Στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τα 12 ναυτικά μίλια

Στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τα 12 ναυτικά μίλια

Σε κλίμα ομοψυχίας αρχίζει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο Πέλαγος από τα έξι στα 12 ναυτικά μίλια.

Tου Γιώργου Λυκουρέντζου
Για πρώτη φορά από το 1947 η Ελλάδα επεκτείνει τα σύνορά της γεγονός που καθιστά τη συνεδρίαση ιστορική. Το επεσήμανε άλλωστε και κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στις επιτροπές ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας για σπάνια στιγμή στη θητεία ενός υπουργού.

Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το Ιόνιο αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο βήμα ανάλογων μελλοντικών κινήσεων και σε άλλες περιοχές. Το επισημαίνει άλλωστε ξεκάθαρα το ίδιο το κείμενο το οποίο αύριο αναμένεται να αποτελέσει νόμο του κράτους σημειώνοντας ότι: ” η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειας της, των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας”.

Κατά την πρώτη ψηφοφορία , η οποία διεξήχθη στην επιτροπή υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής , Ελληνική Λύση και ΜΕΡΑ25, ενώ “παρών” ψήφισε το ΚΚΕ.

Αύριο αναμένεται στην Ολομέλεια τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ κατά τη διάρκεια του διημέρου θα μιλήσουν και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

Ανοίγοντας τη διαδικασία στη Βουλή ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είπε ότι συνιστά ιδιαίτερη τιμή για τον ίδιο εξ ονόματος της κυβέρνησης Μητσοτάκης να εισηγείται το συγκεκριμένο νομοθέτημα.

“Είναι η πρώτη επέκταση του εθνικού χώρου από το 1947. Πρόκειται για μια έκταση 10.079 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αν προσθέσει κανείς το κλείσιμο κόλπων η συνολική έκταση υπερβαίνει τα 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Με τον πιο καθαρό τρόπο αναδείχθηκε πως το νομοσχέδιο συνοδεύεται από την ομόθυμη στήριξη των δυνάμεων του κοινοβουλίου. Η στιγμή έχει στοιχείο ιστορικότητας. Ευχαριστώ θερμά τα κόμματα για τη συνεργασία” είπε ο κ. Δένδιας.

realnews.gr

Μένουμε ασφαλείς! Προστατεύουμε εμάς και τους γύρω μας

Έχετε είδηση; Στείλτε στο viber: 6940042120

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *