ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΕΡΔΙΖΕΤΑΙ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ.!!!

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΕΡΔΙΖΕΤΑΙ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ.!!!

Γράφει ο Κτιστάκης Εμμ. Ιωάννης*

Ορισμένες φορές αναρωτιέμαι τι φταίει και ένας τόπος όπως η Κρήτη μας, που είναι πόλος έλξης για εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο (με οτι προσφέρει αυτό στην εθνική οικονομία), που έχει τεράστιο παραγώμενο πλούτο στον πρωτογενή τομέα, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (φυσιολατρικά, κλίμα, πολιτισμό και κουλτούρα κ.α) να υστερείται βασικές υποδομές και υπηρεσίες σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, αφήνοντας την ουσιαστικά στην τύχη της και με όλες τις επιπτώσεις στο πληθυσμό του νησιού μας.

Η Κρήτη θα έπρεπε ενιαία να είχε προχωρήσει και τα βασικά θέματα που αποτελούν τον μοχλό για μια πολλαπλή ανάπτυξη ενός τόπου να είχαν επιλυθεί, αξιοποιώντας τη δυναμική της ως χαρισματικός τόπος σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα το σημείο υψηλού γεωστρατηγικού και οικονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκεται, κάνοντας τη ζωή των πολιτών της πιο εύκολη αλλά και πιο ποιοτική.

Τα τελευταία εννέα χρόνια που οι περιφέρειες είναι πλέον αυτοδιοικητικά όργανα, εκλεγμένα απο τους πολίτες αλλα και υπόλογα σε αυτούς, η Κρήτη ως περιφέρεια παρουσιάστηκε σε αυτή τη πρόκληση ανέτοιμη να ορθώσει ανάστημα, να απαιτήσει αλλά και να σχεδιάσει οτιδήποτε ολοκληρωμένο, ώστε να βάλει έστω τις βάσεις για να λυθούν χρόνιες παθογένειες του νησιού μας. Η απερχόμενη περιφερειακή διοίκηση που κρατάει το τιμόνι και τα εννέα χρόνια αυτά, αρκέστηκε σε μια απλή διαχείριση των πραγμάτων, χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις και μη μπορώντας να κάνει τις απαιτούμενες ρήξεις ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντα του νησιού. Βέβαια, η αποτελεσματικότητα του καθενός κρίνεται εκ του αποτελέσματος και τα αποτελέσματα για το τόπο μας είναι εμφανή και δυστυχώς δεν χαροποιούν κανένα (ακόμα και από τους πιο καλοπροαίρετους).

Είναι πολλά αυτά που μπορεί να αναφέρει κάποιος που να επιβεβαιώνουν τα παραπάνω, αλλά θα αναφερθώ σε δύο θέματα που θεωρώ ενδεικτικά της υπάρχουσας κατάστασης. Πρώτο και ιδιαίτερης βαρύτητας, ο πίνακας απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που αποτελεί το βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, ιδιαίτερα στη περίοδο κρίσης που διανύουμε! Μπορεί να “τρέχει” εδώ και πέντε χρόνια και δύο χρόνια από την ολοκλήρωση του αλλά η περιφέρεια της Κρήτης βρίσκεται στη 10η θέση απο τις 13 περιφέρειες. Πρόκειται για θέση που είναι απογοητευτική σε σχέση με τις ανάγκες που έχει το νησί μας. Δεύτερον με τα τελευταία γεγονότα και τις ακραίες καιρικές συνθήκες το νησί μας υπέστει σοβαρά προβλήματα σε όλα τα επίπεδα. Εμφανίστηκαν οι αδυναμίες στο σχεδιασμό, στην πρόληψη, στην εκπαίδευση, στην έλλειψη συντήρησης υφιστάμενων υποδομών, και στη προσπάθεια αντίδρασης δίχως σχέδιο. Εκτός όλων αυτών παρατηρούμε ότι τίποτα δεν έχει προχωρήσει ουσιαστικά και δεν έχει γίνει καμία συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη ενέργεια για να επουλωθούν οι πληγές.

Πρέπει να κάνουμε μια νέα αρχή με πολλή δουλειά, καθαρά μυαλά και να πάρουμε πρωτοβουλίες στηριζόμενοι στις δυνάμεις μας. Πολλές φορές τα λόγια είναι εύκολα αλλά υστερούμε σε πράξεις, προσωπικά θεωρώ ότι έφτασε η ώρα να κάνουμε το βήμα μπροστά με ένα διαφορετικό τρόπο που να χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό και αποδοτικότητα. Η αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων πρέπει τα επόμενα χρόνια να υπερβεί τα μέγιστα για να σταθούμε με αξιοπρέπεια μπροστά στις προκλήσεις των καιρών μας και να αγωνιστούμε για τον τόπο μας αξιοποιώντας κάθε μέσο. Ο στόχος είναι να παραμερίσουμε το “ΕΓΩ” και να διασφαλίσουμε και να λειτουργούμε με το “ΕΜΕΙΣ”.

Στις εκλογές που έρχονται είναι ώρα πολιτικής ευθύνης του καθενός και της καθεμιάς ξεχωριστά, να πορευτούμε όλοι μαζί ώστε να αλλάξουμε την νοοτροπία της μετριότητας και του συμβιβασμού και με μια ανοιχτή μορφή διοίκησης που θα έχει άμεση αλληλεπίδραση με την κοινωνία, να οικοδομήσουμε και να πάμε την “ΚΡΗΤΗ ΜΠΡΟΣΤΑ”.

Κτιστάκης Εμμ. Ιωάννης
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ηρακλείου
με τον συνδυασμό “Η ΚΡΗΤΗ ΜΠΡΟΣΤΑ” και
τον Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη

Άλλα άρθρα στην ίδια ενότητα

Αν βρίσκεστε στον δρόμο ή δεν έχετε συνεχή πρόσβαση στο internet, αποθηκεύστε το τηλέφωνο του cretapress.gr 6940 042 120 και στείλε μας τη φώτο, το βίντεο ή το μήνυμά σας για να καταγγείλετε, να πείτε την άποψή σας ή και για να δείξετε αυτό που θέλετε.

Επίσης μπορείτε να καλείτε στο τηλ 2810 203 500. Αν δεν είναι διαθέσιμος κάποιος συνεργάτης, αφήστε το μήνυμα σας στον αυτόματο τηλεφωνητή.

Άλλος τρόπος επικοινωνίας με internet: info@cretapress.gr

Close Menu
Don`t copy text!