Λευτέρης Ζερβός: Ο κ. Τσίπρας με το ένα χέρι μοιράζει αυξήσεις και με το άλλο τις  παίρνει πίσω μέσω εισφορών

Λευτέρης Ζερβός: Ο κ. Τσίπρας με το ένα χέρι μοιράζει αυξήσεις και με το άλλο τις παίρνει πίσω μέσω εισφορών

γράφει ο Λευτέρης Ζερβός*

Η αύξηση του κατώτατου μισθού έπρεπε να είχε δοθεί ήδη από το 2017, όπως προέβλεπε νόμος που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. και τον οποίον είχε καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Καθυστέρησε, γιατί η κυβέρνηση διέλυσε την οικονομία με την υπερφορολόγηση και την ανεύθυνη πολιτική της. Όπως καθυστέρησε και η κατάργηση του υποκατώτου μισθού για την οποία πρώτη είχε δεσμευθεί η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε κάθε περίπτωση, πραγματικές και ουσιαστικές αυξήσεις μισθών επιτυγχάνονται μέσα σε μια οικονομία που αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς, προσελκύει επενδύσεις και ευνοεί τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.

Οι κυβερνητικές θριαμβολογίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελούν ακόμη μια κραυγαλέα περίπτωση εμπαιγμού και υποκρισίας του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους εργαζόμενους. Και αυτό διότι:

Η αύξηση του κατώτατου μισθού συντελείται με το νόμο Ν.4172/2013 (κυβέρνηση Σαμαρά), έναν νόμο που όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε στη Βουλή, αλλά τον κατήγγειλε με κραυγές, βαφτίζοντας τον ως νόμο «γαλέρα» που δημιουργεί εργασιακό μεσαίωνα.

  • Η εφαρμογή του γίνεται με καθυστέρηση 2 ετών, καθώς θα έπρεπε να έχει ήδη εφαρμοστεί από την 1/1/2017, σύμφωνα με το άρθρο 103 του ίδιου νόμου, όπως ήταν προγραμματισμένο καθώς η έξοδος της χώρας από τον κύκλο των δημοσιονομικών δεσμεύσεων θα είχε συντελεστεί πολύ νωρίτερα.
  • Η αύξηση του κατώτατου μισθού από τον ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται σε μια καθημαγμένη αγορά εργασίας, όπου ο 1 στους 3 εργαζόμενους αμείβεται με 319 ευρώ (στοιχεία ΕΦΚΑ), ενώ οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης στις νέες προσλήψεις κυριαρχούν απόλυτα με 56,22% (ΕΡΓΑΝΗ Δεκεμβρίου 2018).
  • Η έκθεση του ILO ανέδειξε ότι η χώρα μας το 2017 ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης στη μείωση μισθών κατά 3,5%. Ενώ μάλιστα το 2014 είχαμε αύξηση μισθών κατά 1,9%.

 

  • Μαζί με την αύξηση του κατώτατου μισθού θα έχουμε και ταυτόχρονη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ισόποσα κατά 11%, για το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Και αυτό συμβαίνει, γιατί σύμφωνα με το Νόμο Κατρούγκαλου, η βάση υπολογισμού των εισφορών διαμορφώνεται κάθε φορά από το ύψος του κατώτατου μισθού.

Σε αντίθεση όμως με ό,τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. σχεδιάζει την αύξηση του κατώτατου μισθού σε συνδυασμό με άλλες πολιτικές οι οποίες θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να απορροφήσουν αυτή την αύξηση χωρίς προβλήματα. Και ισχύει η δέσμευσή μας ότι ο κατώτατος μισθός θα πρέπει -λαμβάνοντας υπόψιν και την αύξηση που θα γίνει τώρα- να ενισχυθεί την επόμενη τριετία με ρυθμό διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ.

*Λευτέρης Ζερβός

Μέλος ΠΕ ΝΔ – Αντιπρόεδρος ΝΟΔΕ Ηρακλείου

Άλλα άρθρα στην ίδια ενότητα

Αν βρίσκεστε στον δρόμο ή δεν έχετε συνεχή πρόσβαση στο internet, αποθηκεύστε το τηλέφωνο του cretapress.gr 6940 042 120 και στείλε μας τη φώτο, το βίντεο ή το μήνυμά σας για να καταγγείλετε, να πείτε την άποψή σας ή και για να δείξετε αυτό που θέλετε.

Επίσης μπορείτε να καλείτε στο τηλ 2810 203 500. Αν δεν είναι διαθέσιμος κάποιος συνεργάτης, αφήστε το μήνυμα σας στον αυτόματο τηλεφωνητή.

Άλλος τρόπος επικοινωνίας με internet: info@cretapress.gr

Close Menu
Don`t copy text!