Χρήστο Σταϊκούρα. Πάρτο αλλιώς μη δώσεις μέρισμα για λίγους

Χρήστο Σταϊκούρα. Πάρτο αλλιώς μη δώσεις μέρισμα για λίγους

γράφει ο Αιμίλιος Παττακός

Ανακοινώθηκε από τον υπουργό οικονομικών  Χρήστο Σταϊκούρα η βοήθεια σε 250000 νοικοκυριών από 700€ με μορφή κοινωνικού μερίσματος.

Χωρίς διάθεση να υποτιμήσω τις επιτυχίες του υπουργείου ως προς τη δημοσιονομική πολιτική με μείωση φόρων και ΕΝΦΙΑ και ταυτόχρονη αύξηση των εσόδων , θα ήθελα  να εκφράσω μερικές επισημάνσεις που μπορεί ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας να μην έλαβε υπόψη του αφού πρώτα αναφέρω τα θετικά της πρωτοβουλίας του.
Το κοινωνικό μέρισμα δικαίως να το λάβουν οι άνεργοι και ακόμα περισσότερο οι μακροχρόνια άνεργοι.
Όπως επίσης είναι σε σωστή κατεύθυνση η βοήθεια στις πολύτεκνες οικογένειες με τον δυσβάσταχτο οικογενειακό προϋπολογισμό.
Ταυτόχρονα επιδοκιμάζεται από ολόκληρη την κοινωνία το έμπρακτο ενδιαφέρον για τα εξαρτώμενα τέκνα με αναπηρίες.
Επίσης οι δικλείδες που μπήκαν ως προς την απαραίτητη προϋπόθεση παραμονής και στους δύο γονείς η δεκαετής παραμονής στη χώρα και την ταυτόχρονη ενεργή φορολογική σχέση με το κράτος.
Στο παρελθόν απαιτείτο η πενταετής παραμονή για ανάλογα βοηθήματα.
Αυτή η πρόβλεψη αυτομάτως αποκλείει αρκετούς από τους μετανάστες που δεν έχουν σταθερή βάση στη χώρα  και έβρισκαν τρόπο να εισπράττουν τα βοηθήματα.
Η συνέχιση της προηγούμενης λογικής  για ακατάσχετο μέρισμα από εφορία , ασφαλιστικά ταμεία και τραπεζικά ιδρύματα είναι σε σωστή βάση.
Ας προχωρήσουμε όμως ως προς την ουσία και τις εντυπώσεις που αυτό το βοήθημα δημιουργεί.
Ξεκαθαρίζουμε βεβαίως στον υπουργό ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ και οι φιλελεύθεροι πολίτες διαφέρουν ως προς τη σκέψη και την κριτική άποψη από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Όταν για παράδειγμα ο κ. Τσακαλώτος εν γνώσει του φορολογουσε ότι υπήρχε στη χώρα δημιουργώντας στρατιές νεόπτωχων και διαλύοντας ουσιαστικά τη μεσαία τάξη οι φωνές από το ΣΥΡΙΖΑ ήταν ελάχιστες και κατόπιν εορτής και αφού χάθηκαν οι εκλογές.
Εμείς που έχουμε διαφορετικό πνεύμα και κριτική σκέψη οφείλουμε να ακούμε τη φωνή της  κοινωνίας η οποία έχει κάποια ερωτήματα για το συγκεκριμένο θέμα.
1) Βασίστηκε η λογική του κ. Σταϊκούρα σε αυτά που δήλωνε προχθές όταν τοποθετούσε τη μεσαία τάξη σε εισοδήματα των 5.000€ στηριζόμενος στους πίνακες του ΟΟΣΑ ;
Παρεμπιπτόντως η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξη της τοποθέτησε αυτόν τον πήχη πολύ υψηλότερα ξεκινώντας από τα  15.000€ και πάνω βρισκόμενη πιο κοντά στις ανάγκες του μέσου νοικοκυριού.
2) Με ποια λογική εξαιρέθηκαν  των ευεργετικών βοηθημάτων οι τρίτεκνοι αφού και η ανακοινωμένη  πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σαφώς υπέρ  της στήριξης των μεγαλύτερων οικογενειών .
Απάντηση στο δημογραφικό θεωρείται και η προσπάθεια μείωσης του προβλήματος η οικονομική βοήθεια με 2.000€ των παιδιών που γεννιούνται στην Ελλάδα μέσα στο 2020 με ελάχιστες εξαιρέσεις.
3) Μήπως ο υπουργός οικονομικών έχει την εντύπωση ότι επειδή οι αριθμοί ευημερούν , ανάπτυξη πάνω από 2% ,  έξοδος στις αγορές με μείωση επιτοκίων δανεισμού σε μηδενικά επίπεδα , μείωση της ανεργίας και μείωση φορολογίας , ότι αυτές οι αλλαγές έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία ;
Αν θεωρεί ότι οι συνέπειες της κρίσης έχουν εκλείψει έχει λάθος πορεία όπως οι προκάτοχοι του στο ΣΥΡΙΖΑ που έλεγαν ότι οι πολίτες αυτοκτονούσαν επί Σαμαρά Βενιζέλου , ενώ επί εποχής του οι αυτοκτονίες διπλασιάστηκαν.
4) Σίγουρα αποτελεί καλό άλλοθι για τον κ. Σταϊκούρα η προεκλογική παροχή του ΣΥΡΙΖΑ στους συνταξιούχους  και  ότι του στερεί το δικαίωμα να έχει δημοσιονομικό κενό για παροχές.
Μην ξεχνά όμως ο υπουργός ότι οι συνταξιούχοι δεν αποτελούν τον ενεργό παραγωγικό κορμό της χώρας ούτε ότι έχουν δεχθεί το ίδιο βάρος με άλλα τμήματα της κοινωνίας.
Επίσης αντικειμενικά οι συνταξιούχοι συγκρινόμενοι με άλλες τάξεις έχουν αναλογικά μικρότερα προβλήματα επιβίωσης από τους ενεργούς στην εργασία.
5) Η αναφορά στο νούμερο 250.000 δικαιούχων που αντιστοιχεί σε 953.000 άτομα που ευνοούνται είναι αυθαίρετο και κουτοπόνηρο , συριζαϊκής εμπνεύσεως θα το έλεγα , αφού αποτελεί παιχνίδι αριθμών,βαφτίζοντας το κρέας ψάρι, αλλά όχι ουσίας.
Αναιρεί επίσης και τη σκέψη του υπουργού που απάντησε σε ερώτηση, ότι αν οι δικαιούχοι ήταν περισσότεροι το ποσό θα ήταν ελάχιστο .
Με απλή διαίρεση του συνολικού ποσού διαιρώντας το ποσό με τους 950.000 του υπουργού έχουμε λιγότερο από 200€ ανά άτομο.
6) Κάτι που πρέπει συνεχώς να έχει στο νου του ο υπουργός ότι ο κόσμος έχει βάλει ψηλά τον πήχη για αυτήν την κυβέρνηση και δεν χρειάζονται οι συγκρίσεις με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί έτσι αδικείται η συνολική προσπάθεια.
7) Πολλοί καταλογίζουν αργοπορία ως προς την έναρξη επεξεργασίας της πλατφόρμας και για την πίστωση των χρημάτων στους δικαιούχους μιλώντας για δουλειές της τελευταίας στιγμής και για απροετοίμαστο υπουργείο.
Η αλήθεια είναι ότι το μέρισμα είχε προαναγγελθεί ήδη από καιρό , χωρίς να γνωρίζουμε το ακριβές ποσό , όμως υπήρχε αρκετό διάστημα που έδινε στο υπουργείο την δυνατότητα για τεχνική προετοιμασία το μόνο που απέμενε να ήταν το ύψος του ποσού.
8) Η ΝΔ ανέφερε ο υπουργός ότι προεκλογικά είχε απορρίψει τη χορήγηση του μερίσματος για το τέλος του χρόνου, άρα και αυτό επεσήμανε είναι καλύτερο από το τίποτα.
Σωστή η σκέψη .
Κάποιος όμως μπορεί να πει ότι η κυβέρνηση και άλλα είχε υποσχεθεί ότι θα τα κάνει του χρόνου κατάφερε όμως να τα πραγματοποιήσει ήδη από φέτος.
Έτσι και σε αυτήν την περίπτωση είχε τη δυνατότητα να αναπροσαρμόσει τα σχέδια της προς το καλύτερο.
Ίσως ο υπουργός θα ήταν προτιμότερο  να κρατήσει την προεκλογική υπόσχεση του κόμματος του και να μην δώσει καθόλου μέρισμα , παρά να δημιουργήσει τόσους δυσαρεστημένους.
9) Χωρίς   να είμαστε λαϊκιστές αλλά περισσότερο να ακούμε και να βρισκόμαστε κοντά στον άνθρωπο  που με την δεκάχρονη κρίση έχει βασανιστεί , επισημαίνουμε τα προβλήματα με σκοπό να δοθεί η ευκαιρία για διόρθωση από τον υπουργό πιθανές αδικίες.
Κατανοούμε ότι η θέση του είναι δύσκολη όπως και τα προβλήματα όμως καμία φορά η προσωρινή βοήθεια αποτελεί ασπιρίνη και φάρμακο για τον καθημερινό πονοκέφαλο του πολίτη.
Δε δίνει λύσεις ούτε σώζει αλλά τουλάχιστον μαλακώνει τον πόνο και δίνει κουράγιο
10) Επίσης η πλειοψηφία του κόσμου που προέρχεται από τα λαϊκά στρώματα μπορεί να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι για μια οικογένεια που έχει ανάγκη στις γιορτές ένα οποιοδήποτε βοήθημα , χωρίς πλέον να δέχεται την λογική των παρελθόντων ετών με τα διακοποδάνεια.
Η αλήθεια είναι ότι όποτε δίνεται μια βοήθεια ή ένα έξτρα επίδομα αυτόματα γεννούνται και αδικίες με τους αποκλεισμούς που περιέχει.
Η γνώση όμως που έχει το κράτος για την οικονομική κατάσταση του πολίτη του δίνουν τη δυνατότητα να έχει μικρά λάθη ως προς τα όρια και τους δικαιούχους , οπότε συνήθως η πολιτική απόφαση είναι αυτή που ρυθμίζει το μέτρο σε μεγάλο βαθμό.
Αυτό που μετά λύπης διαπιστώνουμε είναι ότι το ” δώρο” κρίνεται αποτυχημένο όπως όταν ένα παιδί περιμένει ένα τρενάκι και ο νονός του φέρει μια σοκολάτα , έτσι το έχει εκλάβει η κοινωνία και είναι καθήκον μας να το επισημαίνουμε.
Θα θέλαμε να υπενθυμίζουμε στον υπουργό ότι ο ίδιος πάνω από υπουργός οικονομικών είναι και πολιτικός που του δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζει πόσο μια ενέργεια του είναι προς το συμφέρον της χώρας , των πολιτών της κυβέρνησης και του κόμματος που εκπροσωπεί.
Το αναφέρουμε αυτά γιατί όταν ένα μέτρο ελάφρυνσης ή στήριξης δημιουργεί τόσα ερωτηματικά σίγουρα έχουν γίνει λάθη και στην προετοιμασία και στη διαχείριση και στην επικοινωνία.
Στην επικοινωνία περισσότερο επειδή ο κόσμος ξεχνά ότι έτυχε ίσως μεγαλύτερης βοήθειας και ελάφρυνσης με τη μείωση των φόρων και με τον ΕΝΦΙΑ και αδυνατεί ή δεν θελει να κατανοήσει κάτι που δεν τον συμφέρει.
Είναι επίσης άδικο να δίνεται ευκαιρία στους Συριζαίους που υπέγραψαν και έφεραν τα πλεονάσματα και τα υπερπλεονάσματα που ενώ φορολογούσαν αλύπητα την κοινωνία στο τέλος πετούσαν ένα ξεροκόμματο στον πεινασμένο λαό,  να ανεβαίνουν στα κεραμίδια λέγοντας ότι ήταν πονόψυχοι που έδιναν το μέρισμα  ενώ ο Μητσοτάκης αδιαφορεί γιατί τελικά αυτός είναι που χρεώνεται την γκρίνια.
Ίσως όπως κάποιοι φίλοι  όπως και ο  υποφαινόμενος , πρότειναν ότι ο κόσμος θα δέχονταν να μην πάρει καθόλου βοήθεια όπως είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση προεκλογικά και αυτά τα 180 εκ. να διέθετε το κράτος σε αγορά πλοίων και οπλικών συστημάτων που τώρα με την επιθετικότητα της Τουρκίας είναι ακόμα πιο επίκαιρο.
Κοινοποίηση

Έχετε είδηση; Στείλτε στο viber: 6940042120

Ροή Ειδήσεων

Με αφορμή την έκδοση στα ελληνικά του βιβλίου «Οι μύθοι περί ασφαλών φυτοφαρμάκων», του διεθνούς κύρους και πολύπειρου Αυστραλού βιοκαλλιεργητή ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Κρήτη
Το αυτοκίνητό είναι μαύρο ανθρακί Μazda με αριθμό ΗΚΜ3753 και εκλάπη από τη πλατεία του χωριού στο Ροτάσι ...
Διαβάστε περισσότερα
Προσοχή συνιστάται σε όσους οδηγούν στον βοακ αυτή την ώρα ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Απίστευτη τραγωδία στις Μοίρες, του Δήμου Φαιστού εκτυλίχθηκε το βράδυ της Τετάρτης μ ένα άντρα να πέφτει νεκρός και μια ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Κρήτη
Η απώλεια της αγαπημένης μας Καντώς Αναστασάκη θλίβει όλους εμάς τους συγγενείς της, αφού η ισχυρή προσωπικότητα της και ο ...
Διαβάστε περισσότερα
«Τα προηγούμενα τρία χρόνια επισημαίναμε με συνεχείς παρεμβάσεις τους κινδύνους για το δρόμο Ηρακλείου - Μεσαράς ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Κρήτη
Με μία λιτή και σεμνή τελετή τιμήθηκε σήμερα, 14/1/2020, στο αμφιθέατρο «Σοφία Μπεφόν» στη Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ Αθήνας η ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Υγεία
Νέο mobile app για τα​ SM Χαλκιαδάκης από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Επιχειρηματικής Ευφυΐας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Κρήτη
Η τοπική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων για την απώλεια της Αικατερίνης Αναστασάκη (Καντώ) ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Δήλωση Μανώλη Κεφαλογιάννη για την απώλεια της Καντούς Αναστασάκη: ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Κρήτη
«Η Νέα Δημοκρατία έχασε σήμερα ένα ιστορικό στέλεχός της: Την ανιδιοτελή αγωνίστρια, πρωτοπόρο στους κοινούς μας αγώνες, Καντώ Αναστασάκη. Η ...
Διαβάστε περισσότερα
Έφυγε πλήρης ημερών η Καντώ (Αικατερίνη Αναστασάκη) από τόν Χάρακα, ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Κρήτη
Στο νοσοκομείο ένας οδηγός που τραυματίστηκε ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Στη συγκεκριμένη γέφυρα έχουμε ξανά αναφερθεί για το τι συμβαίνει ...
Διαβάστε περισσότερα
Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020 η πρώτη Νομαρχιακή συνέλευση της Νοδε Ηρακλείου για τον νέο έτος ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Κρήτη
Ο Υπουργός Αθλητισμού και Πολιτισμού Λευτέρης Αυγενάκης στη Εθνική αποστολή lausane2020 ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Αθλητισμός, Επικαιρότητα
Το περασμα του ηφαιστίωνα σε όλη την Κρήτη αφήνει και καλές και κακές εικόνες ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Κρήτη
Κατολίσθηση στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, μετά την Κερα προς Οροπέδιο Λασιθίου στο ρεύμα καθόδου ...
Διαβάστε περισσότερα
Με το νομοσχέδιο επιχειρούνται σημαντικές αλλαγές στο νομικό πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών της χώρας ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Ελλάδα, Επικαιρότητα, Κρήτη
Κείμενο και φωτογραφία από κ. Νικόλαο Μαθιουδάκη ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Κρήτη
Φωτογραφίες από τον καθαγιασμό των υδάτων στην Ιερά Μονή Κουδουμά ...
Διαβάστε περισσότερα
Η στάθμη του ποταμού αναποδάρη σε υψηλό επίπεδο ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Κρήτη
Φωτογραφίες και βίντεο από το φράγμα αποσελέμη μετά και τις έντονες βροχοπτώσεις ...
Διαβάστε περισσότερα
H ΑΙΓΑΙΟΝ ΠΕΛΑΓΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στους λιμένες που πρόκειται ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Ελλάδα, Επικαιρότητα
Don`t copy text!