Οι μικρές επιχειρήσεις αποκλείστηκαν από την χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης

Οι μικρές επιχειρήσεις αποκλείστηκαν από την χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης

Του Αιμίλιου Παττακού*

Μικροί και πολύ μικροί επιχειρηματίες στην Κρήτη παιδιά ενός κατώτερου Θεού για την Περιφέρεια Κρήτης….

Μεγάλη απογοήτευση , οργή και αίσθημα αποκλεισμού γέννησαν οι ανακοινώσεις για τους δικαιούχους της μη επιστρεπτεας επιχορήγησης από την Περιφέρεια Κρήτης.

Ανακοινώθηκαν προχθές οι δικαιούχοι του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014 – 2020 που έχουν​ πληγεί από την Πανδημια του Κορωνοιου.

Το ποσό που είχε αποφασιστεί στην προκήρυξη του προγράμματος ήταν αρχικά 50.000.000€ και τελικά αναπροσαρμοστηκε στα 60.000.000€.

Σε σύνολο 12.500 υποβληθέντων αιτήσεων οι τυχεροί που θα λάβουν αυτή την μη επιστρεπτεα επιδότηση​ ηταν 2377 σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση με 68.13 μόρια τον τελευταίο δικαιούχο.

Σε απόλυτους αριθμούς το ποσοστό αυτών που λαμβάνουν την επιδότηση ανέρχεται περίπου 19% ενώ το ποσοστό απορριφθεντων σε περίπου 81%.

Αυτό δηλαδή που καθένας μπορεί να δει με μια πρώτη ματιά είναι ότι με τέτοιο ποσοστό απόρριψης σίγουρα το πρόγραμμα δεν θεωρείται πετυχημένο.

Τα κριτήρια τα οποία έδιναν τη μοριοδοτηση ήταν συγκεντρωμένα και έδιναν 60% για την απόλυτη πτώση του τζίρου το εξάμηνο του 2020 σε σχέση με το ανάλογο εξάμηνο του 2019.
Επίσης 15% έδινε η κερδοφορία της επιχείρησης και το υπόλοιπο 25% λάμβανε υπόψη τον αριθμό εργαζομένων δίνοντας και την ανάλογη μοριοδοτηση.

Πολλοί λοιπόν ήταν αυτοί που βλέποντας τη δυσκολία των κριτιρίων και τη μικρή μοριοδοτηση δεν μπήκαν καν στον κόπο να κάνουν αίτηση που αν είχαν κάνει το ποσοστό των απορριφθεντων θα ήταν πάνω από το 90%.

Ήδη από τις αρχές του έτους είχε ζητηθεί από τον υπεύθυνο του προγράμματος κ. Παπαδερακη και τον κ. Αρναουτάκη να λάβουν υπόψη τους τα δεδομένα και να πράξουν ανάλογα.

Αυτό που είχαν να κάνουν στην Περιφέρεια Κρήτης ήταν να διαλέξουν μεταξύ τριων επιλογών μια και η επιλογή να αλλαχθεί το κριτήριο της βαθμολογίας ήταν κάτι που δεν άλλαζε και ίσχυε πανελλαδικά και σε άλλες περιφέρειες.

Οι επιλογές ήταν οι εξής :
Α ) Να αφήσουν το πρόγραμμα ως είχε εξαγγελθει χωρίς να λάβουν υπόψη ότι θα έμενε εκτός το μεγαλύτερο ποσοστό των αιτήσεων .

Β) Να αυξήσουν το ποσό της χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Κρήτης ώστε να συμπεριληφθούν περισσότερες επιχειρήσεις.

Γ) Να μειώσουν το ανώτατο ποσό των 40.000€ το οποίο αν γινόταν πχ 25.000€ θα ήταν δυνατόν να μπουν απορριφθηντες μέχρι και τα 50 μόρια.
Αν εξετάσει κανείς τους πίνακες θα δει ότι οι δικαιούχοι που πήραν 40.000€ και συναφή ποσά ήταν η πλειοψηφία.

Τελικά αποφάσισαν εφαρμόσουν το Α δηλαδή να μείνει το πρόγραμμα όπως στην εξαγγελία του και να ανακοινώσουν σαν παλαιοκομματικοι πολιτικάντηδες ότι στο μέλλον θα φέρουν κάποιο άλλο πρόγραμμα που θα αποκαταστήσει τις αδικίες.

Εδώ όμως εγώ όπως και πολλοί άλλοι ιδιοκτήτες μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που είδαν την αίτηση τους να απορρίπτεται σε ποσοστό άνω του 90% έχω κάποιες ενστάσεις​ και απορίες.

Γιατί αφού το πρόγραμμα ενώ ονομάστηκε ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων​ αυτό τις απέρριπτε σωρηδόν;

Γιατί ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαδερακης ήδη από τον Οκτώβριο είχε ανακοινώσει πριν καν ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων ότι θα χρειαζόταν ένα ποσό της τάξεως των 275.000.000€ για να καλυφθούν οι ανάγκες , άρα γνώριζε ότι τα 60.000.000€ δεν κάλυπταν τις ανάγκες.

Τι έκανε αυτός για κάτι που ήδη γνώριζε;

Όπως επίσης αφού γνώριζαν τη δυσκολία του εγχειρήματος και μπορούσαν να φανταστούν το ποσοστό απόρριψης γιατί προέτρεπαν τους επιχειρηματίες να καταθέσουν αιτήσεις και να μπουν σε έξοδα περίπου 500€ που απαιτούσε η κατάθεση φακέλου;

Γιατί ενώ γνώριζαν ότι μεγάλο ποσοστό αιτήσεων θα απορριφθεί γιατί καλιεργησαν ελπίδες στις επιχειρήσεις οι οποίες βιώνουν έναν απίστευτο Γολγοθά και έβλεπαν αυτή τη στήριξη σαν μάνα εξ ουρανού;

Ας απαντήσουν γιατί ενώ ευαγγελίζονται την ισονομία και την στήριξη στην μικρή και οικογενειακή επιχείρηση γιατί προώθησαν ένα πρόγραμμα που ήταν κομμένο και ραμμένο​ για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τις μεγάλες μονάδες;

Μήπως ισχύει αυτό που είπαν πολλοί ότι το πρόγραμμα ήταν φωτογραφικό προκειμένου να στηριχθούν συγκεκριμένοι κλάδοι εις βάρος των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων;

Ποιός ο λόγος που η Περιφέρεια αδιαφόρησε για αυτούς που με ρίσκο της ίδιας τους της υγείας επέλεξαν να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους και τελικά επιβράβευσε σε μεγάλο ποσοστό​ αυτούς που επέλεξαν να λείψουν από την μάχη και έμειναν με δική τους επιλογή κλειστοί;

Είναι από τις λίγες περιπτώσεις που ενώ ένα πρόγραμμα στήριξης της επιχειρηματικότητας​ που θα έπρεπε να γεννά αισθήματα ευγνωμοσύνης στην Περιφέρεια Κρήτης που στηρίζει την επιχείρηση σε αυτή την δύσκολη συγκυρία , γεννάει συναισθήματα απογοήτευσης στις πολύ μικρές επιχειρήσεις ,​ που για μια ακόμα φορά βρέθηκαν εκτός νυμφώνος.

Για μια ακόμα φορά οι λεγόμενοι μικροί κοιτάζουν ανήμποροι να αντιδράσουν και δέχονται την μοίρα τους χωρίς αντίδραση.

Την αδικία όμως και τον αποκλεισμό όμως δεν πρέπει να τη δεχτούμε …

Για αυτό καταγγέλλουμε την διοίκηση της Περιφέρειας για αδιαφορία , αναλγησία και ξεκάθαρα μεροληπτική​ τάση προς έναν κλάδο .

Όσο και να προσπάθησαν να χρυσωσουν το χάπι οι υπεύθυνοι λέγοντας ότι μελλοντικά θα κάνουν άλλα προγράμματα​ ,​ οι έμποροι και οι μικροί επιχειρηματίες δεν πρόκειται να δεχτούμε​ τα καθρεπτακια στους ιθαγενείς , ούτε αυτές τις συμπεριφορές​ διαχωρισμού και τα​ τετελεσμένα.

Η ελιτίστικη συμπεριφορά της Περιφέρειας όπως και η μονόπλευρη στήριξη δείχνει ότι στην Περιφέρεια ζούν ακόμα στην εποχή των Πατρικίων και Πληβείων.

Ήταν η πρώτη φορά που η Περιφέρεια Κρήτης​ χρειάστηκε να δείξει την έμπρακτη στήριξη της και την αλληλεγγύη της και πιάστηκε αδιαβαστη και μεταεξεταστεα.

Είχε συνηθίσει στις επιδοτήσεις στους συλλόγους , στους πολιτιστικούς , στον αθλητισμό και τα μικρορουσφετακια και τώρα που κλήθηκε να στηρίξει την πραγματική οικονομία έχασε τα αυγά και τα πασχάλια.

Στην πολιτική όπως γνωρίζουμε τα λόγια και οι υποσχέσεις είναι εύκολες εκεί που δυσκολεύουν τα πράγματα είναι οι πράξεις που τελικά είναι αυτές που κρίνουν την αποτελεσματικότητα.

Αυτό που οι περισσότεροι από τους μικρούς και πολύ μικρούς επιχειρηματίες που αισθάνονται ότι αδικήθηκαν σε αυτή την διαδικασία δεν θα δεχτούν να βρίσκονται στο περιθώριο και θα κάνουν ότι τους αναλογεί για να διορθώσουν αυτή την αδικία.

Τελειώνοντας αυτό που θα καταλογιστεί στον Περιφερειάρχη είναι όπως λέει όλος ο κόσμος που συνομίλησα μαζί του​ ότι αυτή τη φορά φανερά πήγε με τους μεγάλους αφήνοντας παραπονούμενους τους μικρούς που αυτήν την ώρα ίσως είχαν μεγαλύτερη ανάγκη​ για στήριξη.
Είναι κάτι που όσο και να θέλει να ξεχαστεί θα τον ακολουθεί για πάντα στο μέλλον.

*Αιμίλιος Παττακός – Ελεύθερος Επαγγελματίας

Μένουμε ασφαλείς! Προστατεύουμε εμάς και τους γύρω μας

Έχετε είδηση; Στείλτε στο viber: 6940042120

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *