Η Εύα, το «μήλο» της διαφθοράς και ο «παράδεισος» του Κατάρ – Όλες οι εξελίξεις

Η Εύα, το «μήλο» της διαφθοράς και ο «παράδεισος» του Κατάρ – Όλες οι εξελίξεις

Όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση διαφθοράς με το Κατάρ, που εμπλέκει την αντιπρόεδρο του Ευρωκοιβουλίου Εύα Καϊλή. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι η Εύα Καϊλή συνελήφθη, ενώ στον ανακριτή έχουν οδηγηθεί Ιταλοί συνδικαλιστές, πρώην ευρωβουλευτές και στελέχη ΜΚΟ.

Στην είδηση της εμπλοκής της Εύας Καϊλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αντέδρασε άμεσα, ανακοινώνοντας τη διαγραφή της.«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη», όπως ανακοίνωσε η Χαριλάου Τρικούπη.

Ταυτόχρονα, η ομάδα των Σοσιαλιστών – Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε την απόφαση να τη διαγράψει. Ανακοίνωσε ότι αναστείλει τη συμμετοχή της Εύας Καϊλή στην Ομάδα S&D με άμεση ισχύ, ως απάντηση στις συνεχιζόμενες έρευνες.

Οι συλλήψεις για την υπόθεση είχαν ξεκινήσει νωρίτερα και περιελάμβαναν κι άλλους.

Σύμφωνα με τη Le Soir, το πρωί της Παρασκευής (9/12) και στη συνέχεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 15 έρευνες από πράκτορες του Κεντρικού Γραφείου Καταστολής της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες και τέσσερα άτομα, θεωρούμενα ως ύποπτα, προσήχθησαν και οδηγήθηκαν ενώπιον του ανακριτή.

Τέσσερις Ιταλοί, μεταξύ αυτών ένας πρώην ευρωβουλευτής και ο νυν επικεφαλής της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (International Trade Union Confederation – ITUC).

Συνλήφθησαν στις Βρυξέλλες την Παρασκευή (9/12) στο πλαίσιο έρευνας για τις πρακτικές παράνομου λόμπινγκ. Αυτού που φέρεται να προωθούσε το Κατάρ στην προσπάθεια να επηρεάσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως σημειώνει η βελγική εφημερίδα Le Soir.

Ένας από τους συλληφθέντες είναι ο σύντροφος της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύας Καϊλή.

Ακόμη, μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο 67χρονος πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι στέλεχος του κόμματος Articolo Uno και ο 53χρονος Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας – ITUC Λούκα Βιζεντίνι.

Σύμφωνα με τη Le Soir, η αστυνομία των Βρυξελλών φέρεται ότι βρήκε μισό εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά στο σπίτι του Παντσέρι. Ο Παντσέρι και ο Βιζεντίνι είναι γνωστοί στους κύκλους των Βρυξελλών, όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα.

Ο Παντσέρι, είχε υπηρετήσει ως ευρωβουλευτής για τρεις θητείες από το 2004 έως το 2019. Αλλά συνεχίζει να έχει υψηλά ιστάμενη θέση εντός της Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προτού ενταχθεί στην παράταξη Articolo Uno στην οποία πλέον ανήκει, ήταν επί σειρά ετών στέλεχος του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) με το οποίο είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής.

Ο 53χρονος Βιζεντίνι ήταν ηγετική φυσιογνωμία στα ευρωπαϊκά συνδικάτα επί σειρά ετών. Ξεκίνησε την καριέρα του από το ιταλικό συνδικάτο UIL – Unione Italiana del Lavoro, προτού εκλεγεί γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC). Στη συνέχεια, πέρασε στη θέση του γραμματέα της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ITUC).

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι επίσης, σύμφωνα πάντοτε με τα δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ, ένας άλλοτε βοηθός του Παντσέρι στο ευρωκοινοβούλιο και ένας διευθυντής μη-κυβερνητικής οργάνωσης. Όλοι τους είναι ιταλικής καταγωγής.

Η Le Soir σημειώνει ότι οι συλληφθέντες διατηρούσαν επαφές με ενώσεις και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν στον χώρο της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Παντσέρι, που είχε στο παρελθόν βρεθεί επικεφαλής της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι παράλληλα πρόεδρος και της οργάνωσης «Fight Impunity».

Αυτή η οργάνωση προωθεί «την καταπολέμηση της ατιμωρησίας όταν πρόκειται για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Το πρωί της Παρασκευής (9/12) έγινε έφοδος από τις Αρχές μεταξύ άλλων και στα κεντρικά γραφεία της «Fight Impunity» στις Βρυξέλλες.

Οι Αρχές που διεξάγουν τις έρευνες στις Βρυξέλλες υποπτεύονται ότι μια χώρα του Κόλπου – το Κατάρ, αναφέρει η Le Soir – επιχείρησε να επηρεάσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τρόπο παράνομο. Ερευνάται εάν έγινε δωροδοκία ατόμων στις Βρυξέλλες.

«Εδώ και αρκετούς μήνες, οι ερευνητές της ομοσπονδιακής δικαστικής αστυνομίας υποπτεύονται ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με σημαντική πολιτική ή/και στρατηγική θέση εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ανέφερε από την πλευρά της η αρμόδια εισαγγελία.

Πρόσθεσε ότι «οι σημερινές έρευνες επέτρεψαν στους ανακριτές να κατασχέσουν 600.000 σε μετρητά, υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα τα οποία πρόκειται τώρα να εξετασθούν στο πλαίσιο της έρευνας».

«Αυτές οι έρευνες απειλούν τώρα να προκαλέσουν μεγάλο σκάνδαλο στο ευρωκοινοβούλιο και ειδικότερα στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η οποία είχε επικριθεί για την ήπια στάση της απέναντι στο Κατάρ ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου», σημειώνει σε άρθρο του το Politico.

Η δήλωση της Εύας Καϊλή για το Κατάρ που είχε προκαλέσει εντύπωση
«Πρωτοπόρο» στα εργασιακά δικαιώματα είχε χαρακτηρίσει η ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή το Κατάρ που φιλοξενεί το μουντιάλ 2022 υιοθετώντας αναφορά του ILO (International Labour Organization). Ήταν μια δήλωση που σχολιάστηκε και είχε προκαλέσει εντύπωση.

Και αυτό γιατί οι συνθήκες εργασίας για τα γήπεδα του Κατάρ έγιναν πρωτοσέλιδο στο διεθνή Τύπο λόγω της σωρείας παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας και των άθλιων συνθηκών εργασίας. Η άλλη οπτική, αυτή της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Εύας Καϊλή ήθελε το Κατάρ να είναι «όαση» για τους εργάτες αφού όπως ανέφερε «O ILO είπε το Κατάρ είναι πρωτοπόρος στα εργασιακά δικαιώματα».

Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο η κ. Καϊλή επαίνεσε την αραβική χώρα αναγκάστηκε να καταργήσει την Kafala, μία σύγχρονη μορφή δουλείας και κατηγόρησε σε όσους ασκούν κριτική στο Κατάρ για… μπούλινγκ.

«Σήμερα, το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι μια απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας, με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο» είπε αρχικά.

«Κάνουμε διακρίσεις»

«Κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους. Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά. Ωστόσο, πάλι παίρνουν το φυσικό αέριο τους. Πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί» συνεχίζει.

Αναφερόμενη στους θανάτους σημείωσε: «Έχουμε χιλιάδες θανάτους διότι έχουν αποτύχει οι νόμιμες οδοί μετανάστευσης στην Ευρώπη».
«Μπορούμε να προωθήσουμε τις αξίες μας. Αλλά δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα για «κήρυγμα» με στόχο τη φτηνή προσοχή των μέσων ενημέρωσης. Και δεν επιβάλλουμε τον τρόπο μας. Τους σεβόμαστε και χωρίς το φυσικό αέριο», ανέφερε.

«Είναι μια νέα γενιά ευφυών ανθρώπων υψηλής μόρφωσης. Μας βοήθησαν να μειώσουμε την ένταση με την Τουρκία. Μας βοήθησαν με το Αφγανιστάν να σώσουμε ακτιβιστές, παιδιά, γυναίκες. Μας βοήθησαν και είναι ειρηνευτικοί διαπραγματευτές, είναι καλοί γείτονες και εταίροι. Μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον για να ξεπεράσουμε τις ελλείψεις. Πέτυχαν ήδη το αδύνατον».

Τι μετέδωσαν τα διεθνή ΜΜΕ

«Η αντιπρόεδρος της ΕΕ και Ελληνίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή συνελήφθη εν μέσω ισχυρισμών ότι το Κατάρ που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο προσπάθησε να διαφθείρει έναν άλλο πολιτικό», μετάδωσε η Daily Mail.

«Μία αντιπρόεδρος της ΕΕ συνελήφθη στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά που συνδέεται με το Κατάρ, την οικοδέσποινα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

Η βελγική αστυνομία συνέλαβε την Ελληνίδα σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, 44 ετών, μία από τις αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσε στο AFP πηγή προσκείμενη στην υπόθεση.

Η σύλληψη, σε σχέση με έρευνα για διαφθορά που εμπλέκει το Κατάρ που διοργανώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, ακολουθεί τη σύλληψη άλλων τεσσάρων υπόπτων νωρίτερα την Παρασκευή, ανέφερε η πηγή», γράφει το βρετανικό μέσο.

Ο Guardian γράφει: «Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο έρευνας για την αγορά επιρροής της ΕΕ από κράτος του Κόλπου. Η βελγική αστυνομία κατέσχεσε μετρητά και ερεύνησε 16 ακίνητα στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια μεγάλης έρευνας για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος με επίκεντρο την προσπάθεια ενός κράτους του Κόλπου να αγοράσει επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανακοίνωσαν οι βελγικές εισαγγελικές αρχές.

Η βελγική αστυνομία κατέσχεσε 600.000 ευρώ (515.000 λίρες) σε μετρητά, υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα μετά από έρευνες σε 16 ακίνητα στις Βρυξέλλες το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με ανακοίνωση του ομοσπονδιακού εισαγγελέα του Βελγίου. Είπε ότι οι έρευνες ήταν μέρος μιας μεγάλης έρευνας για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος».

Νωρίτερα, η Le Soir, έγραφε πως το πρωί της Παρασκευής (9/12) και στη συνέχεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 15 έρευνες από πράκτορες του Κεντρικού Γραφείου Καταστολής της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες και τέσσερα άτομα, θεωρούμενα ως ύποπτα, προσήχθησαν και οδηγήθηκαν ενώπιον του ανακριτή.

Μετά τη Le Soir που έφερε στο φως το θέμα ένα ακόμα βελγικό μέσο, η Knack μετέδωσε: «Έρευνα για διαφθορά: Έρευνα στο σπίτι της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Και συμπλήρωσε: «Αφού η ομοσπονδιακή δικαστική αστυνομία πραγματοποίησε ήδη 16 έρευνες στις Βρυξέλλες το πρωί της Παρασκευής στο πλαίσιο έρευνας για πιθανή διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πραγματοποίησε έφοδο και στο σπίτι της Εύα Καϊλή στις Βρυξέλλες αργότερα μέσα στην ημέρα».

Πρώτο θέμα έπαιξε η είδηση και στο Politico το οποίο σημείωνε σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο: «Έφοδος της βελγικής αστυνομίας σε σπίτια για την άσκηση πίεσης από το Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο»:

«Η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες σε 16 σπίτια και συνέλαβε τέσσερα άτομα στις Βρυξέλλες και γύρω από αυτές το πρωί της Παρασκευής, στο πλαίσιο έρευνας για την άσκηση πίεσης από το Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι έφοδοι απειλούν να προκαλέσουν σκάνδαλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ειδικότερα στην ομάδα S&D, η οποία έχει επικριθεί για την ήπια στάση της έναντι του Κατάρ τους τελευταίους μήνες, ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

Οι έρευνες διεξήχθησαν στο πλαίσιο ευρύτερης έρευνας για «εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος» και στόχευαν κυρίως κοινοβουλευτικούς βοηθούς, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Η βελγική εφημερίδα Le Soir ανέφερε ότι μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή από το ελληνικό σοσιαλιστικό κόμμα ΠΑΣΟΚ και ο Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων. Η Καϊλή δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό».

H La Repubblica γράφει: «Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαφθορά από το Κατάρ: 4 Ιταλοί ερευνώνται. Ελληνίδα αντιπρόεδρος εμπλέκεται επίσης. Ποιος είναι ο Panzeri, πρώην ευρωβουλευτής του ΕΛΚ που ερευνάται».

«Διαφθορά, οργανωμένο έγκλημα και ξέπλυμα χρήματος. Στο πλαίσιο της έρευνας για δωροδοκία από κεφάλαια του Κατάρ, Βέλγοι ερευνητές έκαναν σήμερα έρευνα στο σπίτι της Ελληνίδας ευρωβουλευτού της S&D Εύας Καϊλή, η οποία είναι μία από τους 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir. Η Καϊλή θα οδηγηθεί επίσης ενώπιον του δικαστή για να καταθέσει», γράφει η La Stampa.

Τζάμια-Κορνίζες-Είδη Σκίασης Γκοντές. Τηλ. 2811 21 71 81

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *