ΔΕΡΜΑ,ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ…ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΤΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ..
του
**ΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΙΔΙΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ
ΕΙΔΙΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ
ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΥ -ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΥ
ΔΕΡΜΑ,ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.
ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΤΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ..
Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, με τις υψηλές θερμοκρασίες να έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους. Ταυτόχρονα όμως με τις ζεστές ημέρες, αρχίζουν έστω και δειλά να παρουσιάζονται δερματικά προβλήματα που σχετίζονται με την ηλιακή ακτινοβολία. Το καλοκαίρι παρουσιάζονται με μεγαλύτερη συχνότητα ορισμένες δερματοπάθειες οι οποίες οφείλονται είτε στις ψηλές θερμοκρασίες, είτε στην υγρασία, είτε σε ορισμένες κοινές καλοκαιρινές συνήθειες.
Οι δερματοπάθειες του καλοκαιριού είναι πάρα πολλές. Σε αδρές γραμμές είναι οι εξής:
* Λοιμώξεις από ιούς και μικρόβια – όπως οι «μυρμηγκιές» στα πόδια, ο απλός επιχείλιος έρπης, ο οποίος μπορεί να αναζωπυρωθεί το καλοκαίρι υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας, και το μολυσματικό κηρίο(σταφυλόκοκκος).
* Μυκητιάσεις – όπως η ποικιλόχρους πιτυρίαση, αλλά και το «πόδι του αθλητή» που εκδηλώνεται ανάμεσα στα δάκτυλα στο 17% των ατόμων που συχνάζουν σε πισίνες.
* Παθήσεις που επιδεινώνονται στη διάρκεια του καλοκαιριού – όπως ο δισκοειδής ερυθηματώδης λύκος, το πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός και η ηλιακή κνίδωση.
* Δερματοπάθειες που εκδηλώνονται λόγω του ηλίου σε άτομα τα οποία παίρνουν φάρμακα που προκαλούν φωτοευαισθησία – όπως τα διουρητικά, τα ρετινοειδή και ορισμένα αγχολυτικά.
* Δερματοπάθειες που οφείλονται σε τσιμπήματα μέσα στη θάλασσα (λ.χ. τσούχτρες) ή έξω από αυτήν (λ.χ. έντομα).
* Φωτοδερματίτιδες, αλλεργικού ή τοξικού τύπου – οφείλονται σε ουσίες που βάζουμε στο δέρμα και υπάρχουν λ.χ. σε ορισμένα αρώματα και καλλυντικά.
* Μελαγχρώσεις – οι αλλαγές του χρώματος του δέρματος που ο κόσμος αποκαλεί «πανάδες από τον ήλιο».
* Ηλιακό ερύθημα (κοκκίνισμα) και ηλιακό έγκαυμα – αποτελούν τις συχνότερες καλοκαιρινές δερματοπάθειες απ’ όλες.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να τις εκδηλώσουν;
Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ασφαλώς συμπεριλαμβάνονται τα βρέφη και τα μικρά παιδιά που χρειάζονται συνεχή προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, καθώς και όσοι εκτίθενται παρατεταμένα στον ήλιο, στην ζέστη και στην υγρασία της εποχής (το να καθίσει κάποιος λ.χ. με το βρεγμένο μαγιό επί ώρα στην παραλία, μπορεί να τον καταστήσει ευάλωτο σε μυκητιάσεις).
Είναι αλήθεια ότι ο ήλιος κάνει καλό σε ορισμένες δερματοπάθειες;
Μπορεί να βελτιώσει ορισμένες παθήσεις όπως η ακμή, η ψωρίαση,έκζεμα και η ατοπική δερματίτιδα.
Δερματοπάθειες που επιδεινώνονται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία
ο ερυθηματώδης λύκος
οι πορφυρίες
η δερματομυοσίτιδα
η φυλλώδης πέμφιγα
η πελλάγρα
η νόσος Darier
η νόσος Hailey-Halley
ο απλός έρπητας
τα φαρμακευτικά εξανθήματα
η ροδόχρους ακμή
Προστατευθείτε από τον ήλιο
Για αποτελεσματική προστασία από τον ήλιο και αποφυγή των δερματοπαθειών που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία, συνιστάται:
• Να αποφεύγετε την έντονη έκθεση στον ήλιο. Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες περνούν ακόμη και τα σύννεφα, γι’ αυτό χρειάζεται προστασία και τις συννεφιασμένες μέρες.
• Χρήση καπέλου με πλατύ γείσο και προστατευτικού ρουχισμού.
• Χρησιμοποιείτε αντιηλιακά με ευρύ φάσμα προστασίας (UVB + UVA) και υψηλό δείκτη προστασίας (SPF >30).
• Τοποθετείτε το αντιηλιακό 30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο. Ξαναβάλτε αντιηλιακό αν μπείτε στη θάλασσα ή ιδρώσετε πολύ.
• Συμβουλευθείτε το γιατρό σας αν λαμβάνετε φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο.
• Χρήση καπέλου με πλατύ γείσο και προστατευτικού ρουχισμού.
• Χρησιμοποιείτε αντιηλιακά με ευρύ φάσμα προστασίας (UVB + UVA) και υψηλό δείκτη προστασίας (SPF >30).
• Τοποθετείτε το αντιηλιακό 30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο. Ξαναβάλτε αντιηλιακό αν μπείτε στη θάλασσα ή ιδρώσετε πολύ.
• Συμβουλευθείτε το γιατρό σας αν λαμβάνετε φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο.
Το καλοκαίρι, τα άτομα που φορούν πολύ στενά ρούχα κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν θυλακίτιδα, μια βακτηριακή λοίμωξη που εμφανίζεται όταν τα υφάσματα πιέζουν υπερβολικά το θύλακα της τρίχας, με αποτέλεσμα τα βακτήρια να αναπτύσσονται και να εξαπλώνονται ευκολότερα,να μη φοράμε πολύ στενά ρούχα όταν γυμναζόμαστε ή όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές. Τέλος, δερματοπάθειες μπορεί να αναπτυχθούν μετά από τσιμπήματα μέσα στη θάλασσα (λ.χ. τσούχτρες) ή έξω από αυτήν (λ.χ. έντομα).Ένα κοινό αλλά πολύ ενοχλητικό καλοκαιρινό πρόβλημα είναι τα τσιμπήματα εντόμων (κουνούπια, μέλισσες, σφήκες, μύγες) αλλά και μεδουσών. Τα πρώτα αντιμετωπίζονται με κρέμες που περιέχουν αντιβίωση και κορτιζόνη ενώ εάν ο κνησμός είναι επίμονος συνιστάται και αντιισταμινικό. Μέτρα εντομοαπώθησης πάντα βοηθούν και ειδικά όταν υπάρχουν βρέφη και μικρά παιδιά. Τα ίδια ισχύουν και για τις μέδουσες, όπου όμως προηγείται ο καθαρισμός του δέρματος από τα πλοκάμια με θαλασσινό νερό. Για να μη μείνουν σημάδια, να αποφεύγεται η ηλιοθεραπεία. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να προστατεύουμε το δέρμα μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αν θέλουμε να απολαμβάνουμε τις ευεργετικές επιδράσεις που προσφέρει ο ήλιος με ασφάλεια.
**ΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ
ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ -ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΔΑΕ- Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΔΕ- Ελληνικής Εταιρείας ΔΕΡΜΑΤΟΣΚΟΠΗΣΗΣ
ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 59– ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Τζάμια-Κορνίζες-Είδη Σκίασης Γκοντές. Τηλ. 2811 21 71 81