Γυμναστική: Η λύση για το άγχος και την κατάθλιψη – Γράφει η Ψυχολόγος Στελίνα Αντουλινάκη

Γυμναστική: Η λύση για το άγχος και την κατάθλιψη – Γράφει η Ψυχολόγος Στελίνα Αντουλινάκη

Η άσκηση είναι απαραίτητη για όλους, αποτελεί έναν από τους βασικότερους τρόπους πρόληψης σωματικής αλλά και ψυχικής υγείας. Άλλωστε δεν είναι τυχαία η φράση που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Πολλές έρευνες επιβεβαιώνουν τα οφέλη της άσκησης στην αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών, όπως της αγχώδης διαταραχής και της κατάθλιψης.

Με τη σωματική δραστηριότητα, ο οργανισμός μας παράγει ενδορφίνες, τα «φυσικά παυσίπονα» του σώματος, οι οποίες συνδέονται με την ψυχική ευεξία, ικανοποίηση και χαρά. Παράλληλα, μέσω αυτής εκκρίνονται στον εγκέφαλο η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη, η νορεπινεφρίνη, χημικές ουσίες που έχουν να κάνουν με την καλή διάθεση και τη συναισθηματική ευεξία.

Έχει αποδειχθεί πως σε άτομα με αγχώδεις διαταραχές που έκαναν γυμναστική σε τακτική βάση, μειώθηκαν τα σωματικά συμπτώματα που σχετίζονταν με το άγχος. Η άσκηση (περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο) βοηθάει τα άτομα που αγχώνονται να διαχειριστούν ευκολότερα το αρνητικό αυτό συναίσθημα. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή στο είδος της άσκησης που προτιμάται. Θα ήταν πιο αποτελεσματικό τα άτομα που κατακλύζονται από παθολογικό/ χρόνιο άγχος με έντονη ψυχοσωματική συμπτωματολογία να μην επιλέγουν τη «σκληρή» προπόνηση στην οποία αυξάνονται τα επίπεδα του στρες. Αρκετά αποτελεσματικές για αυτούς είναι ασκήσεις που γίνονται με συνέπεια και σταθερότητα, όπως το περπάτημα ή η πεζοπορία στη φύση που διώχνει τη συναισθηματική ένταση και τις δυσάρεστες σκέψεις και έτσι το μυαλό ηρεμεί.

Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η συμμετοχή σε προγράμματα άσκησης και φυσικές δραστηριότητες (δουλειές του σπιτιού, αγροτικές εργασίες) μειώνουν και την καταθλιπτική συμπτωματολογία. Τα άτομα με κατάθλιψη όμως δυσκολεύονται πολύ να ξεκινήσουν γυμναστική, δεν έχουν όρεξη και προτιμούν την επιστροφή στο κρεβάτι τους. Ωστόσο, δεν είναι ακατόρθωτο να το πετύχουν αρκεί να κάνουν την αρχή έστω και για λίγα λεπτά ! Χρειάζεται να αποκτήσουν κίνητρο, ίσως με τρόπο διασκεδαστικό και με την παρακίνηση ενός οικείου προσώπου ή φίλου. Όταν τα άτομα αυτά βγάλουν από την καθημερινότητα τους την καθιστική ζωή, τότε όλα θα αλλάξουν.

Όπως και να έχει η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και πρέπει το άτομο να καθοδηγείται από το γιατρό και το γυμναστή του, ο τελευταίος θα φτιάξει εξατομικευμένο πρόγραμμα προπόνησης που σκοπό έχει τη βελτίωση σε όλους τους τομείς !

*Facebook: Στελίνα Αντουλινάκη – Ψυχολόγος

Τζάμια-Κορνίζες-Είδη Σκίασης Γκοντές. Τηλ. 2811 21 71 81

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *