Η αθέατη πλευρά της πτώχευσης της Thomas Cook και οι επιπτώσεις συνολικά στον τουρισμό

Η αθέατη πλευρά της πτώχευσης της Thomas Cook και οι επιπτώσεις συνολικά στον τουρισμό

άρθρο του Αιμίλιου Παττακού

Η πρώτη αντίδραση του προέδρου των τουριστικών πρακτόρων Κρήτης κ. Βλατάκη ότι έγινε σεισμός 7 Ρίχτερ στον τουρισμό με την πτώχευση του Thomas Cook και τώρα περιμένουμε το τσουνάμι περιγράφει παραστατικά τις συνέπειες.

Πολλά έχουν ειπωθεί αυτές τις μέρες για τα ποσά που χάνονται συνολικά από την Ελληνική αγορά , για τους κλάδους που έχουν πληγεί, για τα ανεισπρακτα ποσά που οφείλει η πτωχευμένη εταιρεία για τη διαμονή των τουριστών το καλοκαίρι , για τους φόρους διαμονής που πληρώνουν οι πελάτες στα ξενοδοχεία και τα ξενοδοχεία στο κράτος , για τους ξενοδοχουπαλλληλους που χάνουν τις δουλειές τους με το πρόωρο κλείσιμο της σεζόν και την αδυναμία συμπλήρωσης ενσήμων για το ταμείο ανεργίας.

Ήδη το υπουργείο τουρισμού λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα σε σύσκεψη με συναρμόδια υπουργεία αποφάσισε μερικά μέτρα ανακούφισης.
Παράδειγμα οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία που έκλεισαν πρόωρα , θα μπορούν να μπουν στο ταμείο ανεργίας όχι με 100 αλλά με 80 ένσημα.
Επίσης αναστολή για 6 μήνες καταβολής ΦΠΑ σε επιχειρήσεις που είχαν συναλλαγές με την Thomas Cook.
Παράλληλα γίνεται μελέτη για παροχή άτοκων δανείων σε επιβαρυμένες επιχειρήσεις από την πτωχευμένη εταιρεία.
Σχεδιάζονται και συζητούνται από την πολιτεία και άλλα μέτρα που θα κινούνται στην κατεύθυνση βοήθειας και ανακούφισης των πληγέντων από το ταξιδιωτικό γραφείο.

Μετά την αναφορά των μέτρων ανακούφισης και τα επόμενα που πρόκειται να έλθουν θα ήθελα να κάνω μια επισήμανση..

Σε όλες τις συζητήσεις , στις συσκέψεις στο υπουργείο , στην Περιφέρεια Κρήτης που είναι η Περιφέρεια με το πιο μεγάλο ποσοστό της οικονομικής ζημιάς, στις συναντήσεις με φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση συζητήθηκαν τα προβληματα και οι τρόποι που θα επιλύσουν ή θα μειώσουν τις συνέπειες του προβλήματος.

Πουθενά όμως πέρα από το συνολικό νούμερο των 100.000.000€ που εκτιμάται η συνολική ζημιά της πτώχευσης , δεν αναφέρθηκαν οι λεγόμενες παράπλευρες απώλειες .
Πρόκειται για επιχειρήσεις που δεν είχαν άμεση αλλά έμμεση σχέση με το γεγονός.

Μιλάμε για επιχειρήσεις που είναι στημένες και στηριγμένες στη λειτουργία ενός ξενοδοχείου και λειτουργούν παραπλήσια αυτού.
Αναφέρομαι σε εμπορικά καταστήματα, super και mini markets , επιχειρήσεις με ενοικιαζόμενα οχήματα , ταξιδιωτικά γραφεία για εκδρομές με τα λεωφορεία και τους οδηγούς σε απραξία έλλειψη πελατών, καταστήματα εστίασης και πολλές άλλες επιχειρήσεις που λειτουργούν κοντά , μέσα σε ξενοδοχεία ή σε αγορές πόλεων και παραθεριστικών προορισμών.
Επίσης οι επιχειρήσεις χονδρικής που εφοδιάζουν τα ξενοδοχεία με αναλώσιμα και τρόφιμα καθώς και οι αγρότες οι οποίοι πωλούν την παραγωγή τους είτε σε ξενοδοχεία είτε σε χονδρεμπορους και δεν θα προλάβουν να τα διαθέσουν σε άλλες αγορές και σίγουρα όχι σε συμφέρουσες τιμές.

Οι επαγγελματίες αυτοί που είτε κλείνουν άμεσα τα καταστήματα τους άμεσα , είτε παραμένουν ανοιχτοί με μεγάλη πτώση του τζίρου τους έχουν να αντιμετωπίσουν τις πληρωμές προς τους εργαζόμενους , τους προμηθευτές και το κράτος και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν το κακό κλίμα και την κακή ψυχολογία που αυτή η αρνητική συγκυρία δημιούργησε.

Οι άδειοι τουριστικοί προορισμοί , με δρόμους χωρίς οχήματα και επισκέπτες είναι το σκηνικό της πρώτης εβδομάδας με την αβεβαιότητα να βασιλεύει σε όλους τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό.
Ούτε βέβαια είναι καλό κλίμα για τους λίγους εναπομείναντες τουρίστες να βλέπουν κλίμα στεναχώριας και μιζέριας πράγμα όμως αναπόφευκτο αφού το πρόβλημα είναι γνωστό ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν σχέση με το συγκεκριμένο γραφείο ενώ η κακή διάθεση αιωρείται στην ατμόσφαιρα.

Έτσι πέρα από το αρνητικό πρόσημο που υπήρχε ήδη από την αρχή της σεζόν δείχνοντας όλους τους μήνες πτώση , ήλθε και το κερασάκι στην τούρτα με την πτώχευση της Thomas Cook να αποτελειώσει την αγορά και να επιβαρύνει και άλλο το ήδη βεβαρημένο κλίμα.

Αυτό που ζητούν όλοι οι απασχολούμενοι με τον τουρισμό να ληφθούν υπόψη οι δυσκολίες και οι ζημιές που προκλήθηκαν από τη χρεοκοπία , να συμπεριληφθούν στα όποια ευεργετήματα του νόμου και άλλοι , όχι μονάχα οι άμεσα θιγομενοι, αλλά και όσοι ασκούν δραστηριότητα σε τουριστικές περιοχές.
Μπορεί τα μεγέθη και τα νούμερα και η ζημιά να μην είναι ισάξια των ξενοδοχείων .
Μην ξεχνάμε όμως ότι όλοι οι επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμενοι είναι αρκετοί σε αριθμό, απασχολούν και αυτοί εργαζόμενους οι οποίοι χάνουν τις δουλειές τους και αδυνατουν να μπουν στο ταμείο ανεργίας , έχουν και αυτοί υποστεί ζημιές , έχουν ανάλογες της δύναμης τους οικονομικές υποχρεώσεις και συντηρούν οικογένειες.

Η αναφορά αυτή δεν είχε σκοπό τη μονόπλευρη παράθεση αιτημάτων του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου , όμως βλέποντας άλλους κλάδους να έχουν εκπροσωπηθεί σε συσκέψεις με αρμόδιους φορείς αναφέροντας τι τους απασχολεί κάνοντας προτάσεις και ήδη έχουν πάρει αρκετές απαντήσεις και έχουν δοθεί διάφορες λύσεις .

Το σωστό και δίκαιο είναι και ο εμπορικός και επιχειρηματικός κλάδος που έχει πληγεί , να μπει στο κάδρο των διεκδικήσεων και της κρατικής μέριμνας ώστε να μην αισθάνεται ούτε να αντιμετωπίζεται σαν ο φτωχός συγγενής .

Τζάμια-Κορνίζες-Είδη Σκίασης Γκοντές. Τηλ. 2811 21 71 81

Έχετε είδηση; Στείλτε στο viber: 6940042120