Κυβέρνηση – Εκκλησία: Τα δυο τραύματα μετά τον εορτασμό των Θεοφανείων
Δυο τραύματα αφήνει ο διαφορετικός εορτασμός των Θεοφανείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Παρά την αποφυγή της ρήξης και τις εμφανείς προσπάθειες να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι, η επιμονή στο ιερό «αντάρτικο» θεωρείται ότι εισάγει τις σχέσεις πολιτείας και εκκλησίας σε μια νέα φάση.
Μια φάση καχυποψίας, ή κατά άλλες πηγές, σε μια διαφορετική καμπή.
Άλλωστε το ειρηνικό-όπως χαρακτηρίστηκε από τον εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου- «αντάρτικο», δεν είναι το μοναδικό που καταγράφεται στην χρονοσειρά των γεγονότων των εορτών.
Η πρώτη δέσμη μέτρων που είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση για τον τρόπο λειτουργίας των ιερών ναών τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, υπέστη τροποποιήσεις, προτού διαμορφωθεί ο «λειτουργικός» συμβιβασμός, όπως χαρακτηρίστηκε το υγειονομικό πρωτόκολλο που διαμορφώθηκε για εκείνη την περίοδο.
Ένας συμβιβασμός στον οποίο κατέληξαν οι δυο πλευρές μετά από μπαράζ παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και για την επικύρωση του χρειάστηκαν τρεις τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.
Αυτή η εξέλιξη μάλιστα θεωρείτο ότι είχε αποτρέψει μια κρίση στους κόλπους της Ιεραρχίας που διαγραφόταν από συγκεκριμένες τάσεις.
Πάντως τόσο σε εκείνο το επεισόδιο όσο και στο τελευταίο του σήριαλ των εορτών, από την εκκλησία άφηναν αιχμές για το ρόλο συγκεκριμένων κυβερνητικών παραγόντων στα προδιαγραφόμενο αδιέξοδο.
«Κάποιοι έβγαλαν μια απόφαση την οποία μετά αναγκάστηκε η κυβέρνηση να πάρει πίσω. Άρα λοιπόν εδώ υπάρχει ένα θέμα που πρέπει να διερευνηθεί. Ή υπάρχει κακή συνεννόηση ή υπάρχει καχυποψία για κάποιους που επιδιώκουν κάτι» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού, Ιγνάτιου, για την τρέχουσα κατάσταση.
Από την άλλη ότι παρά τη διατήρηση του ελέγχου στον τομέα της ήπιας επιτήρησης, οι εικόνες που καταγράφηκαν ανά την Ελλάδα, με τις ουρές, τον συνωστισμό αλλά και την καταστρατήγηση των αρχιεπισκοπικών οδηγιών, έχουν θορυβήσει επιστήμονες και κυβέρνηση.
Ανάμεσα στα ξεκάθαρα μηνύματα των ειδικών για την επιβάρυνση τους στην επιδημιολογική κατάσταση ξεχώρισε εκείνο του καθηγητή Γενετικής Μανώλη Δερμιτζάκη:
Κατόπιν τούτου μην απορεί κανείς γιατί η Ελλάδα θα βρίσκεται σε αυστηρά μέτρα και lockdown για πολύ καιρό, και ίσως και με κλειστά σχολεία πάλι σύντομα. Κρίμα…», ανέφερε στην δηκτική ανάρτησή του σε κοινωνικό δίκτυο.