Αναζήτηση Ειδήσεων
Απολογισμός εκδηλώσεων για την 76η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου

Απολογισμός εκδηλώσεων για την 76η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου

Μένουμε ασφαλείς! Προστατεύουμε εμάς και τους γύρω μας

Με μία συγκλονιστική πολιτιστική εκδήλωση στο Ηράκλειο ολοκληρώθηκαν οι φετινές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στο Ολοκαύτωμα της Βιάννου.

Το βράδυ της Δευτέρας 16.9.2019, το κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» ξεχείλιζε από κόσμο, συγκίνηση, χαρά και αποφασιστικότητα για ανυποχώρητο αγώνα για Δικαιοσύνη! Στην έναρξη της εκδήλωσης οι συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων βραβεύσαμε τους υψηλούς προσκεκλημένους μας (κατά σειρά):

Τις Γερμανίδες Gabriele Heinecke (δικηγόρο με 20ετή νομική και κινηματική δράση στο πλευρό των θυμάτων του εθνικοσοσιαλισμού στην Ελλάδα και την Ιταλία) και Δρ. Tina Gericke από την Ομάδα “AK Distomo” από το Αμβούργο (πρόκειται για μία συλλογικότητα πολιτών, που με συνέπεια και ανιδιοτέλεια συμμετέχει από το 2000 στον κοινό μας αγώνα για Δικαιοσύνη & Αποζημίωση).

Τη Βουλευτή του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Heike Haensel (από το Die Linke), η οποία πρωτοστατεί στην απόδοση Δικαιοσύνης & Αποζημίωσης στην Ελλάδα. Η Γερμανίδα Βουλευτής κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας της να σταματήσει, επιτέλους, να υπεκφεύγει της ιστορικής της ευθύνης!

Τον Ιταλό Γενικό Στρατιωτικό Εισαγγελέα Δρ. Marco De Paolis, που έχει αφιερώσει 20 χρόνια της ζωής του στην άσκηση διώξεων εναντίον Γερμανών εγκληματιών πολέμου (και Ιταλών, που εγκλημάτησαν στην Ελλάδα). Ο Δρ. De Paolis δήλωσε ότι τάσσεται αλληλέγγυος στον αγώνα των Ελλήνων για Δικαιοσύνη & Αποζημίωση!

Τις τιμητικές πλακέτες παρέδωσαν αντιστοίχως ο Γιάννης Διακάκης, Γ.Γ. της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δ. Βιάννου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης και η Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Ειρήνη Παπαδάκη – Σκαλίδη.

Τη βραδιά άνοιξαν ο πρώην Υφυπουργός Πολιτισμού και νυν μέλος της Σ.Ε. του Εθνικού Συμβουλίου Μανώλης Χατζηνάκης και ο συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Δρ. Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, αναφερόμενοι στο Ολοκαύτωμα της Βιάννου, στη μεγαλειώδη Αντίσταση και Θυσία της Ελλάδας, το συμβολισμό της παρουσίας υψηλών προσκεκλημένων από τη Γερμανία και την Ιταλία, καθώς και στο περιεχόμενο του αγώνα για Δικαιοσύνη & Αποζημίωση! Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλος Μπαριτάκης, εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης.

Συγκίνησε με τον χαιρετισμό του ο αειθαλής 91χρονος Αντιστασιακός, πρώην Βουλευτής και Συμπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Βασίλης Μπρακατσούλας, που τιμά συχνά τη Βιάννο και την Κρήτη! Σημαντική επίσης η παρουσία στη Βιάννο και του Στρατηγού ε.α., υπερασπιστή της Λευκωσίας κατά την εισβολή του Αττίλα το καλοκαίρι του 1974 και Συγγραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Δημήτρη Αλευρομάγειρου.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Βιάννου, η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου και η Περιφέρεια Κρήτης, ενώ συνέπραξε ο Δήμος Ηρακλείου και το Cantabile Art Events. Οι συνολικές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στο Ολοκαύτωμα της Βιάννου τελούσαν υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Τις φετινές εκδηλώσεις στήριξαν οικονομικά και τους ευχαριστούμε:

Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου,

Η εταιρεία «Χρύσανθος Συγγελάκης Α.Ε.»,

Η εταιρεία «Ακουστικά Κρήτης»

Θερμές ευχαριστίες στους σπουδαίους καλλιτέχνες (Λάκη Χαλκιά, Ερωφύλλη, Νατάσα Παπαδοπούλου-Τζαβέλλα, Ιωάννα Φόρτη και, σε έκτακτη συμμετοχή, ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης), τον παθιασμένο μαέστρο Τεό Λαζάρου, καθώς και στους άριστους μουσικούς. Ιδιαίτερη αναφορά οφείλουμε στην 19χρονη συνθέτιδα Λίνα Ζάχαρη, που γοητεύει με τις μουσικές της δημιουργίες τους πάντες, ενώ η αγάπη της για τη Βιάννο και την Ιστορία της την θέτουν εξ ορισμού στην πρώτη γραμμή του αγώνα για Μνήμη, Δικαιοσύνη και Αποζημίωση!

Θερμές ευχαριστίες ανήκουν και:

Στους εισηγητές και ομιλητές (κατά σειρά): Άννα Μανουκάκη Μεταξάκη, Δρ. Γιώργος Καλογεράκης, Δρ. Marco De Paolis, Gabriele Heinecke, Δρ. Αριστομένης Ι. Συγγελάκης και Δρ. Δημήτρης Χρηστάκης.

​Σε όσους προλόγισαν ή απηύθυναν χαιρετισμό στις εκδηλώσεις (κατά σειρά):
Νίκος Ηγουμενίδης (βουλευτής Ηρακλείου), Σταύρος Αρναουτάκης (Περιφερειάρχης Κρήτης), Μηνάς Σταυρακάκης (δήμαρχος Βιάννου), Αριστομένης Α. Συγγελάκης (Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Βιάννου), Παύλος Μπαριτάκης (Πρόεδρος του περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης), Μαρία Χρηστάκη Χάμψα (Πρόεδρος του Βλαχάκειου Πνευματικού Κέντρου), Βασίλης Μπρακατσούλας και Δημήτρης Αλευρομάγειρος (συμπρόεδρος και συγγραμματέας, αντίστοιχα, του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα), Βασίλης Κεγκέρογλου (βουλευτής Ηρακλείου).

​Στους συντονιστές των συζητήσεων, δημοσιογράφους Μανώλη Σπανάκη και Γιώργο Σαχίνη.

Ευχαριστούμε επίσης τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέα, τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση απευθύνοντας και χαιρετισμό στην επίσημη τελετή μνήμης, τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, τους βουλευτές Μάξιμο Σενετάκη (εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα), Σωκράτη Βαρδάκη, Μανώλη Συντυχάκη και Γιώργο Λογιάδη, τους πρώην βουλευτές Δημήτρη Σαρρή, Μανώλη Στρατάκη, τον δήμαρχο Ηρακλείου και πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης Βασίλη Λαμπρινό, τους δημάρχους και εκπροσώπους δήμων απ’ όλη την Κρήτη, τους Περιφερειακούς Συμβούλους, τους Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους Βιάννου, τους εκπροσώπους των στρατιωτικών αρχών, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, καθώς και των Πολιτιστικών Συλλόγων Αμιρά, Κεφαλοβρυσίου, Αγίου Βασιλείου, Κρεββατά, Άρβης και του Βλαχάκειου Πνευματικού Κέντρου Βιάννου. Θερμές ευχαριστίες και στους ασκούντες χρέη διερμηνέων Βάσω Μακρή, Paolo Bartolozzi, Gian Andrea Paolo Garancini και Γιώργο Μπαρμπαγαδάκη, που στήριξαν ανιδιοτελώς την προσπάθειά μας. Ευχαριστίες επίσης στους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ, καθώς και σε όσους βοήθησαν με κάθε τρόπο και συμμετείχαν στις τετραήμερες εκδηλώσεις τιμώντας εμπράκτως τους νεκρούς μας!

Τιμή για τις εκδηλώσεις μνήμης αποτέλεσε η παρουσία σημαντικών Αντιστασιακών (Δημοσθένης Ραπτόπουλος, γιος του πρωτεργάτη της Εθνικής Αντίστασης στην Κρήτη Αλέξανδρου Ραπτόπουλου, και Βασίλης Μπρακατσούλας), καθώς και εκπροσώπων Αντιστασιακών Οργανώσεων και Ενώσεων Θυμάτων από ολόκληρη την Κρήτη.​ Τέλος, μήνυμα απέστειλε και ο νέος Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας Γιάννης Σταθάς εκ μέρους των πολιτών του μαρτυρικού Διστόμου, που με τον εμβληματικό δικαστικό τους αγώνα, πρωτοστατούντος του αείμνηστου Γιάννη Σταμούλη, άνοιξαν το δρόμο για τη δικαίωση των θυμάτων του ναζισμού στην Ελλάδα.

Είμαστε επίσης υπερήφανοι για το υψηλό επίπεδο των εισηγήσεων κατά την εσπερίδα που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Βιάννου σε σχέση με το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, τη δίωξη των υπευθύνων των ναζιστικών εγκλημάτων και τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης η πραγματοποίηση, για πρώτη φορά, πορείας Μνήμης και Δικαιοσύνης προς τον τόπο μαζικών εκτελέσεων στον Αμιρά, με τη στήριξη και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμιρά, που κατέληξε σε μία συζήτηση με κατοίκους του χωριού στο καφενείο του τ. Προέδρου Νίκου Σταυρακάκη, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, και του Δρ. De Paolis, των Gabriele Heinecke και Δρ. Tina Gericke, του Δημάρχου Βιάννου Μηνά Σταυρακάκη, του Προέδρου της Κοινότητας Αμιρά Δημήτρη Ηλιάκη και του παπά Ραπτάκη.

Θα συνεχίσουμε ανυποχώρητα τον αγώνα για τη διαφύλαξη της Ιστορίας μας από τους επίδοξους παραχαράκτες της, τον αγώνα για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση!

Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να δικαιωθούμε!

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Αριστομένης Α. Συγγελάκης
Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δ. Βιάννου και της Δ.Ε. του Μουσείου Ολοκαυτώματος Βιάννου

Γιάννης Διακάκης
Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δ. Βιάννο

Κοινοποίηση

Έχετε είδηση; Στείλτε στο viber: 6940042120

Ροή Ειδήσεων

Είναι γνωστό πως χωρίς υπομονή, η ζωή μοιάζει αρκετά αγχωτική, με μια μόνιμη βιασύνη καθώς αναζητάς να αποκτήσεις γρήγορα αυτό ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Υγεία
Στον Δήμο Αρχανών Αστερουσιων , βρέθηκε το Σάββατο 20/6/2019, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και βουλευτής Ηρακλείου , Λευτέρης Αυγενάκης ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Για τί να πρωτοπεί κανείς ; Για τους επικούς καζανάρηδες και το σούπερ “Ghostbusters” αμάξι τους ; Τον τρελό επιστήμονα ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Την εικόνα έστειλε αναγνώστης του cretapress θέλοντας να αναδείξει το πρόβλημα που επικρατεί ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Ανείπωτος είναι ο πόνος και η θλίψη για τον 33χρονο Ηρακλειώτη πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας, που έχασε τη ζωή του ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Η Ζωή Λιαντράκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Τεχνολόγος Γεωπόνος αποφοιτώντας πρώτη από την σχολή της και εργάζεται ...
Διαβάστε περισσότερα
Στα πλαίσια της έναρξης των πανελλήνιων εισαγωγικών εξετάσεων της χώρας μας, ευχόμαστε ολόψυχα σε όλους τους υποψηφίους να επιφέρουν το ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Περήφανοι και χαρούμενοι για την υπογραφή για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Ελλάδα, Επικαιρότητα, Κρήτη
Ανοιξαν πυρ σε περιοχή με κτηνοτροφικές μάντρες έξω από τον Χάρακα ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Στον Χάρακα, στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα, ετελέσθη σήμερα η θεία λειτουργία της Πεντηκοστής, χοροσταντούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Γορτύνης και ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του κόμματος, η Γραμματεία Ποιότητας ζωής σε συνεργασία με ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Σε εξέλιξη αυτήν την ώρα βρίσκεται η 12η εθελοντική αιμοδοσία στο Μεσοχωριό ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Υγεία
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φίλων Κέντρου Υγείας Χάρακα ευχαριστεί θερμά τον Υποδιοικητή της 7ης ΥΠΕ κ. Δημήτρη Αγαπίου για ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Υγεία
Λίγο πριν τη διακλάδωση για Παπαναστασίου ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Υπό άγνωστες συνθήκες άνδρας έπεσε στην θάλασσα μέσα στο σημείο που είναι τα σκάφη στον κούλε ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα
Ούτε πρώτη ούτε δεύτερη φορά ήταν σε αυτό που συνέβη το μεσημέρι της Τετάρτης σε κεντρικό Δρόμο στον Πύργο Μονοφατσίου ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Κρήτη
Η περιόδος των Πανελληνίων πλησιάζει και καθώς περνούν οι μέρες το άγχος κατακλίζει όλο και περισσότερους μαθητές. Αναμφίβολα, πρόκειται για ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Υγεία
Καθώς το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και ήδη αντιμετωπίσαμε το πρώτο μικρό κύμα καύσωνα, το θέμα της ασφαλούς χρήσης ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Υγεία
τις 7 Φεβρουαρίου είχαμε κάνει σχετικό άρθρο που είχαμε ενημερώσει ότι για δύο μήνες λόγω των έργων στον κόμβο στο ...
Διαβάστε περισσότερα
/ Επικαιρότητα, Κρήτη