Ρύθμιση οφειλών στον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων

Ρύθμιση οφειλών στον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για υπαγωγή στη ρύθμιση λήγει την 31η Ιανουαρίου 2025.

Ο Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων, ανακοινώνει ότι ξεκίνησε η ρύθμιση οφειλών προς Δήμους, οι οποίες έχουν βεβαιωθεί μέχρι 31/10/2024 σε έως και 60 δόσεις, σύμφωνα με το άρθρο 25 του Ν. 5143/2024 (ΦΕΚ101/ΤΑ 11-10-2024). Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για υπαγωγή στη ρύθμιση λήγει την 31η Ιανουαρίου 2025.

Η ρύθμιση αφορά κάθε είδους οφειλές που βεβαιώθηκαν προς το Δήμο έως τις 31 Οκτωβρίου 2024, ενώ η αίτηση του οφειλέτη για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται προς την Ταμειακή Υπηρεσία στις κατά τόπους Ενότητες. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση εκδίδεται απόφαση από τον προϊστάμενο Οικονομικών Υπηρεσιών (Π.Ο.Υ.) έπειτα από εξέταση της αντίστοιχης αίτησης.

Δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση έχουν:

Τα φυσικά πρόσωπα που πληρούν τα κριτήρια του ευάλωτου οφειλέτη, σύμφωνα με την περ. α) του άρθρου 217 του ν. 4738/2020 (Α’ 207), και έχουν εκδώσει βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη, σύμφωνα με την περ. β) του ίδιου άρθρου. Η βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη εκδίδεται ηλεκτρονικά από τον οφειλέτη στην παρακάτω διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheirise-opheilon/bebaiose-eualotou-opheilete

Σε αυτή την περίπτωση, τα χρέη καταβάλλονται με απαλλαγή από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα ως εξής:

α) αν εξοφληθούν εφάπαξ, με απαλλαγή κατά 95%,

β) αν εξοφληθούν σε 2 έως 6 δόσεις, με απαλλαγή κατά 85%,

γ) αν εξοφληθούν σε 7 έως 12 δόσεις, με απαλλαγή κατά 80%,

δ) αν εξοφληθούν σε 13 έως 60 δόσεις, με απαλλαγή κατά 75%.

Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που δεν ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία

Για όλες τις κατηγορίες οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες (εκτός της τελευταίας) και δεν μπορεί να είναι μικρότερες των 50 ευρώ. Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης, ενώ σε περίπτωση μη καταβολής δύο συνεχόμενων ή τριών συνολικά δόσεων, η ρύθμιση διακόπτεται και βεβαιώνονται εκ νέου τα οφειλόμενα, μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που τυχόν έχουν διαγραφεί. Το συνολικά οφειλόμενο ποσό γνωστοποιείται, στη συνέχεια, στην οικεία Δ.Ο.Υ. και εισπράττεται με ευθύνη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

Επιπλέον, για κάθε είδους οφειλές προς το Δήμο, οι οποίες υπερβαίνουν τις 10000 ευρώ, ο οφειλέτης δικαιούται να υπαχθεί, με αίτηση του, στον εξωδικαστικό συμβιβασμό ρύθμισης οφειλών, σύμφωνα με το άρθρο του ν. 4738/2020 (Α’ 207). Σε αυτήν την περίπτωση, το χρέος ως σύνολο απαιτήσεων (αρχικού οφειλόμενου ποσού, τυχόν προστίμων και προσαυξήσεων), βεβαιώνεται στην οικεία Δ.Ο.Υ. η οποία πλέον το διαχειρίζεται ως χρέος του Δημοσίου, ενεργώντας όλες τις πράξεις που ορίζονται στις ρυθμίσεις του ν. 4738/2020. Στις περιπτώσεις επιτυχούς προόδου του μηχανισμού και είσπραξης οφειλομένων, η Α.Α.Δ.Ε. παρακρατά ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) αυτών και αποδίδει τα υπόλοιπα εισπραχθέντα στον δικαιούχο, δήμο ή νομικό πρόσωπο εντός τριάντα (30) ημερών από την είσπραξή τους. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, η Δ.Ο.Υ. ενεργεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 82 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α’ 190).

Παρακαλούμε τους ενδιαφερόμενους δημότες να φροντίσουν για την έγκαιρη υποβολή της αίτησης τους ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών τους.

Τζάμια-Κορνίζες-Είδη Σκίασης Γκοντές. Τηλ. 2811 21 71 81

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *