Κλειστή η εστίαση σήμερα: Πανελλαδική απεργία εστιατορίων, μπαρ και καφετεριών
Σε κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης προχωρούν σήμερα ιδιοκτήτες επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα, μετά το κάλεσμα των φορέων του κλάδου.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ σημείωσε σήμερα πως ορισμένα από τα περιοριστικά μέτρα έχουν ως αποτέλεσμα το 40% των πολιτών που παραμένει ανεμβολίαστο να «γυρίζει την πλάτη του» σε επιχειρήσεις, δημιουργώντας προβλήματα οικονομικής επιβίωσης, σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις. «Η μη επιστροφή του υπολοίπου των επιστρεπτέων θα βοηθούσε στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων».
Εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα για «λουκέτο», θα μείνουν κλειστά σήμερα στη χώρα. Στις 12 το μεσημέρι, είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας για την επίδοση σχετικού ψηφίσματος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης καλεί σε συμμετοχή και στήριξη στην απεργία υποστηρίζοντας ότι ο κλάδος εργαλειοποιείται. «Σε αντίθεση με άλλους χώρους συνάθροισης (βλ. Εκκλησία, γήπεδα, ΜΜΜ), ο κλάδος της εστίασης έχει να επιδείξει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού παρόλο το κόστος και την ταλαιπωρία στην λειτουργία των επιχειρήσεων», σημειώνει σε ανακοίνωσή του. Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων ΠΟΕΣΕ τα αιτήματα του Κλάδου είναι:
Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.
Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.
Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.
Διαρθρωτικά μέτρα
1. Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης.
2. Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.
3. Εξορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.