![Το ηφαίστειο της Σαντορίνης](https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/big_article_image/public/2025-01/ifaisteio-santorini.jpg?itok=1ouRO4-b)
Ο ηφαιστειολόγος Δημήτρης Κωστόπουλος μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, για το πως οι σεισμοί μπορούν να επηρεάσουν την ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Σαντορίνη.
Ειδικότερα, ο αναπληρωτής καθηγητής πετρολογίας-ηφαιστειολογίας στο ΕΚΠΑ, τόνισε αρχικά ότι οι σεισμοί προέρχονται από την θραύση και την ολίσθηση των πετρωμάτων. Οι λεγόμενοι ηφαιστειακοί σεισμοί, εξήγησε ο καθηγητής, είναι οι σεισμοί που έχουν ένα διασταλτικό συστατικό, το οποίο επιτρέπει την άνοδο του μάγματος. Έτσι παρατηρούμε την άνοδο των εστιών των σεισμών όσο το μάγμα εισέρχεται στον φλοιό να μετατοπίζονται προς την επιφάνεια, καθώς το μάγμα μπαίνει μέσα στον φλοιό και «φωλιάζει» όλο και σε ρηχότερα επίπεδα και δημιουργεί τους λεγόμενους μαγματικούς θαλάμους.
Στην συνέχεια ο κ. Κωστόπουλος επισήμανε: «Τώρα όσον αφορά τους σεισμούς της Ανύδρου, οι σεισμολόγοι εξηγούν ότι είναι τεκτονικοί, αυτό σημαίνει ότι έχουν μια έντονη διατμητική παραμόρφωση. Όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος του σεισμού, τόσο μεγαλύτερες είναι οι δυνάμεις οι οποίες επενεργούν, αλλά τόσο μεγαλύτερες είναι και οι αλλαγές των δυνάμεων αυτών αλλά και τόσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση στην οποία αποσβένονται αυτές οι δυνάμεις».
Σχετικά με τις πιθανότητες να γίνει μια έκρηξη ηφαιστείου στην Σαντορίνη
Σε ερώτηση για το αν θα μπορούσαμε να κάνουμε με ένα ηφαιστειακό φαινόμενο, ο καθηγητής ΕΚΠΑ απάντησε: «Θα μπορούσε να σημειωθεί άνοδος μάγματος και να υπάρξει τροφοδοσία στα ήδη γνωστά υπάρχοντα ηφαίστεια, που είναι η Σαντορίνη και ο Κολούμπος. Οι τεκτονικοί σεισμοί που έχουν διατμητική παραμόρφωση, όσο είναι μακριά από τον Κολούμπο και την Σαντορίνη (ηφαίστεια) και όσο τα μεγέθη τους περιορίζονται γύρω στα 5 Ρίχτερ, βαίνουμε καλώς.
Όμως αν γίνει ένας μεγάλος σεισμός, έχει αλλαγές των πεδίων των τάσεων σε μακρινή απόσταση από αυτόν και αν αυτή η αλλαγή είναι κοντά στον μαγματικό θάλαμο του Κολούμπου, που από όσο ξέρουμε είναι γεμάτος κατά 42% από τήγμα, είναι δυνατόν η αλλαγή αυτή των τάσεων να φέρει αποσυμπίεση στον μαγματικό θάλαμο. Αυτό σημαίνει ότι η αποσυμπίεση θα προκαλέση απόμειξη των αερίων που είναι διαλελυμένα μέσα στο μάγμα σαν φυσαλίδες και θα ελαττώσει την διατμητική αντοχή των πετρωμάτων, με αποτέλεσμα να διαρραγεί και να καταπέσει η οροφή του μαγματικού θαλάμου και να γίνει έκλυση λάβας. Με αυτόν τον τρόπο ένας τεκτονικός σεισμός μπορεί να προκαλέσει μια ηφαιστειακή έκρηξη. Πιθανόν με έναν σεισμό σε μεγέθη 6 ή 7 Ρίχτερ, είναι δυνατόν να συμβεί αυτό».