Kρήτη: Δόθηκε λύση σε κρίσιμο ζήτημα των αγροτών του νησιού
Σημαντική “ανάσα” στους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης δόθηκε σήμερα από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Πρόκειται για την έκτακτη ενίσχυση των 30 ευρώ ανά στρέμμα που δόθηκε στους παραγωγούς στο πλαίσιο της πανδημίας και η οποία αρχικά συμπεριελήφθη στις τακτικές επιδοτήσεις που έλαβαν με αποτέλεσμα ο συνυπολογισμός της να ξεπερνά για πολλούς το ποσό των 5.000 ευρώ.
Αυτό σήμαινε πως ήταν υποχρεωμένοι να φύγουν από το ειδικό καθεστώς και να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς, δηλαδή τήρηση βιβλίων εσόδων,ΦΠΑ,τιμολόγια και τεράστια ταλαιπωρία.
Η απάντηση που έλαβε ο βουλευτής από τον υφυπουργό Οικονομικών κ.Βεσυρόπουλο ήταν ότι με ειδική τροπολογία η αποζημίωση αυτή, δεν θα συνυπολογιστεί στις επιδοτήσεις των ελαιοπαραγωγών κι ως εκ τούτου δε χρειάζεται να προχωρήσουν στη διαδικασία με τα λογιστικά γραφεία για το άνοιγμα βιβλίων εσόδων και να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς.
Να θυμίσουμε ότι η καταληκτική ημερομηνία για την έναρξη βιβλίων εσόδων σε όσους εντάσσονταν στο κανονικό καθεστώς έληγε την Παρασκευή.
Αργότερα, σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το γραφελίο του βουλευτή, αναφέρονται τα εξής:
Ανταποκρίθηκε στην Ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Βεσυρόπουλος και δίνει λύση στο πρόβλημα που προκλήθηκε από την ΑΑΔΕ η οποία θεωρεί εσφαλμένα ως επιδότηση, την αποζημίωση για τον covid-19 που καταβλήθηκε σε μικρούς ελαιοπαραγωγούς και άλλους παραγωγούς αναγκάζοντάς τους να τηρούν βιβλία του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ
Συγκεκριμένα ξεκαθάρισε ότι:
1. Η έκτακτη αποζημίωση λόγω COVID-19 για τους ελαιοπαραγωγούς και τους λοιπούς παραγωγούς είναι αποζημιωτικού χαρακτήρα, δεν φορολογείται, είναι ακατάσχετη και δεν είναι επιδότηση για να προσμετράται στο όριο των 5.000 ευρώ που αποτελεί κριτήριο για την μετάταξη από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και αντίστροφα.
2. Η έκτακτη αποζημίωση λόγωCOVID-19 για τους ελαιοπαραγωγούς και τους λοιπούς παραγωγούς, θα αφορά το 2020 και το πρόβλημα λύνεται με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που εισήχθη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Με τη διάταξη αυτή οι επιδοτήσεις θα δηλώνονται στο έτος που εισπράττονται και όχι στο έτος που ανάγονται.
3. Αντίθετα, για τα επενδυτικά σχέδια ανακοίνωσε ότι το ποσό που χορηγείται ως ενίσχυση για την αναδιάρθρωση των αμπελώνων θεωρείται εισόδημα αλλά μη φορολογητέο, δεν εμπίπτει στις ενισχύσεις αποζημιωτικού χαρακτήρα και συμπεριλαμβάνεται στο όριο των 5000 της παραγράφου 1 του άρθρου 41 του κώδικα ΦΠΑ.