Καραντίνα τέλος: Οδηγίες για την επόμενη μέρα – Πού φοράμε μάσκα, ποια καταστήματα λειτουργούν
Το τέλος της καραντίνας είναι γεγονός από σήμερα και η είσοδός μας στη νέα πραγματικότητα έχει ως βασικό ζητούμενο να «μείνουμε ασφαλείς»
Από σήμερα Δευτέρα στις 6 το πρωί κλείνουν «6 εβδομάδες καραντίνας, 42 πρωτόγνωρες μέρες, 1008 ώρες καραντίνας», όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατα την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, που ενώ την Κυριακή γίνεται μέσω γραπτής ανακοίνωσης, ήταν live λόγω της άρσης των μέτρων.
«Η νόσος συνεχίζει να βρίσκεται σε έξαρση. Η χώρα μας κατάφερε να το ελέγξει και αύριο ξεκινάμε καινούργια φάση. Η δυσκολία δεν έχει περάσει, δεν θα γυρίσουμε ακόμα στο πώς ζούσαμε. Ξεκινάμε να μπαίνουμε σε σχετική κανονικότητα με μικρά και σταθερά βήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λοιμωξιολόγος και Διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, που αντικαθιστούσε τον Σωτήρη Τσιόδρα στη σημερινή ενημέρωση.
Πρώτα από όλα να σκεφτόμαστε τα προσωπικά μέτρα υγιεινής, δηλαδή τις αποστάσεις ασφαλείας, τον συχνό καθαρισμό των χεριών και τη χρήση μασκών, ανέφερε και πρόσθεσε σχετικά με τις μάσκες ότι κατά τη διάρκεια περιορισμού στο σπίτι η χρήση μάσκας δεν ήταν προτεραιότητα, ωστόσο τώρα που αίρονται οι περιορισμοί πρέπει να δώσουμε σημασία στη μάσκα, ως συμπληρωματικό μέσο.
Η μάσκα, το κλειδί στη νέα πραγματικότητα
Η χρήση μάσκας γίνεται ο κυριότερος κανόνας, καθώς πλέον χωρίς αυτή δεν μπορούμε να εισέλθουμε στα μικρά μαγαζιά που ανοίγουν και στα ΜΜΜ.
Φυσικά οι αποστάσεις αλλά και το αντισηπτικό είναι δύο λέξεις που θα χαραχθούν για τα καλά στο μυαλό μας μιας και θα πρέπει να τηρούμε ευλαβικά το πρώτο και να έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας το δεύτερο.
Τα μέτρα μάλιστα θα πρέπει να τηρούνται από όλους καθώς η κυβέρνηση θα αξιολογεί συνεχώς ακόμη και καθημερινά την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα μετά και την σταδιακή άρση των μέτρων.
Η μάσκα από τις 6 το πρωί της Δευτέρας θα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες σε: Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, Ταξί, ασανσέρ, νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Διαγνωστικά Κέντρα.
Για τους εργαζόμενους είναι υποχρεωτική σε: Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ταξί. Σούπερ μάρκετ
Καταστήματα τροφίμων, στα τμήματα που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα (πχ: κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, φούρνοι κτλ). Ιατρεία, νοσοκομεία και Διαγνωστικά Κέντρα, Κομμωτήρια και Κέντρα Αισθητικής.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγεωργίου «παρότι δεν είναι υποχρεωτική η χρήση της σε όλους τους κλειστούς χώρους, η Επιτροπή συστήνει να γίνεται χρήση της μάσκας σε κάθε περίπτωση που δεν είναι δυνατό να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις».
Νωρίτερα είχε τονίσει ότι τώρα που αίρονται οι περιορισμοί θα πρέπει όλοι μας να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στη μάσκα. «Πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε φορείς του ιού και δεν θέλουμε να τον μεταδώσουμε» τόνισε και έκανε ξεκάθαρο ότι σε καμία περίπτωση δεν συστήνονται στους πολίτες, οι μάσκες με βαλβίδες εκπνοής (ffp2/ ffp3) που προορίζονται για γιατρούς.
Τέλος το SMS
Από τη Δευτέρα, αίρονται τα μέτρα για την κυκλοφορία των πολιτών και καταργούνται τα SMS στο 13033 όπως και η γραπτή άδεια για μετακίνηση.
Προς το παρόν, ωστόσο, υπενθυμίζεται πως δεν επιτρέπεται η μετακίνηση σε άλλους νομούς, εκτός της περιφέρειας της κατοικίας μας.
Η ημερομηνία που θα υπάρχει ολική απελευθέρωση της κυκλοφορίας από νομό σε νόμο θα είναι η 18η Μαΐου, πάντα με γνώμονα την εξέλιξη της πανδημίας.
Ποια καταστήματα επαναλειτουργούν
Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου επαναλειτουργούν τα εξής καταστήματα:
Βιβλιοπωλεία
Καταστήματα εφημερίδων και γραφικής ύλης
Καταστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού
Καταστήματα τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού
Καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού
Καταστήματα ανθέων
Υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων (ΚΤΕΟ)
Κομμωτήρια, κουρεία κέντρα αισθητικής
Υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων
Καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας
Επί της ουσίας επιστρέφει το 10% περίπου των επαγγελματιών – εργαζομένων και των επιχειρήσεων που αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού.
Σημειώνεται ωστόσο ότι όπως ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς οι δραστηριότητες ευεξίας σε γυμναστήρια δηλαδή το μασάζ, οι ατομικές προπονήσεις, πιλάτες, γιόγκα, δεν επιτρέπονται. «Η οποιαδήποτε άσκηση αυτών των δραστηριοτήτων θα συμπαρασύρει σε επίπεδο διοικητικών προστίμων και λοιπών συνεπειών, όλη την επιχείρηση», υπογράμμισε.
Λειτουργία με κανόνες
Η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, θα γίνει με κανόνες: Στους εξωτερικούς χώρους εστίασης επί παραδείγματι, η απόσταση ορίζεται στα δύο μέτρα μεταξύ των ατόμων και θα πρέπει να βρίσκεται ένας πελάτης ανά 3 τ.μ. και ως τέσσερα άτομα ανά τραπέζι.
Στα γραφεία, η απόσταση ορίζεται σε ένα άτομο ανά 10 τ.μ. και απόσταση ενάμισι μέτρο.
Σε σχολεία, Πανεπιστήμια και φροντιστήρια, η απόσταση ορίζεται σε ένα άτομο ανά εφτά τ.μ. και απόσταση ενάμισι μέτρο
Σε χώρους λατρείας, η απόσταση ορίζεται σε ένα άτομο ανά 10 τ.μ. και απόσταση ενάμισι μέτρο.
Σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων η απόσταση ορίζεται στο ενάμισι μέτρο και θα πρέπει να υπάρχει απόσταση ενός πελάτη ανά 15 τ.μ.
Σε λοιπούς ανοιχτούς χώρους, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, καταστήματα λιανικής, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, η απόσταση ορίζεται ενάμισι μέτρο μεταξύ των ατόμων, ενώ προβλέπεται να υπάρχουν τέσσερα άτομα ανά 20 τ.μ.
Σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής η προσέλευση πελατών θα είναι επιτρεπτή μόνο με ραντεβού και καταχώρηση τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας.
Αυξάνονται τα δρομολόγια στα ΜΜΜ
Από σήμερα Δευτέρα ενισχύονται τα δρομολόγια στα ΜΜΜ, με γνώμονα την απρόσκοπτη και ασφαλή μετακίνηση των επιβατών, ενώ θα υπάρξουν και «300 βοηθοί»,επιβατών.Η υποχρεωτική χρήση μάσκας, τόσο για το προσωπικό, όσο και τους επιβάτες, καθώς και την τήρηση των αποστάσεων για να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού.
Στο μετρό (γραμμές 2 και 3) και τον ηλεκτρικό (γραμμή 1) η χρονική απόσταση των δρομολογίων θα κυμαίνεται στα 6 λεπτά, στο τραμ στα 8 λεπτά, ενώ στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, τα οχήματα που θα δρομολογηθούν θα ξεπεράσουν τα 1.000.
Επίσης, θα πραγματοποιείται ελεγχόμενη είσοδος σε σταθμούς, συρμούς και οχήματα, ώστε να επιτευχθεί κατά το δυνατόν, η αναγκαία φυσική απόσταση.
Τι ισχύει για τις Εκκλησίες
Τις πόρτες τους θα ανοίξουν και οι εκκλησίες από τις 4 Μαϊου για ατομική προσευχή των πιστών, με απαγόρευση συναθροίσεων μέχρι 10 άτομα.
Από τις 17 Μαΐου οι λειτουργίες θα μπορούν να γίνονται με συμμετοχή των πιστών με συγκεκριμένους κανόνες, σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε το Σάββατο.
Επιτρέπεται, υπό την ευθύνη του κατά νόμο θρησκευτικού λειτουργού, η προσέλευση φυσικών προσώπων, για ατομική προσευχή και βραχεία παραμονή τους στον χώρο λατρείας.
Ο συνολικός αριθμός των εντός των χώρων λατρείας παρευρισκομένων καθορίζεται σύμφωνα με την αναλογία του ενός (1) ατόμου ανά 10 τ.μ επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση ενός και ημίσεος (1,5) μέτρου μεταξύ τους. Σε περίπτωση που η επιφάνεια του χώρου λατρείας υπερβαίνει τα 500 τ.μ., ως μέγιστος αριθμός παρευρισκομένων ορίζεται ο αριθμός πενήντα (50).
Οι υπεύθυνοι των χώρων λατρείας οφείλουν να διασφαλίζουν ότι τηρείται ανά πάσα στιγμή ο ανώτατος συνολικός αριθμός, η ως άνω αναλογία αριθμού φυσικών προσώπων/τετραγωνικών μέτρων, η απόσταση μεταξύ τους, καθώς και όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής, ιδίως όσον αφορά σε πρακτικές και αντικείμενα που χρησιμοποιούνται για τις εκδηλώσεις του θρησκευτικού φρονήματος.
Το μεγάλο στοίχημα : Να «μείνουμε ασφαλείς»
«Το μεγάλο στοίχημα των επόμενων ωρών, των επόμενων ημερών και εβδομάδων είναι πιο δύσκολο, πιο σύνθετο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό, να μείνουμε ασφαλείς, να μην δώσουμε χώρο και τρόπο στον ιό να μεταδοθεί», τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κοροναϊό ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Αναγνώρισε ότι είναι εγχείρημα δύσκολο, σύνθετο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό, γιατί το αποτέλεσμά του θα κρίνει τα πάντα, για τις ζωές μας, την καθημερινότητά μας, την ίδια την πατρίδα μας.
«Από αύριο, στις 6 το πρωί, καλούμαστε να υψώσουμε νέο τείχος περιορισμού της εξάπλωσής του, να συνεχίσουμε με την ίδια ένταση τη μάχη, που θα κρίνει την τελική έκβαση του πολέμου απέναντι στη νόσο», που είναι η τήρηση των κανόνων στις μετακινήσεις και τις κοινωνικές μας ή άλλες επαφές, υπογράμμισε.
Σημείωσε ότι αύριο, στις 6 το πρωί, ολοκληρώνονται έξι εβδομάδες, με πρωτόγνωρες διαδικασίες, γεμάτες από πίεση, διλήμματα και κυρίως για το τι θα συμβεί.
«Ο ιός είναι εδώ και απειλεί την υγεία, τις ζωές, την εργασία μας», είπε ο κ. Χαρδαλιάς τονίζοντας ότι «το όπλο για να τον νικήσουμε είναι να τηρήσουμε τους κανόνες μετακίνησης και επαφών».
«Εάν τηρούμε τους κανόνες, προχωράμε μέρα με τη μέρα στις επόμενες φάσεις και μπορεί η κυβέρνηση να υλοποιήσει το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στην κανονικότητα. «Εάν δεν τηρούμε τους κανόνες ο κίνδυνος για έξαρση του κοροναϊού και για νέους περιορισμούς θα είναι μονόδρομος» προειδοποίησε.
Επισήμανε ότι οι Έλληνες αποδείξαμε ότι «όταν στεκόμαστε ενωμένοι, είμαστε ικανοί για το καλύτερο και ότι μπορέσαμε και σπάσαμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Αποδείξαμε ότι όλοι μπορούν να μάθουν από εμάς», σημείωσε.