Κρήτη: Ο Αλέξης Ζορμπάς θα γίνει συλλεκτικό κρασί βάσει της προσωπικότητάς του

Καζαντζάκης 2--

Αν ο Αλέξης Ζορμπάς ήταν κρασί, τι κρασί θα ήταν; Σ΄αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν 14 οινοποιεία της Κρήτης που ανέλαβαν να φτιάξουν το κρασί που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία, το ταμπεραμέντο και την προσωπικότητα αυτού του σπουδαίου ήρωα του έργου του Νίκου Καζαντζάκη.

Η ιδέα ανήκει στο ομώνυμο μουσείο που είναι αφιερωμένο στο μεγάλο μας συγγραφέα και στοχαστή και στεγάζεται στο πατρογονικό του χωριό, τη Μυρτιά Ηρακλείου. Με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την πρώτη έκδοση του μυθιστορήματος “Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά” αλλά και τη συμμετοχή του μουσείου στη διεκδίκηση της Κρήτης ως γαστρονομικής περιφέρειας της Ευρώπης για το 2026, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια συλλεκτική φιάλη με το κρασί που ταιριάζει στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του Αλέξη Ζορμπά.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του μουσείου “Νίκος Καζαντζακης” Μαριλένα Μηλαθιανάκη, που μίλησε στην ΕΡΤ Ηρακλείου, “συγκροτήθηκε μια επιτροπή που ξεχώρισε τις κύριες ιδιότητες του Ζορμπά, οι οποίες είναι το πολυδιάστατο του χαρακτήρα του, το αυθεντικό, το αντισυμβατικό και το χαρούμενο, ιδιότητες δηλαδή που πρέπει να μπουν σε ένα κρασί”. Η επιστημονική ομάδα του Μουσείου Καζαντζάκη σε συνεργασία με την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποκωδικοποίησαν το μυθιστόρημα «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» και έθεσαν στους οινοποιούς μια πρωτότυπη πρόκληση, να αποδώσουν τα χαρακτηριστικά του θρυλικού Ζορμπά σε ένα ποτήρι κρασί.

Ο διαγωνισμός θα γίνει με τη διαδικασία της δημόσιας τυφλής γευσιγνωσίας, κατά την οποία τέσσερις γευσιγνώστες θα δοκιμάσουν τα κρασιά που έφτιαξαν τα 14 κρητικά οινοποιεία που λαμβάνουν μέρος στο διαγωνισμό και θα διαλέξουν ποιο ταιριάζει περισσότερο στον εμβληματικό Ζορμπά. Το ραντεβού είναι για το Σάββατο 24 Ιανουαρίου στην αίθουσα “Γιώργος Ανεμογιάννης” του μουσείου, στις 12.30 το μεσημέρι, ενώ η γευσιγνωσία θα μεταδίδεται και ζωντανά από την ιστοσελίδα του μουσείου. Στη συνέχεια, στις 7 Φεβρουαρίου, θα γίνει η παρουσίαση της ετικέτας και του ονόματος του επιλεγμένου κρασιού, το οποίο θα είναι συλλεκτικό και θα μπει σε μόλις 3.500 φιάλες.

Τα οινοποιεία που ανταποκρίθηκαν θετικά στη δημιουργία του κρασιού που θα καθρεφτίζει αυτήν την ιδιαίτερη προσωπικότητα είναι τα: Αλεξάκης, Αμαργιωτάκης, Διαμαντάκης, Δουλουφάκης, Ένωσης Ηρακλείου, Κτήμα Ζαχαριουδάκη, Ιδαία, Λουλούδης, Λυραράκης, Moinoterra, Ντουράκης, Κτήμα Πατεριανάκη, Στραταριδάκης και Τιτάκης.

http://www.ertnews.gr

Τζάμια-Κορνίζες-Είδη Σκίασης Γκοντές. Τηλ. 2811 21 71 81

About cretapress

Ειδησεογραφικό site Τηλ. Επικοινωνίας 2810 203500

View all posts by cretapress