Αναζήτηση Ειδήσεων
Γιατί στηρίζω την κινητοποίηση του εμπορικού συλλόγου Χερσονήσου

Γιατί στηρίζω την κινητοποίηση του εμπορικού συλλόγου Χερσονήσου

Του Αιμίλιου Παττακού

Αφού ξεκαθαρίσω ότι η συμμετοχή μου στην κινητοποίηση δεν έχει αντιπολιτευτικό χαρακτήρα ούτε διάθεση να υποτιμήσω τις προσπάθειες που έγιναν από τους φορείς και την Πολιτεία για στήριξη του εμπορικού κόσμου​ κατά την περίοδο της καραντίνας και αργότερα με τα μέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση​ θα αναδείξω τους λόγους συμμετοχής μου.

Όλοι βγαίνοντας από το μακρύ διάστημα της καραντίνας και αφού είχαμε υπόψη τα δεδομένα της αγοράς ήμασταν προετοιμασμένοι για μια μικρότερη και κουτσουρεμενη αλλά πολύ περισσότερο για μια αρκετά​ δύσκολη σεζόν.

Δεν ήμασταν όμως προετοιμασμένοι για τραγική σεζόν.

Οι προβλέψεις μιλούσαν στην αρχή για περίπου 9 με 10 δις τζίρ σε σχέση με τα 18 δις των περισυνων άμεσων​ εισπράξεων από τον τουρισμό.

Στην πορεία βέβαια αναθεωρήθηκαν σε 5 -6 , αργότερα σε 4 δις και τώρα συζητούνται ίσως 2.5 δις.

Ξεκινήσαμε​ αργοπορημένα

τον Ιούλιο που είχε χαρακτηριστεί πολύ σωστά ως ένας Απρίλιος των προηγούμενων ετών.

Ήταν ένας αναγνωριστικος και μεταβατικός μήνας με εφαρμογή των πρωτοκόλλων στα ξενοδοχεία και πλήρη συμμόρφωση των εμπορικών καταστημάτων στα υγειονομικά και περιοριστικά μέτρα.

Όμως ήταν ένας μήνας με λίγες κρατήσεις , πολλές ακυρώσεις , μικρές πληρότητες και με πάνω από το 50% των ξενοδοχείων κλειστά.

Τελειώνοντας ο Ιούλιος και αφού ο κόσμος ξεθαρρευε​ και οι πελάτες μας στο εξωτερικό μάθαιναν ότι η χώρα και ο τουρισμός λειτουργεί ήλθε ο Αύγουστος με μεγαλύτερες πληρότητες αλλά και αύξηση των κρουσμάτων από την ατομική ανευθυνότητα και χαλαρότητα που επέδειξε αρκετός κόσμος που πίστεψε ότι ο ιός έχει εξαφανιστεί.

Τότε η πολιτεία συμβουλευομενη τους ειδικούς προχώρησε σε οριζόντια​ ​ μέτρα για προσπάθεια​ περιορισμού των κρουσμάτων​ που αφορούσαν την επικράτεια ταυτόχρονα όμως προχώρησε και σε τοπικά λοκ ντάουν.

Πέρα από τα πρόστιμα για μαγαζιά που δεν τηρούσαν τα μέτρα , αποστάσεις , υπεράριθμους πελάτες και πρόστιμα για τις μάσκες προχώρησε στο κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και νυχτερινής διασκέδασης στις 12 η ωρα τα μεσάνυχτα.

Ταυτόχρονα απέκλεισε αρκετές χώρες περισσότερο με οδική πρόσβαση οι οποίες είχαν επιδημιολογική έξαρση από το να εισέρχονται στη χώρα.

Την ίδια ώρα ζήτησε από την Ολλανδία και το Βέλγιο βασικές χώρες για τον τουρισμό να έχουν υποχρεωτικά αρνητικά​ τεστς μέχρι και 72 ώρες πριν την είσοδο δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο το ήδη βεβαρημένο κλίμα.

Σαν να μην έφτανε αυτό οι σκανδιναβικές χώρες η Φινλανδία , Νορβηγία μαζί με τις χώρες της Βαλτικής Λετονία , Εσθονία , Λιθουανία εξέδωσαν απαγορευτικό για ταξίδια στη χώρα μας .

Με αυτά τα δεδομένα και ενώ ο Αύγουστος στην αρχή έδειχνε ότι θα είχε κάποια δυναμική τα καταστήματα υπέστησαν τραγική πτώση του τζίρου.

Όσο και αν κάποιοι θεωρούν ότι το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και μπαρ επηρέασαν μόνο αυτά κάνουν λάθος γιατί ο περιορισμένος χρόνος στον επισκέπτη τον ανάγκαζαν να πάει νωρίτερα στο εστιατόριο ή στο μπάρ και να μην αφιερώσει χρόνο για τα ψώνια στην αγορά.

Αφού πλέον ο εμπορικός κόσμος και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό είχαν συνηθίσει στη νέα πραγματικότητα με το μειωμένο ωράριο ήλθε η απόφαση που αφορούσε την ΠΕ Ηρακλείου και το τοπικό λοκ ντάουν .

Είχε βέβαια προηγηθεί την προηγούμενη εβδομάδα μια ανάλογη απόφαση για τα Χανιά και επιβεβαιώθηκε η ρήση άκου χτύπους στα Χανιά άκου τσι και εδώ κοντά.

Τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της Περιφειακης Ενότητας Ηρακλείου ναι μεν έδειξαν αύξηση όχι όμως σε βαθμό που να διαφέρουν από το σύνολο της χώρας , ούτε να βρίσκονται σε πολύ ανησυχητικό επίπεδο από αυτά που γνωρίζουμε τουλάχιστον και αναλογικά μικρό με το​ μεγάλο πλήθος των επισκεπτών.

Τα μέτρα με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,​ οι άλλες απαγορεύσεις για εκδηλώσεις και συναρθροισεις έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα στην αγορά.

Ενώ ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος χαρακτηρίζονται από τον ποιοτικότερο τουρισμό που δίνει ανάσα στα καταστήματα από το ενδιαφέρον των επισκεπτών για ψώνια η είδηση ακόμα πιο αυστηρών μέτρων πάγωσε την αγορά και τα νεα​ μεταφέρθηκαν​ άμεσα στο εξωτερικό.

Οι συνέπειες πάγωμα των κρατήσεων , αυξητική τάση των ακυρώσεων και δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και αβεβαιότητας.

Όσο για τους τουρίστες που έμεναν ήδη στα ξενοδοχεία από τη μία το προειδοποιητικό alert στα τηλέφωνα τους που μιλούσε για έξαρση του ιού​ και από την άλλη η ατμόσφαιρα για φήμες με πολλά κρούσματα στην περιοχή τους κράτησαν μέσα στα ξενοδοχεία.

Αυτό ήταν ήδη το τρίτο κύμα απογοήτευσης για τον τουρισμό και τους απασχολούμενους σε αυτόν που καθημερινώς ζουσαν με το άγχος τι θα ξημερώσει η επόμενη ημέρα και ποιο θα είναι το επόμενο περιοριστικό μέτρο.

Καταλαβαίνουμε όλοι ότι ο τουρισμός και το εμπόριο δεν χρειάζονται περιορισμούς και απαγορεύσεις αλλά ελεύθερη διακίνηση και πρωτίστως ασφάλεια .

Με αυτά τα δεδομένα ο τουρισμός και ο εμπορικός κόσμος με τα ανυπέρβλητα προβλήματα του καλοκαιριού οδηγείται σε ένα Χειμώνα της φτώχειας , του χρέους , της ανέχειας και της καταστροφής.

Για τους λόγους αυτούς και αφού τα καταστήματα σε σχέση με πέρυσι έχουν​ το λιγότερο 80% πτώση του τζίρου τους σε σχέση με το ίδιο διάστημα με πέρυσι αποφασίστηκε αυτή η κινητοποίηση.

Ζητάμε λοιπόν από τον Υπουργό Οικονομικών , τον Υπουργό Ανάπτυξης , τον Υπουργό Εργασίας και τον Υπουργό Τουρισμού τα εξής:

Ζητάμε η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και ειδικότερα ο Δήμος Χερσονήσου που σε ποσοστό περίπου 90% εξαρτάται από τον τουρισμό να ενταχθούν στις πληγείσες περιοχές από την Πανδημια και περισσότερο από τα πρόσφατα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που επεβλήθησαν.

Ζητάμε οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό και έχουν πληγεί περισσότερο να τύχουν όσον το δυνατόν περισσότερων ευεργετημάτων όπως αναστολή των ασφαλιστικών εισφορών.

Ζητάμε με νομοθετική ρύθμιση τη μείωση των ενοικίων στην επαγγελματική στέγη έως τον επόμενο Απρίλιο.

Η πρόταση του Υπουργού Οικονομικών για φιλικο​ διακανονισμό με εθελουσία μείωση μετά από συνεννόηση μισθωτών και εκμισθωτών ,​ ​ προσκρούει στα αντικρουόμενα συμφέροντα και θυμίζει λογική Πόντιου Πιλάτου που αναγκάζει τις δύο πλευρές να αντιμάχονται και το υπουργείο να είναι θεατής.

Όπως επίσης είναι αναγκαίο να γίνει άμεσα διόρθωση στην προηγούμενη μείωση που αφορά το μήνα Ιούλιο και Αύγουστο και να περιλάβει όλες τις εποχικές επιχειρήσεις με κριτήριο την πραγματική​ μείωση τζίρου​ το φετινό εννιαμηνο​ και όχι με​ βάση τις ΚΑΔ που ισχύει τώρα και αποκλείει τους μισούς επαγγελματίες.

Χαλάρωση των τραπεζικών κριτηρίων και δυνατοτητα σε περισσότερους συναδέλφους να ενταχθούν​ στην επιστρεπτεα προκαταβολή για να φτάσει η βοήθεια σε περισσότερες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Αναθεώρηση του μέτρου των τοπικών λοκ ντάουν που δημιουργεί περισσότερο σύγχυση και αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα.

Εντατικοποίηση των ελέγχων για εφαρμογή των μέτρων στην πηγή​ του κακού και όχι να πληρώνουν τη συμπεριφορά κάποιων ασυνείδητων που έχουν σκοπό μόνο το κέρδος όλη η κοινωνία και μαζί με τα ξερά να καίγονται και τα χλωρά.

Τελειώνοντας ζητάμε να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των εμπόρων και των επιχειρήσεων και να μην αποτελούν τον τελευταίο τροχό της άμαξας και να μην μαθαίνουν​ τα νέα που τους αφορούν τελευταίοι αλλά να ακούγεται η άποψη τους και να διαμορφώνουν την ατζέντα.

Η αναγνώριση του ρόλου του ως​ εταίρου όπως και η αναγνώριση της διαχρονικής προσπάθειας του εμπορικού και τουριστικού κόσμου που στα προηγούμενα εξίσου δύσκολα χρόνια κατάφεραν να κρατηθούν οι ίδιοι όρθιοι και μαζί με αυτούς η πατρίδα.

Ας έχουν υπόψη οι πιθανοί επικριτές και διαφωνούντες στα αιτήματα μας​ ότι ο κλάδος στο παρελθόν ουδέποτε είχε στηριχθεί ή επιδοτηθεί από το κράτος όπως γίνεται με άλλες τάξεις συμπολιτών μας.

Ήλθε η ώρα της έμπρακτης αναγνώρισης ώστε ο τουρισμός και το εμπόριο​ η ραχοκοκαλιά​ και​ παραγωγικότερος τομέας της οικονομίας να πάρουν μια ανάσα.

Μένουμε ασφαλείς! Προστατεύουμε εμάς και τους γύρω μας
Κοινοποίηση

Έχετε είδηση; Στείλτε στο viber: 6940042120

Ροή Ειδήσεων

Όπως λένε είδη πολλά site ο Δήμος Γόρτυνας έκατσε το μπαχονίδι ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Η φώτο και η αναφορά για την συγκεκριμένη κλοπή είναι σύμφωνα με τα όσα είδαμε και εμείς στο φατσοτέφτερο ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Μπορεί να κάναμε ανοιξιάτικα Χριστούγεννα, ωστόσο το σκηνικό του καιρού αλλάζει δραματικά την Τετάρτη με... πολικό ψύχος και χιόνια να ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Στο τέλος κάθε χρόνου τα κανάλια βάζουν διάφορες μ@λακίες στυλ best of ...
Διαβάστε περισσότερα
Η Τοπική Ομάδα Πελίτι Ηρακλείου καλεί τους Τοπικούς Φορείς και τους κάτοικους της περιοχής για ενημέρωση-συζήτηση την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Δεν είναι μοντάζ! Στο Facebook την είδαμε! ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Για να δείτε δηλαδή ποσό γ@μιουνται τα ΜΜΕ ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Κώστας Κακουδάκης - Μιχάλης Πετσάκης  στο κέντρο διασκέδασης Λιόγερμα στο Ροτάσι Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Πύργου ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Μετά τη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πύργου Μονοφατσίου προσκαλεί τους μικρούς του φίλους την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Του μπλοκάρανε την επιδότηση που ήτονε 20 χιλιάρικα και επήε και  έκανε καλοκαιρινή την εφορία! ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Όλοι θυμάστε ότι είχε γενεί τσι μαύρο κακομοίρας με την υπογαφή του υπουργού οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλωτού ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Εδώ ισχύει το Πιάσε του ενός κόλα τ' άλλου! ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Φωταγωγήθηκε σήμερα το βράδυ το Χριστουγεννιάτικο δέντρο από τον πολιτιστικό σύλλογο Πύργου Μονοφατσίου ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Το καταλάβαμε ότι το παράχεσαν και οι μπάτσοι αλλά μισό λεφτό να ξεκαθαρίσουμε 5 πράματα ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Ο Πολιτιστικός Συλλογος Πύργου σας προσκαλεί την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στις 18:00 το απόγευμα στο πάρκο απέναντι από το Δημοτικό ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Όχι άλλο κάρβουνο ρε παιδιά! ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Η Μελίνα, με την μοναδική, ιδιαίτερη χροιά στη φωνή της, το εκρηκτικό της ταμπεραμέντο και τη δυναμική της σκηνική παρουσία, ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Πανειπστημιακό λέει εκιέ ή ταμπέλα γί μα σε φάνηκε; :) ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Κάθε χρόνο στη μνήμη ντου θυσιάζονται πολλές τζαμαρίες!  ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας από γονείς ευσεβείς και πλουσίους την εποχή των ...
Διαβάστε περισσότερα
/ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Επικαιρότητα
Εκτός από αυτήν από το συγκρότημα The Ash  το βρήκαμε αυτή τη φορά από Chris Laz ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Πανικό έχει σκορπίσει στη χώρα μας η απειλή της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως θα ζητήσει την έξοδο της Ελλάδας από το ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Για άλλη μια φορά με πολύ χιούμορ τα κοπέλια που έοχυνε τη σελίδα <<Μαντιναδάκια>> στο ΦατσοΤέφτερο <<έγραψαν>>. Περισσότερα δε χρειάζεται ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Στο Δημοτικό Σχολείο από τσι 16:30 ίσαμε τσι 19:30 ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
1η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS Γράφει ο Γιώργος Επιτροπάκης ...
Διαβάστε περισσότερα