Κρεμάστε στο Σύνταγμα τον Αυγενακη για να σωθεί το Ελληνικό ποδόσφαιρο
Γράφει ο Αιμίλιος Παττακός
Τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την γνωμοδότηση , όχι απόφαση , της ΕΕΑ επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού, για διερεύνηση μετά από καταγγελία της ΠΑΕ Ολυμπιακός για πολυιδιοκτησια της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και της ΠΑΕ Ξάνθης ένα μεγάλο κύμα αντιδράσεων από τους οπαδούς των ενδιαφερομένων ομάδων.
Η γνωμοδότηση ήταν σύμφωνα με το νόμο που αναφέρει ότι η πολυιδιοκτησια τιμωρείται με υποβιβασμό των ομάδων που εμπλέκονται.
Ο Υπουργός αθλητισμού κ. Αυγενακης παρεμβαίνοντας και αφού έλαβε υπόψη του και άλλες παραμέτρους ανέφερε ότι η απόφαση είναι πολύ αυστηρή και δεν πρέπει τα εμπλεκόμενα σωματεία να τιμωρούνται με τέτοια εξοντωτική ποινή όπως ο υποβιβασμός.
Αυτός ήταν ο ασκός του Αιόλου που ελευθέρωσε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές που η κάθε μία από την πλευρά της δεν ήταν ευχαριστημένη.
Όλοι βρήκαν την ευκαιρία να κατηγορήσουν τον υπουργό για αψυχολογητη ενέργεια , για μεροληψία, για στημένη υπόθεση.
Προτού όμως μπούμε στην ουσία της υπόθεσης και εξετάσουμε τους λόγους παρέμβασης του υπουργού ας μιλήσουμε λίγο για το παρελθόν.
Σε συζήτηση με φίλους και αφού άκουγα σκληρή κριτική από τον καθένα ανάλογα με τα οπαδικα γυαλιά που έβλεπε το θέμα τους ρώτησα τρία πράγματα :
Α) Ρώτησα να μου αναφέρουν την τελευταία εικοσαετία για να μην πάω πιο πίσω στο παρελθόν έναν επιτυχημένο υπουργό αθλητισμού ο οποίος να άφησε έργο στο χώρο του ποδοσφαίρου.
Όπως καταλαβαίνετε δεν είχα κάποια απάντηση.
Β) Ρωτησα να μου αναφέρουν επίσης ένα πετυχημένο παράγοντα μεγάλης ομάδας ο οποίος άφησε θετικό πρόσημο και δεν χρησιμοποίησε το χώρο του ποδοσφαίρου για να εξυπηρετήσει τα προσωπικά του επιχειρηματικά συμφέροντα ή την αυτοπροβολή του
Επίσης σε αυτό το ερώτημα δεν έλαβα απάντηση.
Γ) Ρώτησα να μου αναφέρουν αν για την κατάντια του ποδοσφαίρου και της πτωτικής πορείας όλου του ποδοσφαιρικού οικοδομήματος ποιος έχει την μεγαλύτερη ευθύνη .
Οι παράγοντες ή η πολιτεία ασχέτως από το κόμμα που βρίσκονταν στην κυβέρνηση.
Σε αυτό το ερώτημα έλαβα ξεκάθαρη απάντηση ότι οι παράγοντες φέρουν την μεγαλύτερη που δεν προστάτεψαν οι ίδιοι το προιόν τους.
Η πολιτεία κατηγορήθηκε περισσότερο για ατολμία στην επιβολή των μέτρων.
Έχοντας λοιπόν αυτά τα δεδομένα και αφού το καλοκαίρι είχαμε αλλαγή κυβέρνησης ο πρωθυπουργός εμπιστεύθηκε τον έως τότε γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Αυγενακη για να αναλάβει αυτή την δύσκολη αποστολή.
Ξεκινώντας ο νέος υπουργός τη θητεία του άρχισε επαφές με τα αρμόδια όργανα , τις διεθνείς ομοσπονδίες uefa, fifa, την ΕΠΟ την διαιτησία και με τους παράγοντες των ομάδων.
Μάλιστα κατά παρέκκλιση των συνηθειών που επιβάλλει ο υπουργός να δέχεται στο υπουργείο τους παράγοντες που το επιθυμούσαν , επιχείρησε άνοιγμα και ως δείγμα καλής θέλησης επισκέφθηκε τους παράγοντες στην έδρα τους για την πρώτη γνωριμία.
Εκεί μάλιστα με μάρτυρα την κάμερα γνώρισε και την σπουδαία φιλοξενία του κ. Σαββίδη ο οποίος τον υποδέχτηκε στο ξενοδοχείο του.
Ο υπουργός σε όλες τις συναντήσεις έκανε γνωστό στους συνομιλητές του ότι επιθυμία του είναι η διεξαγωγή ενός καθαρού πρωταθλήματος .
Ζήτησε την αρωγή των ομάδων για την πάταξη της αθλητικής βίας.
Μάλιστα το υπουργείο θέλοντας να βοηθήσει για δικαιότερη διεξαγωγή των αγώνων με τη χρησιμοποίηση της τεχνολογίας βοήθησε οικονομικά αγοράζοντας το VAR το οποίο όμως την ευθύνη για την καλή του λειτουργία έχει η ΕΠΟ.
Την προηγούμενη εβδομάδα σε ένδειξη συμφιλίωσης και κατευνασμού των οπαδικων παθών κάλεσε τους λεγόμενους big four, τους μεγαλομέτοχους των τεσσάρων μεγάλων ομάδων για διάλογο παρουσία απεσταλμένων της FIFA και UEFA οι οποίες διοικούν και διορίζουν τους διαιτητές των ελληνικών αγώνων αφού το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται υπό επιτήρηση.
Το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν η παράθεση απόψεων και ανταλλαγής σκέψεων από τους εμπλεκόμενους κάτι που στο παρελθόν φάνταζε αδύνατον.
Η επέμβαση του υπουργού ο οποίος κατηγόρησε τις διεθνείς ομοσπονδίες ότι είναι και αυτές κομμάτι του προβλήματος , ενώ θα έπρεπε να κομίζουν τις λύσεις .
Φτάνουμε όμως και στην απόφαση του υπουργού , της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού για αλλαγή του πλαισίου με αφαίρεση βαθμών και όχι άμεσο υποβιβασμό.
Άλλοι κατηγόρησαν τον υπουργό για υπερβολική αυστηρότητα.
Άλλοι για άκαιρη θεσμική παρέμβαση που εναντιονοταν στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.
Άλλοι για λογική δύο μέτρων και δύο σταθμών.
Άλλοι για αλλοίωση της επιτροπής με τοποθέτηση νέων μελών.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή .
Κάποιοι κατηγόρησαν τον υπουργό ότι άλλαξε μόλις προχθές τη σύνθεση της επιτροπής.
Η ΕΕΑ έχει διοριστεί σε μεγάλο βαθμό από το ΣΥΡΙΖΑ με υπουργούς , Κοντονή και Βασιλειάδη αργότερα.
Το Μάϊο παραιτήθηκε ο πρόεδρος της επιτροπής.
Το κενό συμπλήρωσε το καλοκαίρι ο κ. Αυγενακης με τον κ Τζουλάκη με σκοπό τη λειτουργία της επιτροπής για αδειοδότηση των ομάδων για την έναρξη του καινούργιου πρωταθλήματος.
Στην επιτροπή βρίσκεται και διορισμένος από το υπουργείο ανάπτυξης ο οποίος δεν συμμετέχει ούτε ο αναπληρωτής του.
Στην προχθεσινή απόφαση σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ηλ. Αρκουδη μέλους της επιτροπής η απόφαση για την πολυιδιοκτησια ήταν 4-1 , ενώ για τον υποβιβασμό έγινε 3-2.
Η ξεκάθαρη λοιπόν θέση της επιτροπής δεν αφήνει περιθώριο για παρερμηνεία ως προς την τέλεση του αδικήματος και της αλλοίωσης του πρωταθλήματος.
Ας κρίνουμε όμως την παρέμβαση Αυγενακη ο οποίος θεώρησε ότι μέσα σε αυτή την δύσκολη περίοδο για τα εθνικά και με την προκλητικότητα της Τουρκίας δεν προσφερόταν για δημιουργία διχαστικου κλίματος λόγω οπαδικων συμφερόντων και οπαδικων διαφορων.
Η τήρηση της ηρεμίας στην Ελληνική κοινωνία που τόσο ανάγκη έχει η χώρα και η προσπέραση θεμάτων ήσσονος σημασίας όπως τα συμφέροντα που έχουν κάποιοι παράγοντες που χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για ιδιοτελείς σκοπούς.
Η αποψινη παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού ο οποίος ανέφερε στον κ. Τσίπρα που τον κατηγόρησε για διχασμό της κοινωνίας , ότι προτιμά να έχει αυτό το δίλημμα παίρνοντας δύσκολες αποφάσεις στο ποδόσφαιρο παρά στα ψεύτικα δημοψηφίσματα και τα καπιταλ κοντρολς.
Συνέχισε ο πρωθυπουργός ότι δεν θα επιτρέψει το διχασμό της κοινωνίας που βγαίνει από μια δεκαετή κρίση παίζοντας την τύχη της χώρας στα ζάρια όπως έκανε ο κ Τσίπρας.
Αν παραστεί ανάγκη και αφού οι παράγοντες αδυνατούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους είναι διατεθειμένος ακόμα και τη διακοπή αυτής της παρωδίας πρωταθλήματος.
Για αυτούς λοιπόν που ζητούν την κεφαλή επί πίνακι του υπουργού αθλητισμού ας γνωρίζουν ότι ο Λ. Αυγενακης την απόφαση που έλαβε την πήρε με βάση το εθνικό συμφέρον , την ηρεμία και την κοινωνική ειρήνη και από ότι αποδείχθηκε με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού.
Δεν φέρθηκε ούτε επιπόλαια , ούτε με μεροληψία , ούτε εκτελώντας εντολές όπως οι προκάτοχοι του από το ΣΥΡΙΖΑ που άφησαν να γίνουν διαιτητικά εγκλήματα από τη διορισμένη και ελεγχόμενη ΕΠΟ ακόμα και πιστολέρο στα γήπεδα.
Ας αφουγκραστουμε όλοι την κοινωνία η οποία επιθυμεί την κάθαρση και την ισονομία , όμως ταυτόχρονα επιθυμεί την κοινωνική ειρήνη , την προκοπή και την ηρεμία και δεν έχει το απαξιωμενο ελληνικό ποδόσφαιρο στις πρώτες προτεραιότητες του.
Όποιοι κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση και δημιουργούν όξυνση και πόλωση οδηγούνται στο περιθώριο και στη χλεύη.
Ενώ αρκετοί που κρύβονται πίσω από τη μάσκα του αδικημένου οπαδού είναι αυτοί οι οποίοι δεν έχουν να προσάψουν τίποτα στην κυβέρνηση και τον υπουργό που η έως τώρα πορεία τους έχει δείξει , απλώς περίμεναν μια αναμπουμπουλα για να εκφράσουν τα χαοτικά τους αισθήματα και την προσπάθεια για επιβολή κλίματος αναταραχής.
Η ψήφιση όμως από την κυβέρνηση της τροπολογίας για μη υποβιβασμό των ομάδων τους χάλασε τα σχέδια όπως και οι πρωτοβουλίες που θα πάρει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός για την ανάκτηση της αξιοπιστίας του ποδοσφαίρου.
Η κυβέρνηση έχοντας υπόψη της όλα τα δεδομένα και τηρουμένων των αναλογιών και ισορροπιών έλαβε την καλύτερη απόφαση προλαμβάνοντας καταστάσεις παίρνοντας την πρωτοβουλία στα χέρια της.
Ο υπουργός επιλέχθηκε σε αυτήν την θέση επειδή και θέλει και μπορεί να αλλάξει τα κακώς κείμενα του ποδοσφαίρου.
Ας μην προσπαθούν κάποιοι λοιπόν να φορτώσουν όλες τις παθογένειες και όλα τα χρόνια προβληματα του ποδοσφαιρου σε έναν υπουργό και μια κυβέρνηση που έχουν διάθεση να προσφέρουν.
Το μόνο που κανείς μπορεί να προσάψει στον υπουργό για μεροληψία είναι η αγάπη του στην ομάδα της πόλης του τον ΟΦΗ που με τη συχνή του παρουσία στο γήπεδο αποδεικνύει.
Αυτή όμως η αγάπη προς την ομάδα δεν παράγει κάποιο αποτέλεσμα αφού συνεχώς ο ΟΦΗ είναι από τις πιο αδικημένες διαιτητικά.
ΥΓ
Ο εμπρηστικός τίτλος του κειμένου ήταν η επιθυμία κάποιων οι οποίοι για
δικούς τους λόγους ψάχνουν για αποδιοπομπαίο τράγο στο πρόσωπο του υπουργού χωρίς να αναλογιστούν πως οι δηλώσεις τους και οι πράξεις τους όχι μόνο δεν πτοούν τον υπουργό αλλά τον δυναμώνουν για να φέρει το σωστό αποτέλεσμα για το σύνολο του αθλητισμού και της κοινωνίας.
ΥΓ2
Όπως είπε και ο πρωθυπουργός είναι ευκαιρία για τους παράγοντες των ομάδων να αποδείξουν αν πραγματικά αγαπάνε το ποδόσφαιρο για να μην αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει το ύστατο μέτρο της διακοπής του πρωταθλήματος.
Είναι στο χέρι τους.