρίτη το πρωί, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Ελλάδα, Επικαιρότητα
6,7 Ρίχτερ σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Προγραμματισμένη επίσκεψη στο Ηράκλειο και τη Χερσόνησο της Κρήτης πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας, μαζί με τη Γενική ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Κρήτη
Γράφει ο Ισίδωρος Καρδερίνης ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Απόψεις, Επικαιρότητα
Μήνυμα του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ν. Ηρακλείου και Αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Χάρη Μαμουλάκη, για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Κρήτη
Στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά βρέθηκε σήμερα για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Κρήτη
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, πραγματοποιήθηκαν επιμνημόσυνες δεήσεις και κατάθεση στεφάνων στις Δημοτικές Ενότητες ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Κρήτη