Έκρηξη  με 10 νεκρούς και 15 τραυματίες στην Κωνσταντινούπολη

Έκρηξη  με 10 νεκρούς και 15 τραυματίες στην Κωνσταντινούπολη

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, στην πλατεία Σουλτάναχμετ, κοντά στην Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί. Πολλά ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στον τόπο της έκρηξης και ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν αποκλείσει την περιοχή, σύμφωνα με εικόνες από τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Οι πληροφορίες, από ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κυβερνήτη της τουρκικής μεγαλούπολης, κάνουν λόγο για 10 νεκρούς και 15 τραυματίες. 
Το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι οι αρχές ερευνούν για τον τύπο των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν και για τους υπεύθυνους της έκρηξης.

Οι τουρκικές αρχές υποψιάζονται ότι η ισχυρή έκρηξη είναι τρομοκρατικής προέλευσης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης. “Υποψιαζόμαστε τρομοκρατική ενέργεια”, δήλωσε ο αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται επιβεβαιώνοντας τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων.

Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk μετέδιδε ότι η έκρηξη είναι πιθανόν να προκλήθηκε από ανατίναξη βομβιστή αυτοκτονίας, χωρίς να αναφέρει τις πηγές, με την εφημερίδα Radikal να μεταδίδει την πληροφορία αστυνομικής πηγής ότι πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας. 

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στην εφημερίδα Hurriyet ότι είδε άτομο που φορούσε ζώνη με εκρηκτικά στον τόπο της έκρηξης. Η εφημερίδα σημειώνει ότι πρόκειται για μία επιβεβαιωμένη πληροφορία.

Καμία πληροφορία μέχρι τώρα για Έλληνες μεταξύ των τραυματιών / θυμάτων

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter το υπουργείο Εξωτερικών, καταδικάζοντας απερίφραστα την πολύνεκρη έκρηξη, το Γενικό Προξενείο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τοπικές αρχές & επιτόπου στο σημείο της έκρηξης και δεν υπάρχει καμία πληροφορία μέχρι τώρα για έλληνες τουρίστες μεταξύ των τραυματιών / θυμάτων. 

Τουρκία: Η λίρα και το χρηματιστήριο καταγράφουν πτώση μετά την έκρηξη 

Πτώση καταγράφουν οι τιμές των τουρκικών μετοχών και ομολόγων καθώς και η ισοτιμία της τουρκικής λίρας μετά την έκρηξη που σημειώθηκε σε τουριστική περιοχή της Κωνσταντινούπολης, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε 0,2% στις 3,0438 λίρες ανά δολάριο, χάνοντας κέρδη έως 0,2% που σημείωνε νωρίτερα. Ο χρηματιστηριακός δείκτης Borsa Istanbul 100 αντέστρεψε τα κέρδη έως 0,7% που σημείωνε και καταγράφει απώλειες 0,4%. Οι τιμές των τουρκικών 10ετών ομολόγων μειώθηκαν, ωθώντας τις αποδόσεις τους σε άνοδο 8 μονάδων βάσης στο 11,39%.

«Πολιτικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι κινούν και πάλι τις εγχώριες αγορές. Αυτό θα φέρει το νόμισμα σε αρνητικό έδαφος. Περιμένω περαιτέρω πωλήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής συναλλαγών της τράπεζας ING στην Κωνσταντινούπολη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μένουμε ασφαλείς! Προστατεύουμε εμάς και τους γύρω μας

Έχετε είδηση; Στείλτε στο viber: 6940042120