Η Κρητική Χαρουπιά
Το χαρούπι είναι ένα τρόφιμο ξεχασμένο αλλά τόσο ωφέλιμο & υγιεινό! Κατέχει σημαντικό ρόλο σαν πρώτη ύλη τόσο στη ζαχαροπλαστική, όσο και στη φαρμακοβιομηχανία. Καιρός να το φέρουμε στο προσκήνιο στο πλαίσιο της Μεσογειακής διατροφής!
Τα οφέλη που έχει το χαρούπι στην υγεία είναι πολλά και χαρακτηρίζεται ως ένας καρπός-φάρμακο. Το χαρούπι είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις θρεπτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες διότι:
• είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β1, B2, B3, D και Ε ενώ παρέχει πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
• βοηθά στην πέψη, γιατί περιέχει πηκτίνη και λιγνίνη, ουσίες που όχι μόνο ρυθμίζουν την πέψη, αλλά έχουν τη δυνατότητα να αδρανοποιούν και να μεταφέρουν με ασφάλεια έξω από το σώμα βλαβερά στοιχεία (ακόμα και ραδιενεργά σωματίδια)
• δεν περιέχει καφεΐνη, ούτε γλουτένη
• ρίχνει τα επίπεδα χοληστερόλης
• ανακουφίζει από τη διάρροια σε νήπια και ενήλικες
• ανακουφίζει από το άσθμα (είτε προκαλείται από αλλεργίες είτε όχι) και είναι ιδανικό για αλλεργικούς
• απαλύνει τον πονόλαιμο, ανακουφίζει το βήχα και το κρυολόγημα, επιδρά σαν αποχρεμπτικό,
• βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας διότι οι φυτικές του ίνες προσροφούν πολύ νερό στο έντερο και αυξάνουν την κινητικότητά του
• περιέχει υψηλό ποσοστό φυτικών πρωτεϊνών, υδατανθράκων, σιδήρου, φωσφόρου και καλίου
• περιέχει δύο φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα. Επιπλέον, τα χαρούπια δεν περιέχουν οξαλικό οξύ, το οποίο τείνει να μειώνει την ικανότητα του σώματος να αφομοιώσει το ασβέστιο και τον ψευδάργυρο
• περιέχει φυτικές ίνες, λιγνίνη και κυτταρίνη σε ποσοστό περίπου 10%-12%
• είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες και τανίνες πλούσιες σε Γαλλικό οξύ με αντιαλλεργικές, αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες
• έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλά λιπαρά ενώ αποτελεί καλή πηγή αμινοξέων γλουταμινικό οξύ, αργινίνη και ασπαραγινικό οξύ και για αυτόν τον λόγο μπορεί να καταναλωθεί ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας ή έντονης άσκηση
• επίσης, το χαρούπι είναι γνωστό ότι βοηθάει στην αύξηση της λίμπιντο καθώς και την ενίσχυση της γονιμότητας.
Χαρουπόμελο
Όταν βράζεται το χαρούπι παράγεται ένα παχύρευστο υγρό που μοιάζει με μέλι ή πετιμέζι, το χαρουπόμελο, που η γεύση του θυμίζει σοκολάτα. Το χαρουπόμελο όμως είναι υψηλότερης διατροφικής αξίας από τη σοκολάτα ενώ περιέχει λιγότερα από τα μισά της λιπαρά, χωρίς να περιέχει καφεΐνη. Το χαρουπόμελο αποτελεί πλούσια πηγή υδατανθράκων, ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, καλίου και ριβοφλαβίνης και είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.
Έχει ήπια και γλυκιά γεύση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γλυκαντικό για κέικ, ζεστά και κρύα ποτά, γιαούρτι, παγωτό, σε dressing για σαλάτες, για μαρινάδες και σάλτσες κρεάτων. Είναι υποκατάστατο του μελιού και της ζάχαρης καθώς και εξαιρετικό ενισχυτικό γεύσης για τρόφιμα. Χρησιμοποιείται ως παραδοσιακό φάρμακο για το βήχα και τον πονόλαιμο και είναι πολύ καλό συμπλήρωμα ασβεστίου για όσους πάσχουν από οστεοπόρωση.
Χαρουπόσκονη
Η χαρουπόσκονη μπορεί να αντικαταστήσει το κακάο ή τη σοκολάτα στις συνταγές σε ίδια αναλογία. Και το κυριότερο, είναι υψηλότερης διατροφικής αξίας από τη σοκολάτα ενώ περιέχει λιγότερα από τα μισά της λιπαρά, χωρίς να περιέχει καφεΐνη. Περιέχει περίπου 50% φυσικά ζάχαρα οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για ζάχαρη σε όλα σχεδόν τα προϊόντα άρτου και ζαχαροπλαστικής. Οι άνθρωποι με αλλεργία στη σοκολάτα μπορούν να απολαύσουν γλυκά με χαρούπι.
Ο καρπός του χαρουπιού είναι πολύ γλυκός και πολύ χαμηλότερης θερμιδικής αξίας από τη σοκολάτα και για αυτό θεωρείται το τέλειο υποκατάστατο της.
Χρησιμοποιείστε προϊόντα χαρουπιού για πολλές υγιεινές & γευστικές χρήσεις:
– Χαρουπάλευρο αντί για κλασσικό αλεύρι
– Χαρουπόσκονη αντί για σκόνη κακάο ή σοκολάτας
– Καφέ Χαρουπιού αντί για οποιοδήποτε συμβατικό καφέ (κατάλληλο για ομοιοπαθητική)
– Τσάι χαρουπιού αντί για το συνηθισμένο τσάι
– Χαρουπόμελο κατάλληλο για οστεοπόρωση και πονόλαιμο ή σαν υγεινό γλυκαντικό
– Μπισκότα, κριτσίνια και παξιμάδια χαρουπιού για πιο υγειινά αρτοσκευάσματα
– Μερέντα χαρουπιού αντί για κλασσική μερέντα
– Άλειμμα χαρουπιού αντί για άλλες μαρμελάδες
Η χαρουπιά
Η χαρουπιά είναι ένα αειθαλές και μακρόβιο δέντρο, αυτοφυές στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και στα παράλια της Βόρειας Αφρικής και τη Μέση Ανατολή. Είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Τα χαρούπια χρησιμοποιήθηκαν ιδιαίτερα ως ζωοτροφή, αλλά ο καρπός αυτός έθρεψε τον Ελληνικό λαό στην περίοδο της Γερμανικής κατοχής, όταν τα άλλα τρόφιμα ήταν δυσεύρετα, γεγονός που αποδεικνύει την υψηλή διατροφική του αξία.
Το χαρούπι, ο καρπός της χαρουπιάς, μοιάζει με μακρύ φασόλι που όταν είναι ακόμη άγουρο έχει πράσινο χρώμα, ενώ κατά την ωρίμαση του χάνει μεγάλο ποσοστό της υγρασίας του και παίρνει σκούρα καφέ απόχρωση. Στον πυρήνα του ο κάθε λοβός της χαρουπιάς έχει 5-6 ισομεγέθης μικρούς και σκληρούς σπόρους που ονομάζονται κεράτια.
Οι σπόροι των χαρουπιών, λόγω του αξιοσημείωτα και ανεξήγητα σταθερού βάρους τους (0,2γρ), ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα έως σήμερα σαν μονάδα μέτρησης βάρους για το χρυσό και τους πολύτιμους λίθους. Έτσι, από την αρχαία Ελληνική του ονομασία κεράτιον, προέκυψε το γνωστό μας “καράτι”.
Η Κρήτη έχει γενικά πολλά αγαθά! Είναι ένας επίγειος παράδεισος!
Σας ευχαριστούμε για το σχόλιο!