Τώρα θα κριθεί η επόμενη μέρα
Oρθώς ο Πρωθυπουργός φέρεται, όπως λένε οι πληροφορίες, αποφασισμένος να ανοίξει τώρα όλα τα καυτά μέτωπα των μεταρρυθμίσεων
Από την αρχής της πανδημίας έως σήμερα η κυβέρνηση πορεύτηκε με βάση το ευρωπαϊκό πλαίσιο πολιτικής για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, με μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που αναμφίβολα θα συνεχισθούν και τους επόμενους μήνες, έως το τέλος της καταιγίδας.
Ωστόσο, η άφιξη του εμβολίου αλλάζει τα δεδομένα. Η έξοδος από το τούνελ αρχίζει να διαφαίνεται στον ορίζοντα, προδιαγράφοντας ένα νέο τοπίο με πολλά συσσωρευμένα βάρη, μεγάλες παγίδες, αλλά και ευκαιρίες. Κατά γενική ομολογία, παρά τα λάθη, τις αστοχίες και τα προβλήματα, η χώρα μας συγκαταλέγεται σε αυτές που αντιμετώπισαν σε ικανοποιητικό βαθμό την υγειονομική κρίση. Και αυτό, αναμφισβήτητα, πρέπει να πιστωθεί στην πολιτική που εφαρμόστηκε.
Από εδώ και πέρα, όμως, αυτό δεν αρκεί. Οσο το σκηνικό, θα αρχίσει να αλλάζει, τόσο η κυβέρνηση θα πρέπει να προετοιμάζει την οικονομία και τη κοινωνία για τις απαιτήσεις της νέας εποχής, όπως επισημαίνουν αξιόπιστοι οικονομικοί παράγοντες. Ας μην ξεχνάμε ότι η ελληνική οικονομία θα βγει από την κρίση με ένα δημόσιο χρέος μεγαλύτερο από 200% του ΑΕΠ, με την παραγωγική βάση της ακόμη πιο εξασθενημένη, με ένα υψηλό ποσοστό ανεργίας και μεγάλα προβλήματα σε βασικούς τομείς. Για αυτό και θα είναι ευάλωτη σε νέες αναταράξεις που οπωσδήποτε θα υπάρξουν στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον.
Η κυβέρνηση διαθέτει τον χρόνο, αλλά και ένα περιβάλλον ασφαλείας για να ξεκινήσει τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, ώστε να θωρακισθεί και να ενισχυθεί ενόψει των νέων προκλήσεων που έρχονται. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέχει και θα εξακολουθήσει να παρέχει, τουλάχιστον για το μεγαλύτερο διάστημα και του 2022, φθηνή ρευστότητα στις τράπεζες και μέσω αυτών στις επιχειρήσεις. Και οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη συζητούν το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο που θα ισχύσει για την Ελλάδα, μετά το τέλος της πολιτικής χαλάρωσης. Εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να μειωθεί ο ετήσιος στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5 ή 2% από 3% του ΑΕΠ που ήταν πριν από την κρίση δίνοντας μεγάλες ανάσες στην ελληνική οικονομία.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ορθώς ο Πρωθυπουργός φέρεται, όπως λένε οι πληροφορίες, αποφασισμένος να ανοίξει τώρα όλα τα καυτά μέτωπα των μεταρρυθμίσεων. Για την κυβέρνηση θα είναι σαν να πιάνει το νήμα σχεδόν από την αρχή, αφού ήδη είχαν προηγηθεί καθυστερήσεις στην υλοποίηση των βασικών εξαγγελιών της πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Εκεί θα αποσκοπεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, και ο κυοφορούμενος ανασχηματισμός.
Γιατί, μπορεί η πανδημία να είναι η βασική αιτία για την οποία μπλόκαραν πολλές από τις αρχικές προθέσεις της, αλλά κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι η σημερινή κυβερνητική σύνθεση διαθέτει μεταρρυθμιστικό οίστρο και τη σθεναρή πολιτική βούληση για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Στην παιδεία, στην υγεία, στο ασφαλιστικό, στη φορολογία, στην αγορά εργασίας απαιτούνται ανατροπές με πυξίδα το μέλλον. Αυτές, όμως, πρέπει να έχουν έντονο προοδευτικό πρόσημο, να κατανείμουν δίκαια τα βάρη και τα οφέλη, για να μπορεί να τις καταλάβει και να τις υποστηρίξει η πλειονότητα της κοινωνίας. Γιατί μόνο τότε θα μπορούν να υπερνικήσουν τον λαϊκισμό που παραμονεύει και όσους αρνούνται οτιδήποτε με θεωρίες και εξαγγελίες «ό,τι να ‘ναι»!
madata.gr