Δίνει αλλα πόσα παίρνει;
Γράφει ο Νίκος Γκοντές
Ο δυσκολότερος μήνας για όλους είναι και ο τελευταίος. Το Δεκέμβριο όλοι έχουμε να πληρώσουμε αρκετές υποχρεώσεις για να κλείσει η χρονιά.
Φυσικά υπάρχει ακόμα και η κατηγορία που είχε μάθει και συνεχίζει να μην πληρώνει. Προσέξτε! Είχε αλλα δεν ήθελε να πληρώσει. Και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.
Φυσικά υπάρχουν και συνάνθρωποί μας που έχουν αδυναμία να πληρώσουν.
Δυστυχώς όμως τα επιδόματα έχουν φτιάξει μία γενιά ανθρώπων που δεν θέλει να δουλέψει. Μία γενιά που έχει μάθει να κάθεται και να παίρνει ένα επίδομα ίσα-ίσα για να πιει τη φραπεδιά του και να κάνει το τσιγάρο του.
Η ανεργία είναι σε μεγάλο βαθμό αλλά αν πεις και σε ένα νέο για μεροκάματο μπορεί να μην πάει καν ή θα κοιτάξει να βρει ότι πιο εύκολο.
Ουσιαστικά η πολιτική αυτή των επιδομάτων μπλοκάρει την ίδια την κοινωνία την ανάπτυξη και τον άνθρωπο που θέλει να παράξει.
Και δεν είναι μόνο αυτό… Πρέπει να δούμε τι πληρώνουμε όλη τη διάρκεια της χρονιάς σε φόρους.
Πάντα υπήρχαν οι φόροι αλλά τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει Έλληνας φορολογούμενος που να μην έχει ζημιωθεί περισσότερο στην τσέπη του.
Πολλοί λένε ότι το κράτος δίνει αλλά τι μας παίρνει;
Δεν θα αναφερθώ αναλυτικά απλά θα σας πω μερικά που αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια και χρησιμοποιούνται καθημερινά για να καταλάβουμε τι πληρώνουμε καθημερινά σε φόρους.
Αύξηση ΦΠΑ, μετάθεση προϊόντων στον αυξημένο συντελεστή, κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, κατάργηση φοροαπαλλαγών, κατάργηση έκπτωσης φόρου για μισθωτή εργασία, αύξηση συντελεστών για εισόδημα από τα ενοίκια, αύξηση προκαταβολής φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αύξηση συντελεστή πολυτελούς διαβίωσης, επιβολή φόρου στην συνδρομητική τηλεόραση, στη σταθερή τηλεφωνία και στο διαδίκτυο, αύξηση φόρου στην αμόλυβδη βενζίνη και στο πετρέλαιο κίνησης, επιβολή φόρου στο κρασί και στον καφέ είναι μερικοί από τους φόρους αυτούς
Πριν βγάλουμε λοιπόν συμπεράσματα από ψίχουλα που μας δίνουν καλό θα είναι να δούμε τι πληρώνει ο καθένας από εμάς.