Μ. Χαιρέτης: Το σχέδιο της ΝΔ οδηγεί τον πρωτογενή τομέα σε μια κουλτούρα επιχειρηματικότητας

Μ. Χαιρέτης: Το σχέδιο της ΝΔ οδηγεί τον πρωτογενή τομέα σε μια κουλτούρα επιχειρηματικότητας

γράφει ο Μανώλης Χαιρέτης*

Το σχέδιο της ΝΔ οδηγεί τον πρωτογενή τομέα πέρα από την κουλτούρα επιδοτήσεων, σε μια κουλτούρα επιχειρηματικότητας και εξωστρέφειας

Ο πρωτογενής τομέας είναι µία μικρογραφία της συνολικής κυβερνητικής αποτυχίας. Τέσσερα χρόνια τώρα, δεν έχει εφαρμοστεί καμία από τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο πρωτογενής τομέας, ούτε καν αυτές για τις οποίες η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στο 3ο Μνημόνιο. Οι κυβιστήσεις και οι παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ και σ’ αυτόν τον τομέα, που άλλοτε αποκαλούσε ως ατμομηχανή της οικονομίας και άλλοτε ως βασικό πυλώνα ανάπτυξης, είχαν σαν αποτέλεσμα να φτάσουν σε οριακό σημείο τους ανθρώπους που απασχολούνται και βιοπορίζονται από τον πρωτογενή τομέα.

Έτσι, αγρότες και κτηνοτρόφοι, διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχή συρρίκνωση του εισοδήματός τους και με βασικά αιτήματα την αναπλήρωσή του, αλλά και την μείωση του υπέρογκου κόστους της παραγωγής τους, βγήκαν ξανά στους δρόμους. Με μοναδικό διαπραγματευτικό όπλο τα τρακτέρ τους, έβαλαν μπρος τις μηχανές και ξεκίνησαν να στήνουν τα πρώτα μπλόκα σε διάφορα σημεία επαρχιακών και εθνικών οδών, κάνοντας σαφείς τις προθέσεις τους για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Ως προμετωπίδα του αγώνα τους και απαιτώντας, κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου, βγαίνουν να διεκδικήσουν τα αυτονόητα. Αυτά, για τα οποία κάποτε ο κ. Τσίπρας ανέβαινε πάνω στα αγροτικά και στα τρακτέρ και ξεσήκωνε τους αγρότες, τάζοντας και μοιράζοντας παροχές και υποσχέσεις. Σήμερα οι άνθρωποι του μόχθου, αγρότες και κτηνοτρόφοι, έχουν αντιληφθεί ότι έχουν πέσει θύματα πλάνης και κοροϊδίας. Έχουν αντιληφθεί ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα το θετικό και επωφελές από αυτήν την κυβέρνηση πλέον.

Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τον αγροτικό τομέα έχει ως άξονες την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας. Κεντρικός πυλώνας της πολιτικής µας είναι η στήριξη των Ενώσεων και των ομάδων παραγωγών µε κάθε εργαλείο που υπάρχει στη διάθεση µας. Ενισχύουμε τους παραγωγούς που τολμούν να επενδύσουν σε καινοτόμα προϊόντα µε υψηλότερη κερδοφορία και λιγότερη εξάρτηση από το κράτος.

Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αλήθειας και σε ό,τι αφορά στη μείωση του κόστους παραγωγής: Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δυο χρόνια, μειώνουμε το φόρο των επιχειρήσεων, άρα και των αγροτικών, από το 29% στο 20%. Στο πλαίσιο της συνολικής µας φορολογικής μεταρρύθμισης και µε βάση την ψηφισμένη από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μείωση του αφορολόγητου κάτω από τα 6.000 ευρώ, προτείνουμε για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες ο εισαγωγικός συντελεστής του φόρου εισοδήματος να μειωθεί δραστικά από το 22% που είναι σήμερα, στο 9%. Φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων µε συντελεστή μόλις 10%, ως κίνητρο για την ένταξη όσο περισσότερων αγροτών σε αυτά. Προβάλλουμε όλες τις καλές πρακτικές που υπάρχουν και πρέπει να γίνουν υπόδειγμα ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στον πρωτογενή τομέα.

Το σχέδιο αυτό οδηγεί τον πρωτογενή τομέα πέρα από την κουλτούρα επιδοτήσεων, σε μια κουλτούρα επιχειρηματικότητας, σε μια κουλτούρα εξωστρέφειας. Το σκεπτικό µας δεν ξεκινά από το χωράφι, αλλά από το ράφι. Η αντίληψή µας στηρίζεται σε μια θεμελιακή αλλαγή: Να μεταβούμε από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης. Το κράτος θα πρέπει να είναι αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια, αφαιρώντας όλα τα εμπόδια, αλλά και µέσω στοχευµένων παρεμβάσεων χρηματοδότησης, εξοπλισμού και παροχής εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας. Η ΝΔ στέκεται δίπλα στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα και υπόσχεται ότι θα υλοποιήσει αυτές τις δεσμεύσεις.

* Ο κ. Μανώλης Χαιρέτης είναι μέλος Π.Ε. και Αναπληρωτής Γραμματέας Αγροτικών Φορέων ΝΔ

Απαγορεύεται η αντιγραφή