Αναζήτηση Ειδήσεων
Γιατί στηρίζω την κινητοποίηση του εμπορικού συλλόγου Χερσονήσου

Γιατί στηρίζω την κινητοποίηση του εμπορικού συλλόγου Χερσονήσου

Του Αιμίλιου Παττακού

Αφού ξεκαθαρίσω ότι η συμμετοχή μου στην κινητοποίηση δεν έχει αντιπολιτευτικό χαρακτήρα ούτε διάθεση να υποτιμήσω τις προσπάθειες που έγιναν από τους φορείς και την Πολιτεία για στήριξη του εμπορικού κόσμου​ κατά την περίοδο της καραντίνας και αργότερα με τα μέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση​ θα αναδείξω τους λόγους συμμετοχής μου.

Όλοι βγαίνοντας από το μακρύ διάστημα της καραντίνας και αφού είχαμε υπόψη τα δεδομένα της αγοράς ήμασταν προετοιμασμένοι για μια μικρότερη και κουτσουρεμενη αλλά πολύ περισσότερο για μια αρκετά​ δύσκολη σεζόν.

Δεν ήμασταν όμως προετοιμασμένοι για τραγική σεζόν.

Οι προβλέψεις μιλούσαν στην αρχή για περίπου 9 με 10 δις τζίρ σε σχέση με τα 18 δις των περισυνων άμεσων​ εισπράξεων από τον τουρισμό.

Στην πορεία βέβαια αναθεωρήθηκαν σε 5 -6 , αργότερα σε 4 δις και τώρα συζητούνται ίσως 2.5 δις.

Ξεκινήσαμε​ αργοπορημένα

τον Ιούλιο που είχε χαρακτηριστεί πολύ σωστά ως ένας Απρίλιος των προηγούμενων ετών.

Ήταν ένας αναγνωριστικος και μεταβατικός μήνας με εφαρμογή των πρωτοκόλλων στα ξενοδοχεία και πλήρη συμμόρφωση των εμπορικών καταστημάτων στα υγειονομικά και περιοριστικά μέτρα.

Όμως ήταν ένας μήνας με λίγες κρατήσεις , πολλές ακυρώσεις , μικρές πληρότητες και με πάνω από το 50% των ξενοδοχείων κλειστά.

Τελειώνοντας ο Ιούλιος και αφού ο κόσμος ξεθαρρευε​ και οι πελάτες μας στο εξωτερικό μάθαιναν ότι η χώρα και ο τουρισμός λειτουργεί ήλθε ο Αύγουστος με μεγαλύτερες πληρότητες αλλά και αύξηση των κρουσμάτων από την ατομική ανευθυνότητα και χαλαρότητα που επέδειξε αρκετός κόσμος που πίστεψε ότι ο ιός έχει εξαφανιστεί.

Τότε η πολιτεία συμβουλευομενη τους ειδικούς προχώρησε σε οριζόντια​ ​ μέτρα για προσπάθεια​ περιορισμού των κρουσμάτων​ που αφορούσαν την επικράτεια ταυτόχρονα όμως προχώρησε και σε τοπικά λοκ ντάουν.

Πέρα από τα πρόστιμα για μαγαζιά που δεν τηρούσαν τα μέτρα , αποστάσεις , υπεράριθμους πελάτες και πρόστιμα για τις μάσκες προχώρησε στο κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και νυχτερινής διασκέδασης στις 12 η ωρα τα μεσάνυχτα.

Ταυτόχρονα απέκλεισε αρκετές χώρες περισσότερο με οδική πρόσβαση οι οποίες είχαν επιδημιολογική έξαρση από το να εισέρχονται στη χώρα.

Την ίδια ώρα ζήτησε από την Ολλανδία και το Βέλγιο βασικές χώρες για τον τουρισμό να έχουν υποχρεωτικά αρνητικά​ τεστς μέχρι και 72 ώρες πριν την είσοδο δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο το ήδη βεβαρημένο κλίμα.

Σαν να μην έφτανε αυτό οι σκανδιναβικές χώρες η Φινλανδία , Νορβηγία μαζί με τις χώρες της Βαλτικής Λετονία , Εσθονία , Λιθουανία εξέδωσαν απαγορευτικό για ταξίδια στη χώρα μας .

Με αυτά τα δεδομένα και ενώ ο Αύγουστος στην αρχή έδειχνε ότι θα είχε κάποια δυναμική τα καταστήματα υπέστησαν τραγική πτώση του τζίρου.

Όσο και αν κάποιοι θεωρούν ότι το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και μπαρ επηρέασαν μόνο αυτά κάνουν λάθος γιατί ο περιορισμένος χρόνος στον επισκέπτη τον ανάγκαζαν να πάει νωρίτερα στο εστιατόριο ή στο μπάρ και να μην αφιερώσει χρόνο για τα ψώνια στην αγορά.

Αφού πλέον ο εμπορικός κόσμος και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό είχαν συνηθίσει στη νέα πραγματικότητα με το μειωμένο ωράριο ήλθε η απόφαση που αφορούσε την ΠΕ Ηρακλείου και το τοπικό λοκ ντάουν .

Είχε βέβαια προηγηθεί την προηγούμενη εβδομάδα μια ανάλογη απόφαση για τα Χανιά και επιβεβαιώθηκε η ρήση άκου χτύπους στα Χανιά άκου τσι και εδώ κοντά.

Τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της Περιφειακης Ενότητας Ηρακλείου ναι μεν έδειξαν αύξηση όχι όμως σε βαθμό που να διαφέρουν από το σύνολο της χώρας , ούτε να βρίσκονται σε πολύ ανησυχητικό επίπεδο από αυτά που γνωρίζουμε τουλάχιστον και αναλογικά μικρό με το​ μεγάλο πλήθος των επισκεπτών.

Τα μέτρα με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,​ οι άλλες απαγορεύσεις για εκδηλώσεις και συναρθροισεις έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα στην αγορά.

Ενώ ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος χαρακτηρίζονται από τον ποιοτικότερο τουρισμό που δίνει ανάσα στα καταστήματα από το ενδιαφέρον των επισκεπτών για ψώνια η είδηση ακόμα πιο αυστηρών μέτρων πάγωσε την αγορά και τα νεα​ μεταφέρθηκαν​ άμεσα στο εξωτερικό.

Οι συνέπειες πάγωμα των κρατήσεων , αυξητική τάση των ακυρώσεων και δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και αβεβαιότητας.

Όσο για τους τουρίστες που έμεναν ήδη στα ξενοδοχεία από τη μία το προειδοποιητικό alert στα τηλέφωνα τους που μιλούσε για έξαρση του ιού​ και από την άλλη η ατμόσφαιρα για φήμες με πολλά κρούσματα στην περιοχή τους κράτησαν μέσα στα ξενοδοχεία.

Αυτό ήταν ήδη το τρίτο κύμα απογοήτευσης για τον τουρισμό και τους απασχολούμενους σε αυτόν που καθημερινώς ζουσαν με το άγχος τι θα ξημερώσει η επόμενη ημέρα και ποιο θα είναι το επόμενο περιοριστικό μέτρο.

Καταλαβαίνουμε όλοι ότι ο τουρισμός και το εμπόριο δεν χρειάζονται περιορισμούς και απαγορεύσεις αλλά ελεύθερη διακίνηση και πρωτίστως ασφάλεια .

Με αυτά τα δεδομένα ο τουρισμός και ο εμπορικός κόσμος με τα ανυπέρβλητα προβλήματα του καλοκαιριού οδηγείται σε ένα Χειμώνα της φτώχειας , του χρέους , της ανέχειας και της καταστροφής.

Για τους λόγους αυτούς και αφού τα καταστήματα σε σχέση με πέρυσι έχουν​ το λιγότερο 80% πτώση του τζίρου τους σε σχέση με το ίδιο διάστημα με πέρυσι αποφασίστηκε αυτή η κινητοποίηση.

Ζητάμε λοιπόν από τον Υπουργό Οικονομικών , τον Υπουργό Ανάπτυξης , τον Υπουργό Εργασίας και τον Υπουργό Τουρισμού τα εξής:

Ζητάμε η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και ειδικότερα ο Δήμος Χερσονήσου που σε ποσοστό περίπου 90% εξαρτάται από τον τουρισμό να ενταχθούν στις πληγείσες περιοχές από την Πανδημια και περισσότερο από τα πρόσφατα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που επεβλήθησαν.

Ζητάμε οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό και έχουν πληγεί περισσότερο να τύχουν όσον το δυνατόν περισσότερων ευεργετημάτων όπως αναστολή των ασφαλιστικών εισφορών.

Ζητάμε με νομοθετική ρύθμιση τη μείωση των ενοικίων στην επαγγελματική στέγη έως τον επόμενο Απρίλιο.

Η πρόταση του Υπουργού Οικονομικών για φιλικο​ διακανονισμό με εθελουσία μείωση μετά από συνεννόηση μισθωτών και εκμισθωτών ,​ ​ προσκρούει στα αντικρουόμενα συμφέροντα και θυμίζει λογική Πόντιου Πιλάτου που αναγκάζει τις δύο πλευρές να αντιμάχονται και το υπουργείο να είναι θεατής.

Όπως επίσης είναι αναγκαίο να γίνει άμεσα διόρθωση στην προηγούμενη μείωση που αφορά το μήνα Ιούλιο και Αύγουστο και να περιλάβει όλες τις εποχικές επιχειρήσεις με κριτήριο την πραγματική​ μείωση τζίρου​ το φετινό εννιαμηνο​ και όχι με​ βάση τις ΚΑΔ που ισχύει τώρα και αποκλείει τους μισούς επαγγελματίες.

Χαλάρωση των τραπεζικών κριτηρίων και δυνατοτητα σε περισσότερους συναδέλφους να ενταχθούν​ στην επιστρεπτεα προκαταβολή για να φτάσει η βοήθεια σε περισσότερες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Αναθεώρηση του μέτρου των τοπικών λοκ ντάουν που δημιουργεί περισσότερο σύγχυση και αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα.

Εντατικοποίηση των ελέγχων για εφαρμογή των μέτρων στην πηγή​ του κακού και όχι να πληρώνουν τη συμπεριφορά κάποιων ασυνείδητων που έχουν σκοπό μόνο το κέρδος όλη η κοινωνία και μαζί με τα ξερά να καίγονται και τα χλωρά.

Τελειώνοντας ζητάμε να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των εμπόρων και των επιχειρήσεων και να μην αποτελούν τον τελευταίο τροχό της άμαξας και να μην μαθαίνουν​ τα νέα που τους αφορούν τελευταίοι αλλά να ακούγεται η άποψη τους και να διαμορφώνουν την ατζέντα.

Η αναγνώριση του ρόλου του ως​ εταίρου όπως και η αναγνώριση της διαχρονικής προσπάθειας του εμπορικού και τουριστικού κόσμου που στα προηγούμενα εξίσου δύσκολα χρόνια κατάφεραν να κρατηθούν οι ίδιοι όρθιοι και μαζί με αυτούς η πατρίδα.

Ας έχουν υπόψη οι πιθανοί επικριτές και διαφωνούντες στα αιτήματα μας​ ότι ο κλάδος στο παρελθόν ουδέποτε είχε στηριχθεί ή επιδοτηθεί από το κράτος όπως γίνεται με άλλες τάξεις συμπολιτών μας.

Ήλθε η ώρα της έμπρακτης αναγνώρισης ώστε ο τουρισμός και το εμπόριο​ η ραχοκοκαλιά​ και​ παραγωγικότερος τομέας της οικονομίας να πάρουν μια ανάσα.

Μένουμε ασφαλείς! Προστατεύουμε εμάς και τους γύρω μας
Κοινοποίηση

Έχετε είδηση; Στείλτε στο viber: 6940042120

Ροή Ειδήσεων

Υπάρχει  λοιπόν και μάλιστα έχει βγεί από ντανοπέρυσι! ...
Διαβάστε περισσότερα
Μρε σείς σήμερο λέει είναι παγκόσμια ημέρα των αντρώ! ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Η μόνη διαφορά είναι ότι δεν βγήκε η προφητεία! Μάλλον δεν βγήκε η υπόσχεση του όπως και πολλά άλλα....  ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Ο τύπος κάνει show στα φανάρια πριν τη Καλλιθέα δεξιά που έλεγε και η διαφήμιση ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Τη πέμπτη τσι 19 του μήνα στις 7 το βράδυ στο Πολύκεντρο Νεολαίας, Δημοτικό Κτίριο οδού Ανδρόγεω, Ηράκλειο ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Όπως δήλωσε ο ίδιος νιώθει ο μισός Κρητικός. Ας τον βάλουμε λοιπόν να μπει στο :) ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Πόσα ναρκωτικά πρέπει να πάρεις για να κατανοήσεις το θέμα τούτο! Γάμησ3τα! τι να πει κανείς! ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Τουλάχιστον σήμερα είχε χωματουργικά μηχανήματα και σκάφτανε ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Ακριβότερα ίσαμε 89 ευρώ θα νείναι τα τέλη κυκλοφορίας για 1,8 εκατ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Το κρητικό ηλιακό όχημα Sunnyclist, είναι έτοιμο να βγει στην παραγωγή! Σήμερα Δευτέρα 16 Νοέμβρη στις 19:00. στην πλατεία Ελευθερίας, ...
Διαβάστε περισσότερα
Μετά το τρομοκρατικό Χτύπημα στη Γαλλία που έγινε στις 13 Νοεμβρίου ήρθε η απάντηση  από τσι Γάλλους! ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Αν γνωρίζεις Κρητικά θα γελάσεις πολύ! ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Το σκίτσο είναι του σκιτσογράφου Carlos Latuff και είναι τόσο γαμάτο που εδώ ισχύει το ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Απόψε γίνεται της flag το κάγκελο αλλά σας έχουμε την καλύτερη πρόταση! ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Τραγικό το γεγονός και το αναφέραμε στο προηγούμενο άρθρο μας αλλά εδώ που τα λέμε το Facebook το τερμάτισε για ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Ναι έτσι ακριβώς νιώθεις επιστήμονας! ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Ναι καλά ακούσατε! και στην ουσία και καλά λέει να μην λένε στο internet  <<Κρητική Ασπιρίνη >> ...
Διαβάστε περισσότερα
Κάθεσαι τώρα αραχτός στο σπίτι ή στο γραφείο και εκεί που είσαι cool χτυπάει το τηλέφωνο ...
Διαβάστε περισσότερα
Αποκλειστικό Φωτορεπορτάζ που λέει και ο άλλος...  ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Ναι αμέ αλήθεια είναι. και φυσικά τον θυμάστε έτσι δεν είναι;  ...
Διαβάστε περισσότερα
Βίντεο που εντοπίσαμε στο ιντερνέτ. Δεν ξέρουμε σε ποιο μέρος είναι απλά παρατηρήσαμε σε τούτες τις δύσκολες εποχές ότι υπάρχουν ...
Διαβάστε περισσότερα
/ pasok, Επικαιρότητα, ΠΑΣΟΚ
Οι  ομοιοκαταληξίες πάντα είναι  καλή φάση! Τώρα όσο πιο παλιά τόσο πιο καλά, το λένε όλοι έτσι δεν είναι? ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Μα τά χουν πρήξει με τόση διαφήμιση ΟΤΕ και Cosmote ότι ενώθηκαν ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Cosmote, Επικαιρότητα, ΟΤΕ
Και ποιος δεν ένιωσε περηφάνια πέρυσι τέθοια μέρα. Ο Σμηναγός Γιώργης Ανδρουλάκης της Demo Team ZEUS πετώντας πάνω από το ...
Διαβάστε περισσότερα
Ναι έτσι φαίνεται να έχει γίνει. Μάλιστα  έτσι δείχνουν να είναι τα πράγματα ...
Διαβάστε περισσότερα
Συζήτηση με με γνωστούς και φίλους σε ένα σπίτι. Καλώς η κακώς πλέον οι συζητήσεις καταλήγουν στα σημερινά γεγονότα (δηλαδή ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Κρητική Ατάκα