Τσίπρας από ΔΕΘ: Παροχές και παράθυρο για πρόωρες εκλογές
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».
Με τη συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της τριήμερης παρουσίας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ.
Σημεία από τις απαντήσεις του πρωθυπουργού
Για το ονοματολογικό και το συλλαλητήριο
«Στο χθεσινό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία δεν είδαμε ανθρώπους με ευαισθησίες όπως τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά ακραία στοιχεία. Θέλω να πω στους πολίτες ότι πρέπει να διαχωρίσουν την θέση τους από μικρές ομάδες που αναπτύσσουν ρητορική μίσους. Κυρίως όμως θέλω να τους πω ότι στα εθνικά θέματα κανείς δεν πρέπει να παίζει με τις ευαισθησίες τους. Εχουμε σημαντική συμφωνία που αν επικυρωθεί από το δημοψήφισμα και ολοκληρωθεί η συνταγματική μεταρρύθμιση θα δώσει μοναδική ευκαιρία στην χώρα, στην Θεσσαλονίκη στην Μακεδονία. Πρώτον γιατί διασφαλίζει την εθνική παρακαταθήκη. Την ιστορία τις αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας που είναι στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας. Δεύτερον γιατί ανοίγει το δρόμο στην Βόρεια Ελλάδα να αποτελέσει η Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων, ατμομηχανή ανάπτυξης».
«Παρακολουθούμε τη ρητορική στα Σκόπια. Κατανοούμε ότι βρίσκονται σε προεκλογική διαδικασία, έχουν τα άγχη τους, ορισμένες φορές πράγματι η ρητορική περνά τα συμφωνηθέντα πλαίσια. Οχι απλά παρακολουθούμε αλλά επισημαίνουμε διαρκώς ότι θα πρέπει όσα λένε να βρίσκονται στα όρια όλων όσων έχουμε συμφωνήσει».
Για τις εξαγγελίες
«Δεν μου αρέσει ο όρος παροχολογία. Δεν είναι παροχολογία, αλλά οι ελάχιστες δυνατές ελαφρύνσεις στην κοινωνία που έχει υποστεί δυσβάσταχτα βάρη. Το πακέτο των μέτρων που εξήγγειλα χτες είναι ένα μέτρο ισορροπημένο, διότι ενισχύει την ήδη αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, και αυτός είναι ο στόχος το επόμενο διάστημα».
«Όσα εξήγγειλα είναι απολύτως εφικτά. Η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι ένα επικοινωνιακό εύρημα, είναι μια πραγματικότητα, και θα είναι όταν θα μπορεί να την δει και ο τελευταίος πολίτης στην καθημερινή τους πραγματικότητα».
Για τις αγορές
«Παρακολουθούμε τις αναταράξεις στις διεθενίς αγοράς και έχουμε την πολυτέλεια για τα λίγα επόμενα χρόνια να μην ανησυχούμε, χάρη στο μαξιλάρι ρευστότητας. Χωρίς το μαξιλάρι ρευστότητας η χώρα θα ήταν αναγκασμένη σήμερα να οδηγηθεί στο κεκαλυμμένο μνημόνιο που ήθελε η αντιπολίτευση: τον προληπτικό μηχανισμό στήριξης».
Για την στάση του Πάνου Καμμένου
«Εκτιμώ την στάση του, αν και διαφωνώ απόλυτα. Είναι δεσμευμένος σε μια θέση και στάση αρχής που έχει εδώ και χρόνια, η όποια λύση να μην περιέχει τον όρο Μακεδονία. Με βάση τους διεθνείς συσχετισμούς δεν θα μπορούσε ποτέ να έρθει τέτοια λύση. Εχουμε σήμερα μια λύση που δίνει προοπτική στη χώρα μας. Ας μην έχουμε το κεφάλι μας στην άμμο. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, επειδή τον γνωρίζω και έχουμε πολύ καλή συνεργασία, ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα.
Για τη στάση της ΝΔ στη συμφωνία των Πρεσπών
«Εχουμε ένα παράδοξο. Ο κ. Μητσοτάκης διατυμπάνιζε σε όλους τους τόνους ότι ήταν υπέρ της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό. Ξαφνικά όχι απλά αλλάζει στάση, αλλά κρατά ακραία τυχοδιωκτική πολιτική, που είναι επικίνδυνη όταν μιλάμε για εθνικά θέματα, στην προσπάθειά του να διατηρήσει ισορροπίες στο κόμμα του και να αλιεύσει στα νερά της άκρας δεξιάς.
Αν πιστεύει πραγματικά ότι είναι επιζήμια η συμφωνία, αντί να κάνει τον τσάμπα μάγκα, ας βγει και να πει αυτό που λέει για τον νόμο Κατρούγκαλου και άλλες νομοθεσίες που δεν του αρέσουν. Να πει ότι “εγώ θα ακυρώσω τη συμφωνία” και να πάει στο ΝΑΤΟ, τους συμμάχους μας και να πει αν βγω πρωθυπουργός θα έρθω και θα πω δεν συμφωνώ. Πολιτική εκ του ασφαλούς είναι εύκολο να κάνει κανείς, αλλά όταν παίζει με τα εθνικά θέματα είναι εθνικά επικίνδυνος και επιζήμιος».
Για την αδειοδότηση και τη φορολογία των περιφερειακών σταθμών
«Θα προχωρήσει η διαδικασία και θα υπάρξει αδειοδότηση κανονικά. Μας ταλαιπώρησε πολύ αυτή η διαδικασία, όλοι έχουν καταλάβει πλέον ότι ήταν απαραίτητη. Η αντιπολίτευση έλεγε ότι μπορούσαμε να έχουμε καμιά 20αριά σταθμούς, ενώ τελικά έχουμε πέντε. Θα έχουμε 2.000 εργαζόμενους δημοσιογράφους, ενώ θα έχουμε και σημαντικά έσοδα στα δημόσια ταμεία, 175 εκατ. από τις άδειες και 125 εκατ. από τη διαφήμιση.
Για το ασφαλιστικό
«Το σχέδιό μας σε σχέση με αυτό της ΝΔ είναι η μέρα με τη νύχτα. Το είπε χτες ο κ. Καραγκούνης για το σχέδιο Πινοσέτ, δηλαδή να αλλάξει το αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα.
Για τη μείωση του αφορολόγητου
«Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο. Εκτίμηση δική μας και του μεσοπρόθεσμου είναι ότι θα είμαστε πάνω από τον στόχο και το 2020, αλλά θα έχουν προηγηθεί εκλογές. Θέση της αντιπολίτευσης είναι οι περικοπές. Πολύ φοβάμαι ότι το σχέδιο της ΝΔ δεν μπορεί να εφαρμοστεί δίχως την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να γυρίσει στα μνημόνια και στο ΔΝΤ. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής».
Για την επιτροπεία
«Ότι περιέγραψα χτες συμβαίνει με όλες τις χώρες, που βγάζουν προϋπολογισμούς. Εμείς θα καταθέσουμε τον δικό μας έχοντας καλύτερη εικόνα για την επίτευξη τους στόχου για πλέονασμα 3,5%. Δεν θα προβούμε σε καμία περίπτωση σε μέτρα που θα άρουν την δημοσιονομική εξυγίανση ή τον πυρήνα μεταρρυθμίσεων όπως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, που μας έδωσε το υπερπλεόνασμα».
Για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας
«Εχουμε έναν εξαιρετικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν βλέπω το λόγο να μπω σε αυτή τη συζήτηση».
Για το αν υπήρχαν πιέσεις στο ονοματολογικό
«Ουδείς μας ενόχλησε ή μας πίεσε για το ζήτημα αυτό, εμένα ή τον κ. Κοτζιά. Όλα τα προηγούμενα χρόνια στην ΠΓΔΜ είχαμε έναν εθνικιστή που ήθελε να κλέβει στην ιστορία του ελληνικού λαού. Όταν εξελέγη μια κυβέρνηση που ήταν ανοιχτή στο διάλογο, σπεύσαμε να αδράξουμε την ευκαιρία. Για πράγματα που αποτελούν ξεκάθαρα συμφέρον της χώρας θα ήταν ανόητο να πιεστούμε. Κι αν επρόκειτο για κάτι μη επωφελές για τη χώρα, δεν υπήρχε περίπτωση να ενδώσουμε».
Για προανακριτική για την τραγωδία στο Μάτι
«Διεξάγεται έρευνα από τη δικαιοσύνη. Συνιστώ στην αξιωματική αντιπολίτευση να σταματήσει το παιχνίδι τυμβωρυχίας και δημιουργίας πολιτικής υπεραξίας πάνω σε μια τραγωδία».
Για την έξοδο από τα μνημόνια
«Η μεγάλη αλλαγή είναι η δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να καθορίσει πολιτικές. Οι στόχοι θα καλύπτονται, αλλά ο τρόπος να τους πιάνουμε, όσο η οικονομία πάει καλά, είναι δική μας δουλειά».
Για επενδύσεις στην Αλεξανδρούπολη
«H πλωτή δεξαμενή υγροποίησης αερίου FSRU θα προχωρήσει μέσα στο 2019 και θα δώσει νέα πνοή στην περιοχή. Ο αγωγός IGB θα βοηθηθεί από αυτό το έργο. Για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, η διαδικασία δεν θα είναι η ίδια με το λιμάνι Θεσσαλονίκης. Δεν θα υπάρξουν μετοχές, αλλά υπο-παραχωρήσεις δραστηριοτήτων, που δεν αναιρούν την στρατηγική μας για τα λιμάνια. Μέχρι τα τέλη Νοέμβρη θα είμαστε σε φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον επιχειρήσεις από ΗΠΑ και άλλες γειτονικές χώρες. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποκτά ιδιαίτερη σημασία».
Για εμπλοκή των ΗΠΑ στην επίτευξη της συμφωνίας των Πρεσπών
«Το ερώτημά σας μάλλον να το απευθύνετε στον κ. Ζάεφ. Η ενεργοποίηση του διπλωματικού παράγοντα των ΗΠΑ μπορεί να αφορά χώρες όπου αυτό παίζει ρόλο. Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, υποδείξεις δεν δέχεται από κανέναν».
Για ενδεχόμενη αναγνώριση του Κοσόβου
«Δεν κρύβω ότι με ανησυχεί η κατάσταση στη Βοσνία. Αλλά το Κόσοβο το παρακολουθούμε στενά. Αν υπάρξει συμφωνία Σερβίας-Κοσόβου, δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση να την στηρίξουμε. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Διαμορφώνονται συνθήκες επίλυσης ενός πολύ δύσκολου θέματος. Εχουμε δυο χώρες που δεν είναι ισότιμες, αλλά δεν θέλαμε μια συμφωνία ταπεινωτική. Θέλουμε να ζήσουμε με φιλία, ειρήνη και αδελφοσύνη με τους γείτονες».
Για τις εκλογές
«Στόχος είναι να εξαντλήσουμε την 4ετία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτώβρη του 2019 γιατί είναι η δύναμη που πέτυχε, έχει στήριξη από την κοινωνία και έχει σχέδιο και όραμα για τη χώρα. Το δίλημμα για τις επόμενες εκλογές είναι αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω, στις σπατάλες, στη διαπλοκή και στη ρεμούλα».
Για τη νομοθέτηση των εξαγγελθεισών μέτρων
«Τα μέτρα θα ψηφιστούν μέχρι τέλους του 2018 προκειμένου να εφαρμοστούν από 1/1/2019. Εξαίρεση ο ΕΝΦΙΑ, γιατί δεν θέλουμε μόνο σταδιακή μείωση, αλλά δομική αλλαγή του. Ο σχεδιασμός για τον ΕΝΦΙΑ είναι να μην είναι ένα λαϊκό χαράτσι, αλλά να αφορά τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Αν ο κ. Μητσοτάκης έχει σχέδιο να τα ακυρώσει αυτά και να εφαρμόσει σχέδιο Πινοσέτ, ας το πει στην ελληνικό λαό.
Για διασφάλιση του ιδιωτικού τομέα μέσω πιστοληπτικής γραμμής στήριξης
«Η πιστοληπτική γραμμή δεν θα εξασφάλιζε τον ιδιωτικό τομέα. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς ιδιώτες μειώνονται, με στόχο να φτάσουν στο μηδέν. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα ήταν σημαντικό για τον ιδιωτικό τομέα η χώρα να συνεχίσει να βρίσκεται σε μνημόνια, γιατί αυτό είναι η πιστοληπτική γραμμή. Πρέπει το επόμενο διάστημα να δούμε πώς οι τράπεζες θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία και όχι πώς η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να στηρίζει τις τράπεζες».
Για ενδεχόμενη επίσκεψή του στη Μόσχα
«Εχω πρόσκληση να επισκεφθώ τον κ. Πούτιν εντός του 2018. Περάσαμε μια κρίση στις σχέσεις μας, δώσαμε τα μηνύματα που έπρεπε να δώσουμε, τώρα εργαζόμαστε για αποκατάσταση».
Για επενδύσεις και την ανεργία
«Σε σχέση με την μείωση της ανεργίας, δεν πανηγυρίζουμε για το 19%, όμως δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι έχουμε σοβαρή αποκλιμάκωσή της, από το 27%».
Είπε ότι ο στόχος που έθεσε στη χθεσινή ομιλία του είναι μέσα σε μια πενταετία να φτάσουμε στο 10% την ανεργία και να έχουμε αξιοπρεπείς μισθούς και σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων.
Για το braindrain και τους νέους
«Εθνικός στόχος του επόμενου διαστήματος είναι να σταματήσουμε αυτή τη διαρροή και οι νέοι επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Είμαι περήφανος που παρά τις συνθήκες που επικρατούσαν το 2015, ένα από τα πρώτα μέτρα που πήραμε ήταν να αυξήσουμε το κονδύλι για την έρευνα στο 1% του ΑΕΠ, που διαρκώς θα αυξάνεται. Χτες ανακοίνωσα σειρά παρεμβάσεων, όπως η πρόσληψη 10.000 νέων με μισθούς αντίστοιχους των προσόντων τους. Δεν πρόκειται για κάποιο ρουσφέτι. Τους χρειαζόμαστε για μακρόπνοα έργα, όπως η ψηφιοποίηση.
Για το αν γνώριζε για νεκρούς την ώρα της συνεδρίασης του Συντονιστικού το βράδυ της τραγωδίας στο Μάτι
«Θα έπρεπε να ήμασταν πάρα πολύ ανόητοι το μέλημα μας να ήταν να κρύψουμε τους νεκρούς. Πώς να τους κρύψεις τους νεκρούς; Αν είναι ποτέ δυνατόν. Οι νεκροί ούτε κρύβονται ούτε και εικάζονται. Η επιχειρηματολογία αυτής της κριτικής διαψεύδεται από την εξέλιξη των πραγμάτων καθώς δυο ώρες μετά την εν λόγω σύσκεψη ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά- ανέλαβε την ευθύνη με δική μου εντολή να βγει σε εθνικό δίκτυο και να ανακοινώσει τον πλήρη αριθμό των νεκρών που είχαμε πλήρως επιβεβαιωμένους μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Τι νόημα λοιπόν έχει αυτή η διαρκής και επαναλαμβανόμενη κατηγορία; Η όποια κριτική για λάθη, παραλείψεις και αδυναμίες θεωρούμε ότι πρέπει να γίνεται για να διορθώνονται. Οταν όμως αυτό ξεπερνά τα όρια, τότε μάλλον θα πρέπει αυτοί που υφίστανται αυτή την κριτική να χαίρονται γιατί οι πολίτες αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι στόχος δεν είναι να διορθωθούν λάθη, αλλά είναι να βγουν πολιτικά κέρδη και υπεραξία. Οταν αυτό επιχειρείται σε αποκαΐδια και νεκρούς, είναι κάτι που κανείς δεν επικροτεί».
Για τα ληξιπρόθεσμα
«Τα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου προς ιδιώτες μειώνονται με στόχο να εκπληρωθούν όλα».
«Για πρώτη φορά μετά το 2013, για τρεις συνεχείς μήνες (Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος) έχουμε και μειώσεις ληξιπρόθεσμων ιδιωτών προς το δημόσιο και σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων», επισήμανε λέγοντας πως αυτό αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.
Ανέφερε ακόμη ότι με αυτά τα δεδομένα, δεν καταλαβαίνει το επιχείρημα ότι η πιστοληπτική γραμμή στήριξης θα έδινε κάποια ωφέλεια στην ιδιωτική οικονομία. Αντιθέτως θα συνέχιζε τον φαύλο κύκλο που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, είπε.
Για τις επενδύσεις
«Έχουμε καθαρό “διάδρομο” πληρωμών του χρέους μέχρι το 2032 και μπορούμε να πούμε ότι πλέον καθίσταται βιώσιμο. Αυτό αναγνωρίζεται από τις αγορές, τους οίκους αξιολόγησης -οι οποίοι αναβαθμίζουν συνεχώς την ελληνική οικονομία- και το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον που υπάρχει για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι πραγματικά μεγάλο. Οι μεταρρυθμίσεις και η εμπιστοσύνη και το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας είναι μια δυναμική διαδικασία. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι τυχαίο πως μόνο αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να προχωρήσει σε αυτές. Η διεθνής κοινότητα εμπιστεύεται την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία, βεβαίως πρέπει να κάνουμε ακόμα πολλά».
Αναφορικά με το ενδιαφέρον Αμερικανών επενδυτών είπε ότι είναι μεγάλο, αλλά προτίμησε να μην προβεί σε ανακοινώσεις προτού αυτό δρομολογηθεί και έχουμε δρομολογημένες εξελίξεις. Είπε ότι το ενδιαφέρον προέρχεται και από την ευρωπαϊκή και την κινεζική πλευρά.
Για ενδεχόμενη αύξησης της δαπάνης για το φάρμακο
«Το φάρμακο στη χώρα μας ήταν μια αμαρτωλή υπόθεση.Βεβαίως μας απασχολεί η στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας, μας απασχολεί όμως και ο εξορθολογισμός της δημόσιας και της ατομικής δαπάνης. Στη μεταμνημονακή περίοδο θα δοθεί η δυνατότητα και θα υπάρξει σταδιακή αύξηση του ορίου δαπανών τόσο για το νοσοκομειακό όσο και το εξωνοσοκομειακό φάρμακο».
Για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών
«Θα ήταν μια πρωτοφανής ιστορικά εξέλιξη να καλείται μια χώρα να κάνει δημοψήφισμα για το πώς θα ονομαστεί μια γειτονική χώρα και θα αλλάξει το σύνταγμά της», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.
Εξήγησε ότι οι γείτονές μας ορθώς κάνουν δημοψήφισμα γιατί η συμφωνία τους αναγκάζει να αλλάξουν το όνομά τους και το σύνταγμά τους. «Εμείς δεν αλλάζουμε ούτε το Σύνταγμά μας ούτε το όνομα μας», επισήμανε, σημειώνοντας ότι «εμείς λοιπόν δεν έχουμε κανέναν λόγο να προβούμε σε μια τέτοια διαδικασία» και προσθέτοντας ότι όπως επικυρώνονται όλες οι διεθνείς συνθήκες από τη Βουλή, έτσι θα κυρώσει και αυτή.
Για το άνοιγμα στην Κεντοαριστερά και γενικότερα τις συνεργασίες
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτική δύναμη με διακριτή ταυτότητα αλλά δεν είναι μια πολιτική δύναμη που αρνείται τον διάλογο ούτε έχει κλειστές τις πόρτες. Είμαστε μέσα στην κουλτούρα του διαλόγου, θέλουμε να πείσουμε την κοινωνία και συζητάμε με όλες τις δυνάμεις, μας ενδιαφέρει και η συζήτηση με τις δυνάμεις της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, άλλωστε είμαστε σε διαρκή διάλογο μαζί τους στην Ευρώπη.
Αυτά ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς για το θέμα των συνεργασιών. «Αυτό που δεν μπορούμε και δεν θα κάνουμε είναι να αλλοιώσουμε τον στρατηγικό μας προσανατολισμό», σημείωσε.
Τόνισε ότι «η επόμενη μέρα της χώρας μπορεί να έχει στοιχεία διαλόγου, συνεννόησης με ευρύτερες δυνάμεις». «Όχι με τις δυνάμεις που έχουν σχέδιο να μας γυρίσουν πίσω», διευκρίνισε, εξηγώντας: «Όχι δηλαδή με τη σημερινή ΝΔ του κ. Μητσοτάκη που είναι ακραία νεοφιλελεύθερη και ακραία δεξιά». Προσέθεσε ότι η σημερινή ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Γεωργιάδη δεν έχει καμία σχέση με την ιστορία του κόμματος.
«Αλλά», συνέχισε, «είμαστε ανοικτοί σε διάλογο και σε συμπόρευση με ευρύτερες δυνάμεις γιατί έχουμε την πεποίθηση ότι μπορεί έτσι η χώρα να προχωρήσει μπροστά».
«Θα υπερψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή»
«Η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο κανονικά, με βάση όσα προβλέπουν οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας που πηγάζουν από την ίδια τη συμφωνία και τη συνεννόηση που έχουμε κάνει. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία των Ελλήνων βουλευτών».
Για ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού
Ερωτηθείς σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού που εξήγγειλε, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΕΒ είναι ένας από τους κοινωνικούς εταίρους και πως οι άλλοι εταίροι έχουν δείξει διάθεση συνεννόησης.
Η διαδικασία θα είναι απόλυτα εγκεκριμένη από το πλαίσιο που έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας πριν βγούμε από τα μνημόνια, είπε, και εξήγησε ότι η διαδικασία θα είναι διάρκειας περίπου 4 μηνών και θα περιλαμβάνει και τον διάλογο με τους κοινωνικού φορείς. Επισήμανε ότι είναι διαδικασία που έχει ακολουθήσει άλλη μια χώρα που βγήκε από τα μνημόνια, η Πορτογαλία.
Για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη
«Ναι ανησυχώ. Η Ευρώπη σήμερα δυστυχώς κάτω από την πίεση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης και από την πίεση λαϊκιστικών δυνάμεων παίρνει μια στροφή ακραία δεξιά και αντιευρωπαϊκή», είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Επισήμανε ότι διαμορφώνονται δύο στρατόπεδα: το ένα που αμφισβητεί βασικές αξίες του ευρωπαϊκού ιδεώδους. Από την άλλη ένα στρατόπεδο δυνάμεων που υπερασπίζεται αυτές τις αξίες. «Πρέπει να εντείνουμε τη συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη για να δημιουργήσουμε ένα ανάχωμα».
«Βλέπουμε μια ακατανόητα λαθεμένη στάση, φοβική των κομμάτων της Χριστιανοδημοκατίας που ακριβώς υπό τον φόβο ότι οι δυνάμεις της ακραίας δεξιάς τους παίρνουν ποσοστά, κάνουν στροφή προς τη δική τους ατζέντα», παρατήρησε ο Αλ. Τσίπρας. Προσέθεσε ότι όπου αυτό έχει καταγραφεί το αποτέλεσμα ήταν να συρρικνωθούν κι άλλο τα κόμματα αυτά.
«Θεωρώ λάθος αν η καγελάριος Μέρκελ κάνει την επιλογή να υποχωρήσει από θέσεις αρχών που κράτησε το προηγούμενο διάστημα. Θεωρώ ότι θα είναι πολύ επιζήμιο για το μέλλον της Ευρώπης αν αυτό συμβε»”, είπε. «Θέλω να επισημάνω ότι τούτη την ώρα, παρά το γεγονός ότι είμαστε σε αντίπαλα ιδεολογικά στρατόπεδα, διαβλέπω την ανάγκη να υπάρξει μια ευρύτερη συμμαχία δυνάμεων στην Ευρώπη για να ανασχεθεί το ρεύμα ανόδου της ακροδεξιάς», πρόσθεσε.
Για το ενδεχόμενο εξορθολογισμού των διοδίων
Σχεδιάζουμε και ήδη έχει προχωρήσει η διαδικασία προκειμένου να δημοπρατηθεί το έργο για τα αναλογικά διόδια και θα υπάρξει σαφής εξορθολογισμός και ο κάθε πολίτης θα πληρώνει, όπως στην Ευρώπη, ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύει, είπε ο Αλ. Τσίπρας. Πρόσθεσε ότι όσοι αναγκάζονται να μετακινούνται σε δρόμους με διόδια εξαιτίας της εργασίας τους, θα έχουν πολύ μεγάλες εκπτώσεις.