Τα Χριστούγεννα είναι μία μαγική περίοδος για τα παιδιά κάθε ηλικίας.

Για εκείνα ίσως είναι μία ακόμα πιο ιδιαίτερη γιορτή καθώς ο Άγιος Βασίλης έρχεται από το Βόρειο Πόλο με τους μαγικούς ιπτάμενους ταράνδους για να τα επισκεφθεί και να τους χαρίσει δώρα.

Δεν υπάρχει επιστημονική σωστή και λάθος απάντηση.

Σίγουρα η ηλικία του παιδιού παίζει τον καθοριστικό ρόλο μιας και καλό θα ήταν η φαντασίωση του Αϊ-Βασίλη να εξασθενεί πριν από την ηλικία των 5-6 χρόνων, ηλικία που τα παιδιά πάνε πλέον σχολείο.

Η ιδανικότερη ίσως αντιμετώπιση του όλου ζητήματος του Αϊ-Βασίλη θα ήταν να διατηρήσουμε μια ουδέτερη στάση, ούτε να ενισχύουμε τη φαντασία ούτε και να την αποδομούμε ευθέως και κυνικά.

Η μαγεία του Άι Βασίλη

Κρατήστε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη γιατί κατά κύριο λόγο τους προσφέρει χαρά, ενώ ολόκληρη η διαδικασία της προσμονής και της προετοιμασίας για τον ερχομό του, γεμίζει με ευχαρίστηση τις παιδικές τους ψυχές.

Βγάλτε φωτογραφίες μαζί του, ενθαρρύνετε το παιδάκι σας να του γράφει κάθε χρονιά γράμματα και κρατήστε τα. Θα είναι πραγματικό συγκινημένο όταν θα τα διαβάσει κάποια χρόνια αργότερα. Αν θέλετε μπορείτε να… οργανώσετε και την απάντηση του Άγιου Βασίλη στο παιδάκι σας, αφήνοντας το δικό του γράμμα πάνω στο δώρο του.

Η πραγματική σημασία των Χριστουγέννων

Ο Άγιος Βασίλης ενσαρκώνει την πραγματική σημασία της γιορτής των Χριστουγέννων. Με τον συμβολισμό του Άγιου Βασίλη, τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν ευκολότερα την πραγματική σημασία των γιορτών, που είναι η γενναιοδωρία και η αγάπη προς κάθε άνθρωπο.

Μέσα από την ιστορία του Αγίου Βασίλη μπορείτε και εσείς να στηρίξετε και να περάσετε στα παιδιά τις σημαντικές αξίες, στις οποίες βασίζονται οι γιορτές, ώστε να μάθει και εκείνο με την σειρά του να είναι γενναιόδωρο στους γύρω του.

Η πίστη δεν χρειάζεται χειροπιαστές αποδείξεις

Με το να περιμένει τον Άγιο Βασίλη, μαθαίνει να πιστεύει δίχως να χρειάζεται χειροπιαστές αποδείξεις.

Μπορεί ανά περιόδους να σας ζητάει επιβεβαιώσεις ή και να φτάνει στο σημείο να τον αμφισβητεί, αφού δεν τον βλέπει, αλλά είναι σημαντικό να του υπενθυμίζεται πως ο Άγιος Βασίλης έρχεται ακριβώς επειδή τον πιστεύει.

Με αυτόν τον τρόπο, θα μάθει μεγαλώνοντας να πιστεύει στους στόχους και τα όνειρα του, πριν ακόμα τα υλοποιήσει, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό καθώς λειτουργεί ενδυναμωτικά στην ψυχολογία του, που θα το συνοδεύει και θα το βοηθά στην μετέπειτα ζωή του.

Capital.gr