Άσκηση εκκένωσης ξενοδοχείου μετά από σεισμό παρουσία του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Άσκηση εκκένωσης ξενοδοχείου μετά από σεισμό παρουσία του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Την Ετήσια Άσκηση Εκκένωσης του ξενοδοχείου Creta Maris Beach Resort, παρακολούθησε την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκου Χαρδαλιά.

Στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη με Δημάρχους και Αντιδημάρχους αρμόδιους για θέματα Πολιτικής Προστασίας του Ν. Ηρακλείου, τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιο Λέκκα, παρουσία και στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Αυγενάκης μεταξύ άλλων τόνισε:

Τέτοιες δράσεις, όπως η σημερινή άσκηση, βοηθούν πολύ στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων προκειμένου να εφαρμοστούν οι καλύτερες πρακτικές για την ασφάλεια πρωτίστως της ανθρώπινης ζωής και στη συνέχεια της περιουσίας και βέβαια του φυσικού περιβάλλοντος.

Είμαστε έτοιμοι και -όπως ήδη ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός- το κάνουμε αμέσως μετά την αντιπυρική περίοδο. Και η επιλογή ως Γενικού Γραμματέα του κ. Νίκου Χαρδαλιά, με τον οποίο έχω την τιμή να μας συνδέει μια φιλία χρόνων, αποτέλεσε το πρώτο βήμα αυτής της αναμόρφωσης. Άλλωστε τα αποτελέσματα, ως προς την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών για το φετινό καλοκαίρι μιλούν από μόνα τους. Όπως και η λειτουργία της εφαρμογής του 112 που τέθηκε σε ισχύ ταχύτατα, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Σήμερα, επενδύουμε σταθερά στην προώθηση της αποτελεσματικής λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού και στην αρμονική συνεργασία των φορέων του σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με γνώμονα τη θωράκιση του πολίτη, ιδίως σε ώρες κρίσης και αντιμετώπισης φυσικών, τεχνολογικών και λοιπών καταστροφών.
Και ο δικός σας ο ρόλος είναι πολύ σημαντικός. Οι φυσικές καταστροφές, ειδικά όταν μιλάμε για καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, όπως οι μεγάλες πυρκαγιές, οι μεγάλες πλημμύρες και ούτω καθεξής, αφορούν πολύ έντονα τη χώρα μας, και βέβαια την Κρήτη. Το ζήσαμε άλλωστε πέρυσι, με τον τραγικό πνιγμό 3 συμπολιτών μας στη Μεσαρά, αλλά και στα Χανιά που μια κακοκαιρία, δημιούργησε χάος, κατολισθήσεις, χειμάρρους, καταστροφές που έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Όπως φαίνεται θα μας συνοδεύουν, δυστυχώς, αυτά τα φαινόμενα στο μέλλον, και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε. Και πρέπει να το κάνουμε με ευσυνειδησία, με επαγγελματισμό και δίνοντας πάντα απόλυτη προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης περιουσίας.

Η διενέργεια των ασκήσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα συνιστά την πιο ασφαλή μέθοδο για την τακτική και σε βάθος δοκιμασία, εκπαίδευση και αξιολόγηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, επάρκειας, αλλά και του επιτυχούς συντονισμού των φορέων που καλούνται να διαχειριστούν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με όποιες ιδιομορφίες αυτή τυχόν εμφανίζεται.
Είναι βέβαιο ότι κανείς μας δεν θέλει να ξαναζήσει ποτέ η Πατρίδα μας τραγωδίες όπως αυτή που ζήσαμε πέρυσι στο Μάτι. Κι αυτό επιβάλει τη διαρκή επαγρύπνηση, τη διαρκή εγρήγορση και τη συνεχόμενη αυτοβελτίωση όλων μας. Διότι η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού προέρχεται από την ψευδαίσθηση ότι είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι.

Συνεπώς, ο ρόλος του κράτους δεν είναι η προπαγάνδα, ούτε η επικοινωνιακή εκμετάλλευση κρίσιμων γεγονότων, αλλά η πρόληψη, η ενημέρωση, η προετοιμασία αλλά και η αντιμετώπιση και η διαχείρισή τους με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

Τζάμια-Κορνίζες-Είδη Σκίασης Γκοντές. Τηλ. 2811 21 71 81

Έχετε είδηση; Στείλτε στο viber: 6940042120