Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο η σοκολάτα Ντουμπάι; Οι επικίνδυνες ουσίες που ανιχνεύθηκαν

Η σοκολάτα Ντουμπάι έχει προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση τα τελευταία χρόνια, με τις γεύσεις της να γίνονται viral μέσω των κοινωνικών δικτύων. Το απολαυστικό αυτό γλυκό περιέχει έναν συνδυασμό φιστικιού και τραγανού φύλλου, γνωστού και ως «μαλλί αγγέλου» και δημιουργήθηκε από την βρετανοαιγύπτια σοκολατοποιό Sarah Hamouda στο Ντουμπάι για να καλύψει τις επιθυμίες της εγκυμοσύνης της.

Όπως το χρυσό εισιτήριο του Willy Wonka, οι φίλοι της σοκολάτας σε όλο τον κόσμο «σπεύδουν» για να γευτούν αυτή τη γλυκιά δημιουργία, η οποία ωστόσο είναι σε εξαιρετικά περιορισμένη σε διαθεσιμότητα. Στη Βρετανία, αλυσίδες σούπερ μάρκετ προωθούν τις δικές τους εκδοχές του αρχικού προϊόντος, με αποτέλεσμα μεγάλες ουρές και άδεια ράφια.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, αυτή η περιορισμένη διαθεσιμότητα φαίνεται πως οδηγεί σε μια παράνομη αγορά σοκολάτας, καθώς κατασκευαστές παράγουν φθηνές και επικίνδυνες απομιμήσεις. Σύμφωνα με έρευνα στη Γερμανία, οι σοκολάτες Ντουμπάι που εισάγονται από τη Μέση Ανατολή περιέχουν επικίνδυνες προσμείξεις και πρόσθετα.

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Γραφείο Χημικής και Κτηνιατρικής Εξερεύνησης (CVUA) της Στουτγκάρδης στη Βαυαρία, επικεντρώθηκε σε δείγματα απομιμήσεων σοκολάτας από το Ντουμπάι, εισαγόμενα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία. Η σοκολάτα Ντουμπάι περιλαμβάνει φιστίκι και κανταΐφι, καθώς και ταχίνι, αλλά τα αποτελέσματα της έρευνας εντόπισαν την παρουσία φοινικέλαιου, το οποίο συνδέεται με προβλήματα υγείας όπως καρδιοπάθειες.

Αυτό το φοινικέλαιο προκάλεσε την ανάπτυξη της επικίνδυνης ένωσης 3-MCPD, η οποία θεωρείται καρκινογόνα για τον άνθρωπο. Από τα οκτώ δείγματα που εξετάστηκαν, έξι περιείχαν την τοξική αυτή ουσία, με πέντε από αυτά να ξεπερνούν τα όρια που θεωρούνται ασφαλή για κατανάλωση.

Επιπλέον, εντοπίστηκαν μύκητες και τοξίνες, κυρίως αφλατοξίνες, οι οποίες επίσης θεωρούνται καρκινογόνες και δεν μπορούν να ανιχνευθούν από τη γεύση ή την οσμή. Σχεδόν όλα τα προϊόντα που αναλύθηκαν περιείχαν επίσης χρωστικές ουσίες (E140 και E141), που προσέφεραν έντονο πράσινο χρώμα, προκειμένου να προσομοιώσουν την αυξημένη περιεκτικότητα σε φιστίκι.

Για το εξωτερικό περίβλημα της σοκολάτας, σε πέντε από τα δείγματα βρέθηκαν υποκατάστατα χαμηλής ποιότητας αντί για βούτυρο κακάο, όπως το ηλιέλαιο και το φοινικέλαιο. Σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ για τα προϊόντα κακάου, μόνο τα προϊόντα που περιέχουν βούτυρο κακάο μπορούν να χαρακτηριστούν ως σοκολάτα.

Οι ειδικοί του CVUA ανακοίνωσαν ότι η έρευνα θα συνεχιστεί, με περαιτέρω δοκιμές σε προϊόντα «σοκολάτας Ντουμπάι» που παράγονται στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Η Tina Potter, επικεφαλής του τμήματος «Incidents» της Υπηρεσίας Τροφίμων (FSA), προειδοποίησε τους καταναλωτές να είναι επιφυλακτικοί με τα προϊόντα που προέρχονται από το εξωτερικό και να επικοινωνούν με τις τοπικές Αρχές Εμπορίου, αν εντοπίσουν επικίνδυνα προϊόντα στην αγορά.

Τζάμια-Κορνίζες-Είδη Σκίασης Γκοντές. Τηλ. 2811 21 71 81

About cretapress

Ειδησεογραφικό site Τηλ. Επικοινωνίας 2810 203500

View all posts by cretapress