«Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή 12η Μάιου 2023»

«Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή 12η Μάιου 2023»

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εορτασμού των Νοσηλευτών της 12ης Μαΐου 2023, εκφράζουμε θερμές ευχές για ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ γεμάτα υγεία και κάθε καλό σε όλους τους Νοσηλευτές και στις οικογένειες τους!

Επίσης για άλλη μια φορά συγχαίρουμε όλους τους συναδέλφους Νοσηλευτές που πιστοί́ στο καθήκον τους, ξεπερνώντας τις όποιές δυσκολίες συνεχίζουν να υψώνουν ψηλά́ τη σημαία της Υγείας και της Νοσηλευτικής, βάζοντας πλάτη, προασπίζοντας την υγεία των συνανθρώπων μας, σώζοντας ανθρώπινες ζωές.

Οι Νοσηλευτές, η ραχοκοκαλιά́ και βασικός πυλώνας του ΕΣΥ απέδειξαν την τεράστια προσφορά τους. Με αυτοθυσία στα δύσκολα, έδειξαν ότι μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση όχι μόνο υγειονομικών κρίσεων, αλλά και στην γενικότερη αναδιοργάνωση και βελτίωση του ΕΣΥ, στην ποιοτική, αποτελεσματική και αποδοτική προσφορά υπηρεσιών υγείας που έχει ως κέντρο τον ασθενή και τις ανάγκες του.

Η πολιτεία οφείλει να εμπιστευθεί και στηρίξει τους Νοσηλευτές στην πράξη, ικανοποιώντας τα δίκαια αιτήματα τους αλλά και ενισχύσει το ΕΣΥ (ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό, μέσα, υποδομές κλπ).
Επενδύοντας στη Νοσηλευτική διασφαλίζουμε την υγειά όλων. Με σεβασμό προς τους Νοσηλευτές και προστασία των δικαιωμάτων τους. Γιατί Υγειά και Νοσοκομεία χωρίς Νοσηλευτές δεν γίνεται !

Οι ανάγκες σε Νοσηλευτές στην χώρα μας είναι μεγάλες. Η αναλογία σε επίπεδο πληθυσμού στην χώρα μας να είναι 3,3 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους, ενώ η αντίστοιχη αναλογία στην Ε.Ε. είναι 8,4 νοσηλευτές/ 1.000 κατοίκους και στις χώρες του ΟΟΣΑ 9 Νοσηλευτές /1000 κατοίκους. Τα νοσοκομεία μας συνεχίζουν παρά τις όποιες προσπάθειες στελέχωσης τους να είναι υποστελεχωμένα δεδομένου και του μεγάλου αριθμού αποχωρίσεων λόγο κυρίως των εξαντλητικών ρυθμών εργασίας και της επαγγελματικής εξουθένωσης που γιγάντωσε η υγειονομική κρίση. Άμεσα πρέπει να δωθούν κίνητρα ώστε το Νοσηλευτικό επάγγελμα να γίνει ελκυστικό, να μην το εγκαταλείπουν οι παλιοί, ούτε να φεύγουν από αυτό στο εξωτερικό για δουλειά οι νέοι κυρίως Νοσηλευτές.

Η πολιτεία οφείλει πολλά στους Νοσηλευτές και πρέπει να προχωρήσει γρήγορα σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στην υγεία, να προχωρήσει στην αναβάθμιση – ενίσχυση του ρόλου του Νοσηλευτή, ο οποίος ενισχυμένος ρόλος θα λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ( μειώνοντας το κόστος – αυξάνοντας το όφελος αλλά και την αποδοτικότητα του ΕΣΥ), να προχωρήσει σε οικονομικά κίνητρα, σε περαιτέρω αναβάθμιση των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων των Νοσηλευτών με βάση τις ανάγκες και τα προγράμματα σπουδών, στη θεσμοθέτηση κλάδου Νοσηλευτών ΕΣΥ, στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, στην ένταξη – αναγνώριση του επικίνδυνου και ανθυγιεινού της εργασίας, στην ικανοποίηση παγίων δικαίων αιτημάτων του κλάδου, στην αντιμετώπιση προβλημάτων και θεσμοθέτηση σημαντικών απαραίτητων αλλαγών έτσι ώστε σιγά σιγά να παράγουμε ακόμα ποιο σύγχρονες, ακόμα ποιο ποιοτικές και αποδοτικές υπηρεσίες υγείας.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού τμήματος Κρήτης της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος
Ο Πρόεδρος
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Η Γεν. Γραμματέας ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

Τζάμια-Κορνίζες-Είδη Σκίασης Γκοντές. Τηλ. 2811 21 71 81

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *