Ο Μητσοτάκης προειδοποιεί: Πολύ δύσκολος ο επόμενος μήνας, θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων και νεκρών

Ο Μητσοτάκης προειδοποιεί: Πολύ δύσκολος ο επόμενος μήνας, θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων και νεκρών

Σε συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός αναφέρει πως το σημαντικό είναι να μην χάσουν άνθρωποι τη ζωή τους, ενώ θα μπορούσαν να σωθούν.

“Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Ο επόμενος μήνας θα είναι πολύ δύσκολος, θα έχουμε αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων, άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους”, παραδέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως το σημαντικό είναι να μην χάσουν άνθρωποι τη ζωή τους ενώ θα μπορούσαν να σωθούν.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, ο πρωθυπουργός αναφέρει πως “το μεγάλο πρόβλημα με αυτή την ασθένεια δεν είναι το 80 ή 85% που θα την περάσουν χωρίς καλά-καλά να την καταλάβουν. Είναι οι ευάλωτοι, όσοι έχουν χρόνιες παθήσεις, οι ηλικιωμένοι οι οποίοι μπορεί να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη ή μπορεί να
χρειαστούν πρόσβαση σε εντατική και σε κάποιου είδους αναπνευστική υποστήριξη”.

“Κανένα κράτος δεν μπορεί να ελέγξει το πρόβλημα σε απόλυτο βαθμό. Αυτό που μπορεί να κάνει το κράτος και το οποίο έχουμε κάνει είναι να παίρνει σταδιακά ολοένα και περισσότερα μέτρα για να περιορίσει τις κοινωνικές συναθροίσεις. Εάν κάνουμε όλοι αυτό το οποίο πρέπει, δεν θα γίνουμε Ιταλία”, υποστηρίζει.

“Εμείς μεν μπορεί να αρρωστήσουμε και να μην πάθουμε τίποτα, αλλά αν κολλήσουμε κάποιον άνθρωπο ο οποίος είναι ηλικιωμένος ή αν επιτρέψουμε με την συμπεριφορά μας να διασπαρεί ο ιός με μεγαλύτερη ταχύτητα, οι επιπτώσεις σε κάποιον άλλον συνάνθρωπό μας,τον οποίο πιθανώς και να μην γνωρίζουμε, να είναι δραματικές”.

Φρένο στις μαζικές συναθροίσεις

Για τη συνάθροιση πιστών στις εκκλησίες, ο κ.Μητσοτάκης τόνισε “καταλαβαίνω τη θεολογική διάσταση του θέματος (…) Περιμένω όμως τη συνεργασία της εκκλησίας. “Πρέπει να περιορίσουμε τη μαζική προσέλευση στις εκκλησίες. Πιστεύω ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα. Και εγώ το έχω. Μια φορά πήγα μόνος μου στην εκκλησία, άναψα ένα κερί, έκανα το σταυρό μου και είπα αυτά τα οποία έπρεπε να πω στον εαυτό μου. Το πρόβλημα είναι η
μαζική προσέλευση στις εκκλησίες…”

“Τις μαζικές συναθροίσεις θέλουμε να αποφύγουμε και κυρίως τις μαζικές συναθροίσεις ανθρώπων που εξ ορισμού είναι ευπαθείς. Διότι η αλήθεια είναι ότι το ποίμνιο της εκκλησίας είναι πρωτίστως ηλικιωμένοι άνθρωποι και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας.

Οφείλω,λοιπόν, ως πρωθυπουργός να τους προειδοποιήσω γι’ αυτόν τον κίνδυνο και να τους πω πως ό,τι ισχύει για τις συναθροίσεις, ισχύει προφανώς και για τις εκκλησίες”.

Το κράτος λειτούργησε καλύτερα από ό,τι πολλοί περίμεναν

Αναφερόμενος στα αντανακλαστικά του κράτους απέναντι στο πρόβλημα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως το κράτος λειτούργησε καλύτερα από ό,τι πολλοί περίμεναν.

“Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στο δημόσιο σύστημα υγείας (…) Έχουμε εξαιρετικούς και πολύ αφοσιωμένους γιατρούς και νοσηλευτές. “Θα πάρουμε κόσμο με πολύ γρήγορες διαδικασίες, θα παρακάμψουμε διαδικασίες για να προσλάβουμε νοσηλευτές και γιατρούς με 24μηνες συμβάσεις, ώστε να εξακολουθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες στο σύστημα υγείας και αφού περάσει αυτή η κρίση”, ανέφερε.

“Αυτό που με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή -δεν έχω κανένα χρόνο και καμία ανοχή, θέλω να το ξεκαθαρίσω είναι να μη μας καθυστερήσει οποιοδήποτε γραφειοκρατικό εμπόδιο. Δεν χάνουμε, ούτε μπορούμε να χάσουμε ούτε μέρα”.

Ερωτηθείς για το πώς επηρεάζεται ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, τόνισε: “Περιορίζω κι εγώ τις δημόσιες εμφανίσεις μου, όπως κάνουμε όλοι. Δεν μπορώ εγώ να μην δίνω το παράδειγμα. Πρέπει να σας πω ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί πολύ οι τηλεδιασκέψεις. Δεν θα σταματήσω να δουλεύω, δεν θα σταματήσω να κάνω και συσκέψεις. Όμως όλα προσαρμόζονται στις ανάγκες της εποχής”.

“Είναι μια ευκαιρία να βρεθούμε όλοι μαζί και να περάσουμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι (…) Και νομίζω αυτή είναι η συμβουλή την οποία μπορώ να δώσω: περισσότερο χρόνο στο σπίτι,λιγότερο χρόνο έξω, μικρές συναθροίσεις”,είπε.

Τα μέτρα σε οικονομία και επιχειρήσεις

Για τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων, ο πρωθυπουργός ήταν σαφής: “Όταν με κρατική απόφαση κλείνει ένα θέατρο, άρα δεν έχει τη δυνατότητα ούτε να έχει έσοδα ούτε να πληρώσει τους εργαζόμενους, το κράτος πρέπει να κάνει μια παρέμβαση. Θα δώσει χρήματα στον εργαζόμενο, βεβαίως, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Και ταυτόχρονα το κράτος θα δίνει τη δυνατότητα να παίρνουν οι γονείς άδειες, έτσι ώστε να μπορούν να φροντίζουν τα παιδιά κάτω των 15 ετών. Το κράτος θα παρέμβει με μια σειρά από μέτρα για να τονώσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων”

“Ήμουν ο πρώτος που έθεσα στην Ευρώπη το ζήτημα ότι πρέπει να υπάρξουν εξαιρέσεις από
το Σύμφωνο Σταθερότητας, οι οποίες θα μας επιτρέψουν -να το πω πολύ απλά- να έχουμε ένα μεγαλύτερο έλλειμμα φέτος ή ένα μικρότερο πλεόνασμα”.

Όσο για τη στήριξη του τουρισμού, υπογράμμισε πως “το γεγονός ότι έγινε τώρα η κρίση για μας δεν είναι η απόλυτη καταστροφή, διότι θέλω να ελπίζω ότι θα κάνει τον κύκλο και κάποια στιγμή όλοι θα καταλάβουν ότι η κρίση πέρασε και θα θέλουν να έρθουν…”

“Ένα από τα πρώτα πράγματα τα οποία κάναμε είναι, μιλώντας με τον κλάδο του τουρισμού,να μεταθέσουμε στο μέλλον όλες τις πολιτικές ακύρωσης. Να δώσουμε δηλαδή στον κόσμο τη δυνατότητα να μην μεταθέσει για αργότερα την κράτησή του επειδή αισθάνεται την πίεση ότι πρέπει να πάρει τώρα μια απόφαση…”

“Προετοιμαζόμαστε για τη στιγμή που θα τελειώσει η κρίση (…) Την φυλάμε την καμπάνια μας ώστε να μπορούμε να τα ρίξουμε τα λεφτά όταν θα πιάσουν τόπο”.

Μεταναστευτικό

Σε ότι αφορά την απόφαση για κλείσιμο των συνόρων και τα κέρδη που αποκόμμισε η Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως “μείναμε άγρυπνοι για πολύ καιρό, προκειμένου να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι είμαστε επιχειρησιακά έτοιμοι να υποστηρίξουμε μια πολιτική απόφαση που την είχα ήδη λάβει. Δεν την επεξεργάστηκα δηλαδή, δεν με προβλημάτισε, ήμουν απολύτως αποφασισμένος, δεν επρόκειτο να επιτρέψω ποτέ μία άτακτη και άναρχη είσοδο προσφύγων – μεταναστών, υπό τις συνθήκες αυτές που δρομολόγησε η Τουρκία”

“Παρέλαβα μια κατάσταση όπου τα σύνορα του Έβρου ήταν “μπάτε σκύλοι αλέστε”. Για πρώτη φορά η Ελλάδα κατοχύρωσε το δικαίωμα να φυλάει τα σύνορά της, γιατί είναι σύνορα της Ευρώπης. Και απέδειξε, κυρίως, ότι και επιχειρησιακά μπορεί να το κάνει…
Αποδείξαμε λοιπόν πάνω σε μια κρίση ότι μπορούμε να τα φυλάξουμε και ότι η μεγάλη
πλειοψηφία της κοινωνίας αυτό ζητάει διότι είναι το αυτονόητο…”

“Κερδίσαμε την πολιτική νομιμοποίηση να φυλάμε τα σύνορά μας χρησιμοποιώντας τα μέσα τα οποία χρησιμοποιήσαμε. Κερδίσαμε 700 εκατομμύρια ευρώ. Κερδίσαμε την απόλυτη στήριξη της Ευρώπης στην πολιτική μας και τη συναντίληψη για μια σειρά από πτυχές του προσφυγικού, όπως για τα ασυνόδευτα παιδιά”, παραδέχτηκε.

Τζάμια-Κορνίζες-Είδη Σκίασης Γκοντές. Τηλ. 2811 21 71 81