Τίμησαν τους εκτελεσθέντες Πρινιανούς απο τους Γερμανούς στα Αστερούσια
Πραγματοποιήθηκε σήμερα το μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες πρινιανούς από τους Γερμανούς στη γέννα Πύργου το 1944
Το μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην ενορία του Πρινιά Αστερουσίων χοροστατούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακαρίου, παρουσία του δημάρχου Αρχανών-Αστερουσίων κ. Μανώλη Κοκοσάλη Πλήθος κόσμου και συγγενών των εκτελεσθέντων.
Ιστορικά να πούμε για το μνημόσυνο για τους πεσόντες ότι όλη οι Πρινιανοί όπως και όλα τα χωριά των Αστερουσίων συμμετείχαν ενεργά στην Εθνική Αντίσταση κατά των φασιστών Γερμανών κατακτητών για την απελευθέρωση της Κρήτης από την κατοχή του 1941 έως το 1944.
Δημιουργήθηκαν πολλές αντάρτικες ομάδες που πολεμούσαν καθημερινά τους Γερμανούς.η ομάδα του Μανώλη Μπαντουβά διέμενε τον τελευταίο χρόνο της κατοχής στον Πρινιά Μονοφατσίου. Οι Καλογιαννάκηδες αλλά και άλλοι Πρινιανοί τους φιλοξενούσαν στα σπίτια τους και όχι μόνο αυτό. Συμμετείχαν ενεργά στους αγώνες των ανταρτών. Μετέφεραν με τους γαϊδάρους και τα μουλάρια με κίνδυνο της ζωής τους τον οπλισμό που έστελναν οι συμμαχικές δυνάμεις και έφερναν τα υποβρύχια από την Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή στις παραλίες των Τριών Εκκλησιών και ότι μετέφεραν τα υποβρύχια τα πήγαιναν στον Πρινιά Μονοφατσίου που ήταν η έδρα και το ορμητήριο των ανταρτών.
Στις 6 Αυγούστου του 1944 ενημερώθηκαν οι αντάρτες του Μπαντουβά στον Πρινιά από τις σύμμαχες δυνάμεις που είχαν το στρατηγείο του στην Αίγυπτο, μέσω Ασυρμάτου, ότι τι επόμενες ημέρες θα αποχωρήσουν οι Γερμανοί από την Κρήτη. Αυτό γίνεται γνωστό στους συγχωριανούς μετά τις επικείμενες χαρές πανηγυρισμούς και λοιπά.
Μία παρέα βοσκών αποτελούμενη από τους:
Kαλογιαννάκη Εμμανουήλ
Kαλογιαννάκη Μανούσο
Kαλογιαννάκη Ηρακλή
Kαλογιαννάκη Νικόλαο
που εκτελέστηκαν όπως θα αναφέρουμε παρακάτω αλλά και με άλλα 20 άτομα έφυγε βραδιασμένα για τη μάντρα που ήταν στην τοποθεσία «γέννα» για να σφάξουν ένα πρόβατο να φάνε να κάνουν φιέστα για να γιορτάσουν την επερχόμενη απελευθέρωσή μας από τους Γερμανούς.
Δυστυχώς όμως η γιορτή δεν κράτησε πολύ. οι Γερμανοί πήγαν και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ χωρίς δικαστήρια και απολογίες.
O λόγος της εκτέλεσης;
Γιατί απαγορευόταν από τους Γερμανούς η κυκλοφορία των Ελλήνων τη νύχτα και το άναμμα φωτιάς με ποινή την εκτέλεση αυτών που παράγονταν τη διαταγή. Sαν κάτι να Έχει αισθανθεί ο Ηρακλής στη διαδρομή προς τη μάντρα και λέει του Μανώλη .
«Μανωλιό κακή θα μας βγει σήμερα η βραδιά γιατί σε απαγορευμένη ώρα κάνουμε ότι κάνουμε».
Η χαρά που ένιωθαν όλοι στην παρέα για τον ερχομό της απελευθέρωσης δεν τους άφησε να δουν τον κίνδυνο. Πήγαν στη μάντρα, έσφαξαν το πρόβατο, άναψαν φωτιά, το έψησαν, άρχισαν το φαγοπότι.
οι Γερμανοί είδαν τη φωτιά από το φυλάκιο που είχαν στη ζωοδόχο πηγή στο Ασήμι και το Σωκαρά και ξεκίνησαν αμέσως να πάνε να πιάσουν και να εκτελέσουν όσους είχαν ανάψει τη φωτιλα γιατί αυτό θεωρούνταν σήμα συνεννόησης με τους αντάρτες, η οποία αντάρτες είχαν πλούσια και αυξημένη δράση.
οι Γερμανοί στην πορεία τους πέρασαν από το χάρακα Μονοφατσίου επιστράτευσαν ένα Χαρακιανό για να τους οδηγήσει από μονοπάτι στον τόπο της φωτιάς. η παρέα με τους Πρινιανούς που γλεντούσαν αντιλήφθηκαν τους Γερμανούς που ερχόταν αλλά δεν έφυγαν Γιατί αν έφευγαν θα έκαιγαν ολόκληρο τον Πύργο Μονοφατσίου και τον Πρινιά Μονοφατσίου.
Αποφάσισαν να μείνουν στη μάντρα οι τέσσερις προαναφερθέντες:
Kαλογιαννάκης Εμμανουήλ
Kαλογιαννάκης Μανούσος
Kαλογιαννάκης Ηρακλής
Kαλογιαννάκης Νικόλαος
να αναλάβουν την ευθύνη και να θυσιαστούν για όλους.
Για αυτό το σκοπό έδιωξαν τους νεότερους για να σωθούν όπως και έγινε. Οι νέοι όμως δεν έφυγαν μακριά κρύφτηκαν πίσω από τα χαρακιά για να δουν την τύχη της υπόλοιπης παρέας. Έτσι είδαν με τα μάτια τους ολόκληρο το σκηνικό της κτηνωδίας. οι τρεις σκοτώθηκαν επιτόπου: ο Μανώλης, ο Μανούσος και ο Ηρακλής. ο Νικολής τραυματίστηκε σε άλλα σημεία του σώματος, κατάφερε να επιζήσει και να πάει κάνοντας μεγάλη ποσότητα αίματος στην αδελφή του στο Χάρακα.
Από εκεί μερίμνησαν και έφεραν γιατρό από τον Πύργο και Καθάρισε τις πληγές. Έπειτα Τον πήγαν στο Ηράκλειο με όχημα στην κλινική του Ανδρουλάκη και του αφαίρεσαν τις σφαίρες αλλά πέθανε τρεις μέρες μετά.
Την επόμενη μέρα της εκτέλεσης έγινε ομαδική εξόδιος ακολουθία και ταφή των εκτελεσθέντων στον Πρινιά.
Το ραντεβού δόθηκε και για του χρόνου για να τιμηθούν αυτοί οι άνθρωποι για τη θυσία τους που γλίτωσαν δύο χωριά, Πρινιά και Πύργο, και αποφεύχθηκε χωρίς αμφιβολία ένα ολοκαύτωμα και μία ομαδική θηριωδία εκτελέσεως ολόκληρων των κατοίκων και των δύο χωριών όπως αυτό το ολοκαύτωμα της Βιάννου και τη θηριωδία της Κανδάνου Χανίων