Η εποχική γρίπη βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα μας, με ολοένα και περισσότερα περιστατικά να καταγράφονται το τελευταίο διάστημα. Παράλληλα, στο νοσοκομείο «Αττικόν» νοσηλεύεται ασθενής που έχει προσβληθεί από μεταπνευμονοϊό, προκαλώντας ανησυχία για την εξάπλωση διαφορετικών ιογενών λοιμώξεων.
Σύμφωνα πάντως με την πιο πρόσφατη έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), παρατηρείται αύξηση στα κρούσματα γρίπης στην κοινότητα. Την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκαν 17 νέα σοβαρά περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), καθώς και τρεις θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι ασθενείς που εισήχθησαν στις ΜΕΘ ήταν 11 άνδρες και 6 γυναίκες, με τις ηλικίες τους να κυμαίνονται από 54 έως 90 ετών.
Εν τω μεταξύ, πληροφορίες του iatropedia.gr αναφέρουν ότι στο Νοσοκομείο «Αττικόν» νοσηλεύεται ένας ακόμη ασθενής, αυτή τη φορά με μεταπνευμονοϊό. Πρόκειται για έναν 64χρονο άνδρα που είχε προσβληθεί αρχικά από γρίπη και αντιμετωπίζει υποκείμενο νόσημα. Ο ασθενής λαμβάνει ανοσοκατασταλτική αγωγή, αλλά η κλινική του κατάσταση χαρακτηρίζεται σταθερή και δεν εμπνέει ανησυχία. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται σε κοινό θάλαμο και δεν κρίνεται απαραίτητη η μεταφορά του σε ΜΕΘ.
«Δεν χρειάστηκε να διασωληνωθεί»
Την είδηση επιβεβαίωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης. Όπως ανέφερε, ο 64χρονος δεν χρειάστηκε να διασωληνωθεί ή να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, γεγονός που αποτελεί ενθαρρυντική εξέλιξη για την πορεία της υγείας του.
«Τον ελέγχουμε, δεν έχει κάτι σοβαρό. Νοσηλεύεται στην κλινική μας από την Τρίτη 21.01.2025 σε απλό θάλαμο», τόνισε ο καθηγητής.
Κύρια αιτία των σοβαρών περιστατικών η γρίπη
Ο φετινός «ιικός χάρτης» χαρακτηρίζεται από την επικράτηση της γρίπης, η οποία αποτελεί την κύρια αιτία των σοβαρών περιστατικών που φτάνουν στις Πνευμονολογικές Κλινικές. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Στέλιος Λουκίδης, σχεδόν όλα τα περιστατικά που αντιμετωπίζονται φέτος οφείλονται στη γρίπη, ενώ η παρουσία της COVID-19 είναι ελάχιστη.
«Φέτος, ο κυρίαρχος ιός είναι η γρίπη. Όλα τα σοβαρά περιστατικά που έχουμε στην κλινική μας σχετίζονται με αυτήν. Η COVID-19 είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Για να σας δώσω μια εικόνα, προχθές είχαμε μόλις 250 αιτήσεις για αντιιικά φάρμακα κατά της COVID-19, ενώ πέρυσι την ίδια ημέρα είχαμε ήδη ολοκληρώσει 2.000 αιτήσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο καθηγητής σημειώνει επίσης την αύξηση των τηλεφωνημάτων από ασθενείς που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα γρίπης και αναρρώνουν στο σπίτι τους. «Βλέπουμε και νέους ανθρώπους να ταλαιπωρούνται. Από τους 10 ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, οι 2 έχουν γρίπη και μόνο 1 COVID-19», επισημαίνει.
Καθυστέρησε ο εμβολιασμός
Αναφορικά με τους λόγους που η γρίπη έχει φέτος επικρατήσει έναντι άλλων ιών, ο κ. Λουκίδης υπογραμμίζει ότι παρατηρήθηκε καθυστέρηση στον εμβολιασμό του πληθυσμού. «Πολλοί άνθρωποι, παρόλο που δεν ήταν κατά του εμβολίου, άργησαν να εμβολιαστούν. Πίστευαν λανθασμένα ότι ο καλός καιρός θα καθυστερούσε την έξαρση της γρίπης. Ωστόσο, η γρίπη εμφανίζεται πάντα στην εποχή της, δηλαδή στα μέσα με τέλη Δεκεμβρίου, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες. Φέτος, δεν περιμέναμε να είναι τόσο έντονη, αλλά η καθυστέρηση στον εμβολιασμό είχε σαφώς τον ρόλο της», εξηγεί.
Ο καθηγητής προσθέτει ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται στις Πνευμονολογικές και Παθολογικές Κλινικές με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα δεν ήταν αντιεμβολιαστές. Αυτό επιβεβαιώνει τη σημασία του έγκαιρου εμβολιασμού για την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. «Μας λένε: «Δεν πρόλαβα. Είπα να το κάνω μετά τις γιορτές, γιατί ήταν καλός ο καιρός». Αυτό είναι εντελώς λάθος. Και είναι κρίμα, γιατί δεν είναι αρνητές των εμβολιασμών», τονίζει.
Ο καθηγητής Στέλιος Λουκίδης υπογραμμίζει μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε χρόνο το σύστημα υγείας: τη νοσηλεία νέων ανθρώπων, που κατά τα άλλα είναι υγιείς, αλλά εμφανίζουν βαριάς μορφής γρίπη.
«Είναι γεγονός ότι πάντα θα παρατηρούμε σοβαρά περιστατικά ακόμη και σε υγιείς ανθρώπους. Μερικές φορές αυτά μπορεί να εξελιχθούν δυσμενώς, προκαλώντας εκτεταμένες πνευμονίες. Για τον λόγο αυτό, βρισκόμαστε διαρκώς σε εγρήγορση. Σήμερα, μπορούμε να αναγνωρίσουμε από τις πρώτες ημέρες ποιοι ασθενείς είναι πιθανό να μην έχουν καλή πορεία», εξηγεί ο καθηγητής.
Το μέγιστο κύμα της γρίπης αναμένεται να κορυφωθεί προς τα τέλη Ιανουαρίου. Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία της πρόληψης, προτείνοντας τον εμβολιασμό ακόμη και αυτή τη στιγμή για όσους δεν έχουν προστατευθεί, καθώς και την τήρηση βασικών μέτρων προφύλαξης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές λόγω της γρίπης.