Εκτόξευση των κρουσμάτων στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων
5 νέα κρούσματα προκαλούν έντονη ανησυχία
Πέντε νέα κρούσματα ήρθαν να προστεθούν στα συνολικά δώδεκα που έχουν καταγραφεί από τις 24 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων ,ανεβάζοντας τον αριθμό τους στα δεκαεπτά!
Όπως ανακοίνωσε η δημοτική αρχή, από τα αποτελέσματα των επαναληπτικών διαγνωστικών ελέγχων, μετά από μοριακό τεστ (PCR) που έγινε στους εβδομήντα πέντε ηλικιωμένους και στο σύνολο του προσωπικού την περασμένη Πέμπτη, βρέθηκαν θετικοί στον covid-19 τρεις ηλικιωμένοι και δύο εργαζόμενοι από το προσωπικό της δομής.
Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός, ότι οι τρεις ηλικιωμένοι παραμένουν ασυμπτωματικοί. Ωστόσο διακομίστηκαν για προληπτικούς λόγους στο Νοσοκομείο Χανίων, καθ’ υπόδειξη του ΕΟΔΥ, όπου νοσηλεύονται στην κλινική διάμεσης νοσηλείας covid, ώστε να δεχθούν την απαραίτητη εξειδικευμένη φροντίδα που ενδεχομένως να χρειαστούν. Όσον αφορά στους εργαζόμενους που βρέθηκαν θετικοί στον ιό, παραμένουν σε κατ΄οίκον περιορισμό ενώ κανένας τους δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα. Μετά την ιχνηλάτηση των επαφών τους πάντως, δόθηκε εντολή να μπουν σε καραντίνα ακόμα τρείς εργαζόμενοι του Δημοτικού Γηροκομείου, ως στενές επαφές αυτών που νοσούν.
Υπενθυμίζεται, πως πλέον στην κλινική covid του νοσοκομείου Χανίων, νοσηλεύονται εννέα ηλικιωμένοι τρόφιμοι του δημοτικού γηροκομείου, τη στιγμή που σύμφωνα με τα στοιχεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης ο συνολικός αριθμός των νοσηλευομένων στη μονάδα είναι δέκα.
Μέχρι στιγμής, από την πλευρά της διοίκησης του Γηροκομείου και από πλευράς δημοτικής αρχής, δεν εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία. Με συνεχείς ανακοινώσεις γίνεται σαφές ότι τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ενώ υπάρχει επικοινωνία σε τακτική βάση με τον ΕΟΔΥ και τη διοίκηση του νοσοκομείου Χανίων. Ο Γενικός Γραμματέας του δήμου μάλιστα κ. Γιώργος Φραγκιαδάκης, καθησυχάζει, τονίζοντας ότι παραμένουν σε ισχύ αυστηρά μέτρα για την προστασία των φιλοξενούμενων και του προσωπικού. Πραγματοποιούνται απολυμάνσεις στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος συγγενών των τροφίμων, οι ηλικιωμένοι δεν συνωστίζονται στους κοινόχρηστους χώρους αλλά παραμένουν κατά το δυνατόν στα δωμάτια τους.
Επαναληπτικά τεστ, τόσο ταχείας ανίχνευσης όσο και μοριακά , θα διενεργηθούν εκ νέου την προσεχή Δευτέρα.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ
25/12 Εντοπίζεται θετική στον ιό μια καθαρίστρια
26/12 Εντοπίζεται το δεύτερο θετικό κρούσμα. Πρόκειται για μια νοσηλεύτρια.
29/12 Το τρίτο κρούσμα covid 19 είναι γεγονός. Πρόκειται και πάλι για νοσηλεύτρια.
1/1 Ανακοινώνεται ένα ακόμα κρούσμα σε φιλοξενούμενο της δομής.
4/1 Ο δήμος Χανίων ανακοινώνει ότι εντοπίστηκαν έξι νέα κρούσματα. Αυτή τη φορά νοσούν ηλικιωμένοι. Διακομίζονται στην κλινική covid του νοσοκομείου Χανίων.
5/1 Μια ενενηντάχρονη πεθαίνει στην κλινική covid. Έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. Την ίδια μέρα ανακοινώνονται δύο ακόμη κρούσματα από μέλη του προσωπικού.
8/1 Ανακοινώνονται ακόμη πέντε θετικά κρούσματα, τρείς ηλικιωμένοι και δύο εργαζόμενοι.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ. ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΗΡΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ
Για καθυστέρηση στη λήψη μέτρων προστασίας από τη μετάδοση του ιού, κατηγορεί τη δημοτική αρχή η παράταξη ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ο κ. Φώτης Μπιχάκης αναπληρωματικό μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του Δημοτικού Γηροκομείου κατήγγειλε ότι «δέκα μέρες μετά την εύρεση του πρώτου κρούσματος, οι ηλικιωμένοι συνέχιζαν να σιτίζονται όλοι μαζί».
«Τα πρωτόκολλα προβλέπουν ότι όλοι οι ηλικιωμένοι πρέπει να σιτίζονται χωριστά στα δωμάτιά τους κι αυτοί συνέχιζαν να σιτίζονται όλοι μαζί στις τραπεζαρίες, 20 και 40 άτομα έτρωγαν όλοι μαζί. Τελικά αυτό το μέτρο τηρήθηκε από τις 5 Ιανουαρίου και μετά και έκαναν και πρόσκληση για να προσλάβουν πέντε τραπεζοκόμους και πέντε νοσηλεύτριες. Το μόνιμο προσωπικό είναι 35 άτομα, 14 νοσηλεύτριες, 5 καθαρίστριες, 4 άτομα στην κουζίνα, 8 άτομα διοικητικό προσωπικό, κάποιοι ακόμα και κανείς τραπεζοκόμος» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπιχάκης.
Τα μέλη της Αντικαπιταλιστικής Αριστερής Συνεργασίας για την Ανατροπή στα Χανιά αναφέρθηκαν επίσης στο γεγονός ότι «μέρος του προσωπικού του ιδρύματος, είναι αποσπασμένο από άλλες υπηρεσίες, πράγμα που ελλοχεύει κίνδυνο για μετάδοση της ασθένειας».
Ανακοίνωση του δήμου για τους διαγνωστικούς ελέγχους στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων:
”Από τα αποτελέσματα των επαναληπτικών διαγνωστικών ελέγχων, που διενεργούνται στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων, μετά από μοριακό τεστ (PCR) που έγινε συνολικά στους 75 ηλικιωμένους και στο σύνολο του προσωπικού την Πέμπτη, 07/01/2021, βρέθηκαν θετικοί στην ασθένεια covid-19, τρεις (3) ωφελούμενοι και δύο (2) εργαζόμενοι από το προσωπικό της δομής.
Οι τρεις φιλοξενούμενοι στο Δημοτικό Γηροκομείο παραμένουν ασυμπτωματικοί, ωστόσο οδηγήθηκαν για προληπτικούς λόγους στο Νοσοκομείο Χανίων, καθ’ υπόδειξη του ΕΟΔΥ, όπου θα νοσηλευτούν στην κλινική διάμεσης νοσηλείας (covid), ώστε να δεχθούν όλη την απαραίτητη εξειδικευμένη φροντίδα που ενδεχομένως να χρειαστούν. Οι εργαζόμενοι που έχουν βρεθεί θετικοί παραμένουν σε κατ΄οίκον περιορισμό, αφού κανένας τους δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα. Παράλληλα, δόθηκε εντολή να μπουν σε καραντίνα ακόμα τρείς εργαζόμενοι του Δημοτικού Γηροκομείου, ως στενές επαφές.
Σε συνεργασία με τις Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ (ΚΟΜΥ) Χανίων και συγκεκριμένα με τον Επόπτη, Στέφανο Ντουκάκη, τα τεστ θα επαναληφθούν στη δομή, ώστε να υπάρχει συνεχής έλεγχος για τη διασπορά του ιού.
Η διοίκηση και το προσωπικό του Δημοτικού Γηροκομείου, λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ενώ υπάρχει διαρκής επικοινωνία του Προέδρου του Δ.Σ., Γιάννη Σημαντηράκη και του Δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη με τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, τον Διοικητή του Νοσοκομείου Χανίων, Γιώργο Μπέα καθώς και τον ΕΟΔΥ, ακολουθώντας απαρεγκλίτως τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα”.
Υπενθυμίζεται Από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και την Τρίτη είχαν καταγραφεί 8 νέα περιστατικά, ενώ από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι τις 6/1 είχαν προσβληθεί από τον ιό συνολικά 12 άτομα.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Την έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων με μοναδικό θέμα συζήτησης τα προβλήματα που φέρνει στην επιφάνεια η έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στο δημοτικό γηροκομείο Χανίων, ζητά με ανοικτή επιστολή της η Πρωτοβουλία Πολιτών Πρώτα ο άνθρωπος. Η δημοτική παράταξη, αφού επισημαίνει πως τα τελευταία γεγονότα γεννούν ερωτήματα για τους κινδύνους της υγείας και της ζωής των ευπαθών φιλοξενούμενων αλλά και των εργαζομένων, σημειώνει πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα εφαρμόστηκαν σε γενικές γραμμές, πλην όμως δεν απέτρεψαν τη μετάδοση του ιού.
Θέτει ως αίτημα τη διενέργεια τεστ covid σε καθημερινή βάση, την τήρηση αυστηρών μέτρων προφύλαξης και τη σίτιση των ηλικιωμένων στα δωμάτια τους. Επιπλέον η παράταξη του Γιάννη Σαρρή επαναφέρει το χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης μόνιμου προσωπικού ενώ καταγγέλλει πως «το Γηροκομείο, εδώ και αρκετά χρόνια έχει μετατραπεί σε μονάδα χρόνιων παθήσεων, αφού ακόμα και σήμερα το 50% των ωφελούμενων είναι κατάκοιτοι, μη αυτοεξυπηρετούμενοι». Θέτει ακόμη το ερώτημα , ποια υγειονομικά πρωτόκολλα ισχύουν σε αυτή την περίπτωση και πως είναι δυνατόν να τηρούνται οι υγειονομικές συνθήκες όταν υπάρχουν δωμάτια του κτιρίου που δεν διαθέτουν τουαλέτα»;
Αναλυτικά όπως αναφέρεται:
Γηροκομείο: Ζητείται λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα
«Τα τελευταία δυσάρεστα γεγονότα στο δημοτικό Γηροκομείο γεννούν πολλά νέα ερωτήματα για τους κινδύνους της υγείας και της ζωής των ευπαθών φιλοξενούμενων, αλλά και των εργαζόμενων, από τη διασπορά του κορονοϊού.
Το πρώτο ζήτημα αφορά στην εφαρμογή από τη διοίκηση του ιδρύματος των υγειονομικών πρωτοκόλλων που προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ. Ενώ φαίνεται ότι αυτά εφαρμόστηκαν σε γενικές γραμμές, εν τούτοις δεν απέτρεψαν την εμφάνιση κρουσμάτων αρχικά σε εργαζόμενους και στη συνέχεια σε φιλοξενούμενους που ανήκουν στην ευπαθή ομάδα των ηλικιωμένων. Η εφαρμογή των μέτρων προστασίας μπορεί να περιορίζει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού στο ίδρυμα αλλά σίγουρα δεν την αποκλείει. Συγκεκριμένα τον Ιούνη δόθηκε εντολή από τον ΕΟΔΥ να γίνονται τεστ σε ωφελούμενους και εργαζόμενους κάθε 14 ημέρες. Η ανεπάρκεια του μέτρου, με κυβερνητική ευθύνη, είναι προφανής, αφού το μεσοδιάστημα των 14 ημερών είναι μεγάλο, και κάθε εργαζόμενος μπορούσε να κολλήσει τον ιό μετά τη δουλειά και να τον μεταφέρει στο Γηροκομείο. Σήμερα μετά και τα νέα 5 κρούσματα θεωρούμε ζήτημα ζωής να γίνονται καθημερινά τεστ, να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα προφύλαξης και να σιτίζονται οι γέροντες και οι γερόντισσες στα δωμάτια τους.
Με απόλυτο σεβασμό στην αγωνία των φιλοξενούμενων και των οικείων τους για τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν, θεωρούμε ότι μετά την εφιαλτική περιπέτεια, το βασικό ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει την κοινωνία των Χανίων είναι αν η γενικότερη κατάσταση που υπάρχει εδώ και χρόνια στο
Γηροκομείο, οι συνθήκες λειτουργίας του και ο χαρακτήρας που έχει αποκτήσει, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων που δημιουργεί η πανδημία. Θεωρούμε πως είναι αποπροσανατολιστικό να περιορίζουμε τη κριτική μας μόνο στις επιλογές διαχείρισης της πανδημίας. Πώς μπορεί να λειτουργήσει επαρκώς και υπεύθυνα το Γηροκομείο με τόσο μεγάλη και διαρκή έλλειψη μόνιμου και εκπαιδευμένου προσωπικού;
Με δεδομένο ότι 16 μόνιμοι υπάλληλοι από τους 37 έκαναν -ως είχαν δικαίωμα- χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, την επιβεβλημένη 14ήμερη καραντίνα 13 νοσηλευτριών και την απαραίτητη εκ περιτροπής ανά εβδομάδα προσέλευση των εργαζόμενων στη δουλειά τους, το
Γηροκομείο προχώρησε στην έκτακτη πρόσληψη συμβασιούχων, σε μεταφορά προσωπικού από άλλες δομές, μέτρα απαραίτητα για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών της κρίσιμης συγκυρίας, που όμως προφανώς δεν λύνουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ιδρύματος σε μόνιμη βάση. Μόνο η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με κατάλληλη εκπαίδευση και ειδικότητες, θα επιτρέψει τη σωστή λειτουργία του Ιδρύματος.
Το δεύτερο ζήτημα, που συνδέεται άμεσα με το προηγούμενο, είναι πως το Γηροκομείο εδώ και αρκετά χρόνια έχει μετατραπεί σε μονάδα χρόνιων παθήσεων, αφού ακόμα και σήμερα το 50% των ωφελούμενων είναι κατάκοιτοι, μη αυτοεξυπηρετούμενοι. Ποια υγειονομικά πρωτόκολλα ισχύουν σε αυτή την περίπτωση;
Πώς είναι δυνατόν να τηρούνται οι υγειονομικές συνθήκες όταν υπάρχουν δωμάτια του κτιρίου που δεν διαθέτουν τουαλέτα; Πώς επιτρέπεται ο συνωστισμός σε ένα απαρχαιωμένο κτίριο που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 75 άτομα, αλλά επί χρόνια στοιβάζονταν πάνω από 100, ενώ προσωρινά σήμερα, σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, φιλοξενούνται 83; Πώς είναι δυνατόν το μειωμένο προσωπικό για γηροκομείο και όχι για χρόνιων παθήσεων που απαιτεί άλλη σύνθεση (γιατρούς, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους κ.λπ.), να ανταποκριθεί σε τόσο αυξημένα νοσηλευτικά καθήκοντα;
Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε και τα προβλήματα διαχείρισης που κατά καιρούς έχουμε αναδείξει. Ενδεικτικά αναφέρουμε την πρόσφατη έκθεση του ορκωτού λογιστή που αφορά τη χρήση του έτους 2017 στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στο ΔΣ του
Γηροκομείου, που έγινε στις 24 -01-2017, αποφασίστηκε (πλειοψηφικά) ότι μπορούν να γίνονται δεκτές εισφορές προφανώς από τη σύνταξη των ηλικιωμένων που θεωρούνται «δωρεές», εξέδιδαν τα αντίστοιχα βεβαιωτικά είσπραξης, αλλά για τα έσοδα αυτά δεν υπήρχε απόφαση του ΔΣ που να ορίζει το ποσό και τον τρόπο είσπραξης κατά περίπτωση, ενώ δεν υπήρχε μητρώο των φιλοξενουμένων στο οποίο να καταγράφεται η δέσμευση των δωρεών προς το Γηροκομείο. Αναμένουμε τις αντίστοιχες εκθέσεις των ετών 2018 και 2019…
Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε απαραίτητη την προκήρυξη ειδικής συζήτησης του Δημοτικού Συμβουλίου, με μοναδικό θέμα την κατάσταση στο Γηροκομείο συνολικά, ώστε να δρομολογηθούν όλα τα αναγκαία βήματα και οι απαραίτητες αλλαγές στη πολιτική που ακολουθούμε, με στόχο να αποκτήσουμε ένα Γηροκομείο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των φιλοξενούμενων και να υπηρετεί επάξια την αποστολή του