Η απλή αναλογική και η κυβερνησιμότητα…

Η απλή αναλογική και η κυβερνησιμότητα…

Η απλή αναλογική και η κυβερνησιμότητα…

Του Γιώργου Ματαλλιωτάκη*

Τα σενάρια για εκλογές μέσα στο Φθινόπωρο δίνουν και παίρνουν. Σενάρια που διαψεύδει η κυβέρνηση απαντώντας στα σχεδόν καθημερινά αιτήματα της αξιωματική αντιπολίτευσης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Και μπορεί ο πρωθυπουργός να μιλά για εκλογές στο τέλος της τετραετίας ωστόσο τα ελληνοτουρκικά, η ακρίβεια και η αύξηση του ενεργειακού κόστους δεν μπορούν να επιλυθούν σε συνθήκες παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλονται…
Όποτε πάντως και αν γίνουν οι εκλογές τα κόμματα θα βρεθούν αντιμέτωπα με την πρόκληση της απλής αναλογικής. Και αυτή η πρόκληση δεν είναι η μοναδική καθώς με βάση τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020 στη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση το πρώτο κόμμα θα πρέπει να κατακτήσει ένα ποσοστό κοντά στο 37.5% με 38% για να έχει αυτοδυναμία. Έτσι το τελικό ποσοστό που οδηγεί στους 151 βουλευτές δεν είναι σταθερό αλλά συνδέεται άμεσα με τη δυναμική που θα αναπτύξουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία οπότε η επόμενη μέρα των εκλογών θα «απαιτήσει» μετεκλογικές συνεργασίες για τη συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος. Θα απαιτηθούν παράλληλα προγραμματικές συμφωνίες και συγκλίσεις μεταξύ των κομμάτων.

Αποκωδικοποιώντας δηλώσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος η ΝΔ «κοιτάζει» προς τις δεύτερες κάλπες, με ελαφρώς ενισχυμένη αναλογική, σε περίπτωση που αναδειχθεί πρώτη δύναμη αλλά χωρίς αυτοδυναμία στις εκλογές με την απλή αναλογική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μιλά για μετεκλογικές συνεργασίες κάτι που θα απαιτήσει τη σύμπραξη τριών κομμάτων ανάλογα βέβαια με τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν στην εκλογική διαδικασία με απλή αναλογική. Ο δρόμος όμως της συγκυβέρνησης και της διαμόρφωσης κουλτούρας συνεργασιών με συγκλίσεις, συναινέσεις και αμοιβαίες προγραμματικές υποχωρήσεις είναι δύσβατος και μακρύς.
Είναι σαφές ότι τόσο το κυβερνών κόμμα όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση επικεντρώνουν τους σχεδιασμούς τους στις μεθεπόμενες εκλογές οι οποίες είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα διεξαχθούν σε ένα έντονο κλίμα πόλωσης το οποίο βέβαια δεν ευνοεί τα μικρότερα κόμματα.

Είτε με απλή αναλογική, είτε με ελαφρώς ενισχυμένη αναλογική οι ψηφοφόροι, που με μεγάλη δυσκολία βγάζουν τον μήνα και βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα σαρωτικό κύμα ακρίβειας και με τους Τούρκους να κλιμακώνουν τις προκλήσεις τους, αυτό που χρειάζονται είναι η σταθερότητα και η κυβερνησιμότητα.

Γιώργος Ματαλλιωτάκης
Διδάσκων Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου & Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης Π.ΕΝ Ηρακλείου

Τζάμια-Κορνίζες-Είδη Σκίασης Γκοντές. Τηλ. 2811 21 71 81

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *