Τελ. Νέα
Αναζήτηση Ειδήσεων
Γιατί στηρίζω την κινητοποίηση του εμπορικού συλλόγου Χερσονήσου

Γιατί στηρίζω την κινητοποίηση του εμπορικού συλλόγου Χερσονήσου

Του Αιμίλιου Παττακού

Αφού ξεκαθαρίσω ότι η συμμετοχή μου στην κινητοποίηση δεν έχει αντιπολιτευτικό χαρακτήρα ούτε διάθεση να υποτιμήσω τις προσπάθειες που έγιναν από τους φορείς και την Πολιτεία για στήριξη του εμπορικού κόσμου​ κατά την περίοδο της καραντίνας και αργότερα με τα μέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση​ θα αναδείξω τους λόγους συμμετοχής μου.

Όλοι βγαίνοντας από το μακρύ διάστημα της καραντίνας και αφού είχαμε υπόψη τα δεδομένα της αγοράς ήμασταν προετοιμασμένοι για μια μικρότερη και κουτσουρεμενη αλλά πολύ περισσότερο για μια αρκετά​ δύσκολη σεζόν.

Δεν ήμασταν όμως προετοιμασμένοι για τραγική σεζόν.

Οι προβλέψεις μιλούσαν στην αρχή για περίπου 9 με 10 δις τζίρ σε σχέση με τα 18 δις των περισυνων άμεσων​ εισπράξεων από τον τουρισμό.

Στην πορεία βέβαια αναθεωρήθηκαν σε 5 -6 , αργότερα σε 4 δις και τώρα συζητούνται ίσως 2.5 δις.

Ξεκινήσαμε​ αργοπορημένα

τον Ιούλιο που είχε χαρακτηριστεί πολύ σωστά ως ένας Απρίλιος των προηγούμενων ετών.

Ήταν ένας αναγνωριστικος και μεταβατικός μήνας με εφαρμογή των πρωτοκόλλων στα ξενοδοχεία και πλήρη συμμόρφωση των εμπορικών καταστημάτων στα υγειονομικά και περιοριστικά μέτρα.

Όμως ήταν ένας μήνας με λίγες κρατήσεις , πολλές ακυρώσεις , μικρές πληρότητες και με πάνω από το 50% των ξενοδοχείων κλειστά.

Τελειώνοντας ο Ιούλιος και αφού ο κόσμος ξεθαρρευε​ και οι πελάτες μας στο εξωτερικό μάθαιναν ότι η χώρα και ο τουρισμός λειτουργεί ήλθε ο Αύγουστος με μεγαλύτερες πληρότητες αλλά και αύξηση των κρουσμάτων από την ατομική ανευθυνότητα και χαλαρότητα που επέδειξε αρκετός κόσμος που πίστεψε ότι ο ιός έχει εξαφανιστεί.

Τότε η πολιτεία συμβουλευομενη τους ειδικούς προχώρησε σε οριζόντια​ ​ μέτρα για προσπάθεια​ περιορισμού των κρουσμάτων​ που αφορούσαν την επικράτεια ταυτόχρονα όμως προχώρησε και σε τοπικά λοκ ντάουν.

Πέρα από τα πρόστιμα για μαγαζιά που δεν τηρούσαν τα μέτρα , αποστάσεις , υπεράριθμους πελάτες και πρόστιμα για τις μάσκες προχώρησε στο κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και νυχτερινής διασκέδασης στις 12 η ωρα τα μεσάνυχτα.

Ταυτόχρονα απέκλεισε αρκετές χώρες περισσότερο με οδική πρόσβαση οι οποίες είχαν επιδημιολογική έξαρση από το να εισέρχονται στη χώρα.

Την ίδια ώρα ζήτησε από την Ολλανδία και το Βέλγιο βασικές χώρες για τον τουρισμό να έχουν υποχρεωτικά αρνητικά​ τεστς μέχρι και 72 ώρες πριν την είσοδο δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο το ήδη βεβαρημένο κλίμα.

Σαν να μην έφτανε αυτό οι σκανδιναβικές χώρες η Φινλανδία , Νορβηγία μαζί με τις χώρες της Βαλτικής Λετονία , Εσθονία , Λιθουανία εξέδωσαν απαγορευτικό για ταξίδια στη χώρα μας .

Με αυτά τα δεδομένα και ενώ ο Αύγουστος στην αρχή έδειχνε ότι θα είχε κάποια δυναμική τα καταστήματα υπέστησαν τραγική πτώση του τζίρου.

Όσο και αν κάποιοι θεωρούν ότι το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και μπαρ επηρέασαν μόνο αυτά κάνουν λάθος γιατί ο περιορισμένος χρόνος στον επισκέπτη τον ανάγκαζαν να πάει νωρίτερα στο εστιατόριο ή στο μπάρ και να μην αφιερώσει χρόνο για τα ψώνια στην αγορά.

Αφού πλέον ο εμπορικός κόσμος και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό είχαν συνηθίσει στη νέα πραγματικότητα με το μειωμένο ωράριο ήλθε η απόφαση που αφορούσε την ΠΕ Ηρακλείου και το τοπικό λοκ ντάουν .

Είχε βέβαια προηγηθεί την προηγούμενη εβδομάδα μια ανάλογη απόφαση για τα Χανιά και επιβεβαιώθηκε η ρήση άκου χτύπους στα Χανιά άκου τσι και εδώ κοντά.

Τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της Περιφειακης Ενότητας Ηρακλείου ναι μεν έδειξαν αύξηση όχι όμως σε βαθμό που να διαφέρουν από το σύνολο της χώρας , ούτε να βρίσκονται σε πολύ ανησυχητικό επίπεδο από αυτά που γνωρίζουμε τουλάχιστον και αναλογικά μικρό με το​ μεγάλο πλήθος των επισκεπτών.

Τα μέτρα με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,​ οι άλλες απαγορεύσεις για εκδηλώσεις και συναρθροισεις έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα στην αγορά.

Ενώ ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος χαρακτηρίζονται από τον ποιοτικότερο τουρισμό που δίνει ανάσα στα καταστήματα από το ενδιαφέρον των επισκεπτών για ψώνια η είδηση ακόμα πιο αυστηρών μέτρων πάγωσε την αγορά και τα νεα​ μεταφέρθηκαν​ άμεσα στο εξωτερικό.

Οι συνέπειες πάγωμα των κρατήσεων , αυξητική τάση των ακυρώσεων και δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και αβεβαιότητας.

Όσο για τους τουρίστες που έμεναν ήδη στα ξενοδοχεία από τη μία το προειδοποιητικό alert στα τηλέφωνα τους που μιλούσε για έξαρση του ιού​ και από την άλλη η ατμόσφαιρα για φήμες με πολλά κρούσματα στην περιοχή τους κράτησαν μέσα στα ξενοδοχεία.

Αυτό ήταν ήδη το τρίτο κύμα απογοήτευσης για τον τουρισμό και τους απασχολούμενους σε αυτόν που καθημερινώς ζουσαν με το άγχος τι θα ξημερώσει η επόμενη ημέρα και ποιο θα είναι το επόμενο περιοριστικό μέτρο.

Καταλαβαίνουμε όλοι ότι ο τουρισμός και το εμπόριο δεν χρειάζονται περιορισμούς και απαγορεύσεις αλλά ελεύθερη διακίνηση και πρωτίστως ασφάλεια .

Με αυτά τα δεδομένα ο τουρισμός και ο εμπορικός κόσμος με τα ανυπέρβλητα προβλήματα του καλοκαιριού οδηγείται σε ένα Χειμώνα της φτώχειας , του χρέους , της ανέχειας και της καταστροφής.

Για τους λόγους αυτούς και αφού τα καταστήματα σε σχέση με πέρυσι έχουν​ το λιγότερο 80% πτώση του τζίρου τους σε σχέση με το ίδιο διάστημα με πέρυσι αποφασίστηκε αυτή η κινητοποίηση.

Ζητάμε λοιπόν από τον Υπουργό Οικονομικών , τον Υπουργό Ανάπτυξης , τον Υπουργό Εργασίας και τον Υπουργό Τουρισμού τα εξής:

Ζητάμε η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και ειδικότερα ο Δήμος Χερσονήσου που σε ποσοστό περίπου 90% εξαρτάται από τον τουρισμό να ενταχθούν στις πληγείσες περιοχές από την Πανδημια και περισσότερο από τα πρόσφατα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που επεβλήθησαν.

Ζητάμε οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό και έχουν πληγεί περισσότερο να τύχουν όσον το δυνατόν περισσότερων ευεργετημάτων όπως αναστολή των ασφαλιστικών εισφορών.

Ζητάμε με νομοθετική ρύθμιση τη μείωση των ενοικίων στην επαγγελματική στέγη έως τον επόμενο Απρίλιο.

Η πρόταση του Υπουργού Οικονομικών για φιλικο​ διακανονισμό με εθελουσία μείωση μετά από συνεννόηση μισθωτών και εκμισθωτών ,​ ​ προσκρούει στα αντικρουόμενα συμφέροντα και θυμίζει λογική Πόντιου Πιλάτου που αναγκάζει τις δύο πλευρές να αντιμάχονται και το υπουργείο να είναι θεατής.

Όπως επίσης είναι αναγκαίο να γίνει άμεσα διόρθωση στην προηγούμενη μείωση που αφορά το μήνα Ιούλιο και Αύγουστο και να περιλάβει όλες τις εποχικές επιχειρήσεις με κριτήριο την πραγματική​ μείωση τζίρου​ το φετινό εννιαμηνο​ και όχι με​ βάση τις ΚΑΔ που ισχύει τώρα και αποκλείει τους μισούς επαγγελματίες.

Χαλάρωση των τραπεζικών κριτηρίων και δυνατοτητα σε περισσότερους συναδέλφους να ενταχθούν​ στην επιστρεπτεα προκαταβολή για να φτάσει η βοήθεια σε περισσότερες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Αναθεώρηση του μέτρου των τοπικών λοκ ντάουν που δημιουργεί περισσότερο σύγχυση και αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα.

Εντατικοποίηση των ελέγχων για εφαρμογή των μέτρων στην πηγή​ του κακού και όχι να πληρώνουν τη συμπεριφορά κάποιων ασυνείδητων που έχουν σκοπό μόνο το κέρδος όλη η κοινωνία και μαζί με τα ξερά να καίγονται και τα χλωρά.

Τελειώνοντας ζητάμε να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των εμπόρων και των επιχειρήσεων και να μην αποτελούν τον τελευταίο τροχό της άμαξας και να μην μαθαίνουν​ τα νέα που τους αφορούν τελευταίοι αλλά να ακούγεται η άποψη τους και να διαμορφώνουν την ατζέντα.

Η αναγνώριση του ρόλου του ως​ εταίρου όπως και η αναγνώριση της διαχρονικής προσπάθειας του εμπορικού και τουριστικού κόσμου που στα προηγούμενα εξίσου δύσκολα χρόνια κατάφεραν να κρατηθούν οι ίδιοι όρθιοι και μαζί με αυτούς η πατρίδα.

Ας έχουν υπόψη οι πιθανοί επικριτές και διαφωνούντες στα αιτήματα μας​ ότι ο κλάδος στο παρελθόν ουδέποτε είχε στηριχθεί ή επιδοτηθεί από το κράτος όπως γίνεται με άλλες τάξεις συμπολιτών μας.

Ήλθε η ώρα της έμπρακτης αναγνώρισης ώστε ο τουρισμός και το εμπόριο​ η ραχοκοκαλιά​ και​ παραγωγικότερος τομέας της οικονομίας να πάρουν μια ανάσα.

Μένουμε ασφαλείς! Προστατεύουμε εμάς και τους γύρω μας
Κοινοποίηση

Έχετε είδηση; Στείλτε στο viber: 6940042120

Ροή Ειδήσεων

Σεισμός σημειώθηκε πριν λίγο στα νότια της Κρήτης ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Έχεις σκεφτεί πόσοι λίγοι είναι οι πραγματικοί άνθρωποι; Άνθρωποι αληθινοί, χαμογελαστοί, δίκαιοι, ηθικοί, σωστοί, ειλικρινείς, συμπονετικοί, γεμάτοι αισιοδοξία, γεναιοδωρία και ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Υγεία
Ενας άνθρωπος, της απολύτου εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη,ο κ. Επιτροπάκης Γεώργιος ορίστηκε Γενικός Συντονιστής των κομματικών οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Κρήτη
Πρώτο κουδούνι και Αγιασμός στο Δημοτικό Σχολείο Πύργου Μονοφατσίου του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Κρήτη
Πρώτο κουδούνι και Αγιασμός σε Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο και Λύκειο Ασημίου ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Κρήτη
Ο Δήμαρχος, Εμμανουήλ Γ. Κοκοσάλης, και το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχανών-Αστερουσίων ​ εύχονται καλή σχολική χρονιά στους μαθητές, τους γονείς και το εκπαιδευτικό ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Κρήτη
Ένα διαφορετικό «πρώτο κουδούνι» χτυπάει σήμερα στα σχολεία. Η πανδημία έφερε νέα δεδομένα και έτσι, το παζλ της λειτουργίας των ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Ελλάδα, Επικαιρότητα
Παράταση των περιοριστικών για τον κορωνοϊό στο Ηράκλειο και τα Χανιά ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Κρήτη
Η μεγαλύτερη απ'όλες τις κρίσεις που βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία είναι η κρίση αξιών κι έλλειψης ιδανικών. Σήμερα βρισκόμαστε ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Απόψεις, Επικαιρότητα
Του Αιμίλιου Παττακού Αφού ξεκαθαρίσω ότι η συμμετοχή μου στην κινητοποίηση δεν έχει αντιπολιτευτικό χαρακτήρα ούτε διάθεση να υποτιμήσω τις ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Απόψεις, Επικαιρότητα
Σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων από την 1η έως τις 15 Σεπτεμβρίου, εξαιτίας της ραγδαίας αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Κρήτη
Αιματηρή συμπλοκή σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στo Τυμπάκι ανάμεσα σε ομάδα Πακιστανών και Ελλήνων με αποτέλεσμα πέντε άτομα να ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Κρήτη
Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εμπρησμό σε μέλισσες που ήταν στην περιοχή ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Η Ζωή Λιαντράκη με ανανεωμένη και με άκρως θετική διάθεση μας παρουσιάζει το νέο της τραγούδι με τίτλο «Έχασα τις ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Πολιτισμός
Aυτές τις ημέρες γίνεται ένας χαμός με τις αντιδράσεις γονέων σχετικά με τις μάσκες στο αν θα πρέπει να τηρήσουν ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Από το Δήμο Μινώα Πεδιάδας γίνεται γνωστό πως, σε υλοποίηση της υπ΄ αριθμ. πρωτ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΓΚΡ./134/15827/19-08-2020 Εγκριτικής Απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών, ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Η Κρήτη από άκρη έως άκρη έχει πανέμορφες παραλίες. Άλλες είναι οργανωμένες και άλλες όχι ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Κρήτη
"ΠΩΣ ΝΑ ΣΤΟ ΠΩ ΚΡΗΤΗ ΜΟΥ" ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΦΙΛΙΠΠΑΚΗ ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Πολιτισμός
Εκτακτο μήνυμα alert έφτασε πριν λίγο στα κινητά για τον κορονοϊό covid19 ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, στηρίζει την από κοινού την προσπάθεια των δύο Ενώσεων, Ηρακλείου και Πεζών, για ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Το ηλεκτρονικό κατάστημα gontes.gr (Γκοντές Τζάμια-Κορνίζες-Είδη Σκίασης) στον Πύργο Μονοφατσίου πρόσθεσε στο playstore εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα android ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Κρήτη
Η φωτιά ξέσπασε σε τρία σημεία πάνω στο δρόμο που πάει από το χωριό προς τα Καστελιανά ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Κρήτη
Την ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας χακαραν πρίν από λίγο Τούρκοι χάκερς ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Σεισμός της κλίμακας των τεσσάρων ρίχτερ σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο σημειώθηκε πριν από λίγο 9 χιλιόμετρα ανατολικά βορειοανατολικά της ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Γράφει ο Νίκος Προδρόμου Γκοντές ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων έχοντας συναίσθηση της κατάστασης που βιώνει η χώρα μας λόγω της επανεμφάνισης πολλών ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Κρήτη
Η 13η Αυγούστου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων το 1992 από το Κλαμπ Αριστερόχειρων της Μεγάλης Βρετανίας και με το ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, συγκάλεσε σύσκεψη, την Τρίτη 11/8/2020, με εκπροσώπους των Δήμων Γόρτυνας, Φαιστού, Αστυνομικών ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Κρήτη