Είναι «Εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ» η σύμπραξη δημόσιου με ιδιωτικό τομέα;
Γράφει Η Δρ Μπροφίδη Καλλιόπη
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «∆εν µε νοιάζει το Νοσοκομείο να είναι Κρατικό, µε νοιάζει η Υγεία να είναι Δηµόσια!»
Με την αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό, το Δημόσιο θα προχωρήσει σ’εφαρμογή των θεσμοθετημένων ΣΔΙΤ, που δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μια συμφωνία ανάμεσα σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ώστε ν’αρχίσουν για πρώτη φορά να υλοποιούνται έργα με την εφαρμογή ιδιωτικής χρηματοδότησης στον πολύπαθο τομέα της Υγείας, αλλά και στο ίδιο το ΕΣΥ. Η δομική αρχή πάνω στην οποία στηρίζονται οι ΣΔΙΤ, είναι να εξασφαλίσουν την αποδοτικότητα των οικονομικών πόρων και να μεταβιβάσουν τους επιχειρηματικούς κινδύνους του εγχειρήματος από τον Δημόσιο στον Ιδιωτικό Τομέα, δηλαδή να χρηματοδοτήσει ο ιδιωτικός τομέας το όποιο έργο, αναλαμβάνοντας συγχρόνως και το όποιο ρίσκο!
Το μοντέλο αυτό, θα πρέπει να έχει βάση την αιρετή Περιφέρεια, με τις αρμοδιότητες να μεταφέρονται από το υπουργείο Υγείας σ’ αυτήν, ώστε να βρίσκει τρόπους να κατασκευάζει, συντηρεί και εξοπλίζει τις υγειονομικές δομές, να καθορίζει το πλαίσιο λειτουργίας τους, να μπορεί να μεταφέρει σε πραγματικό χρόνο τις αληθινές ανάγκες και να ασκεί με διαφάνεια τον έλεγχο όλων των διαδικασιών. Από την άλλη, ο ιδιώτης-πάροχος, θα εισπράττει από την Περιφέρεια ένα προκαθορισμένο τίμημα ανά κάτοικο, προκειμένου να προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση προς όλους και σε όλο το φάσμα των υγειονομικών υπηρεσιών.
Τα οφέλη από τη χρήση ενός τέτοιου μοντέλου είναι πάρα πολλά! Οι πολίτες απολαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας με απρόσκοπτη περίθαλψη από εξειδικευμένους ιατρούς και λοιπούς επαγγελματίες υγείας, τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος. Διευκολύνεται η πρόσβασή τους στις υπηρεσίες Υγείας και μειώνονται δραστικά οι χρόνοι αναμονής, καθώς και οι λίστες. Ο ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, θα εργάζονται σε προκαθορισμένα ωράρια και θα αμείβονται συγκεκριμένα και σταθερά. Θα έχουν τα μέσα να κάνουν απρόσκοπτα την εργασία για την οποία έχουν προσληφθεί, ευκαιρίες μισθολογικής και επαγγελματικής ανέλιξης βάσει αξιολόγησης της απόδοσής τους, καθώς και συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση.
Οι Περιφέρεια (δηλαδή το Κράτος), θα γνωρίζει εκ των προτέρων πόσα θα δαπανήσει για το Σύστημα Υγείας και ποιό ακριβώς θα είναι το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει με ακρίβεια τις υπηρεσίες και να εξοικονομεί πόρους. Με το μοντέλο αυτό, κερδίζουν οι ασθενείς, οι πολίτες, οι υγειονομικοί, αλλά και η Δημόσια Διοίκηση, δηλαδή, το ίδιο δηλαδή το Κράτος. Κερδίζουν δηλαδή όλοι και δεν υπάρχουν χαμένοι!
Υπάρχουν βέβαια και οι επαγγελματίες αριστεροί και κρατικοδίαιτοι συνδικαλιστές με τις εχθρικές προς την ιδιωτική πρωτοβουλία ιδεοληψίες και οπαδοί του άκρατου “κρατισμού”, που αμφισβητούν την οικονομική αποτελεσματικότητα των έργων με τη μέθοδο της σύμπραξης (ΣΔΙΤ) και θεωρούν το εγχείρημα «ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΕΣΥ» και «ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ». Οι ίδιοι, ενώ αρνούνται να παραδεχτούν ότι το ισχύον σύστημα έχει ξεπεραστεί κι’έχει φτάσει στα όριά του, ομολογούν, ότι η κατάρρευσή του είναι πλέον οριστική και μη αναστρέψιμη.
Είναι πλέον φανερό, ότι δεν χρειαζόμαστε απλά και μόνο μεταρρυθμίσεις αλλά δραστικές και ριζικές τομές που θα οδηγήσουν σε νέους καινοτόμους δρόμους, με «Λιγότερο Κράτος», όπου όλοι θα νιώθουν τα οφέλη. Η νέα εποχή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι προ των πυλών και δεν υπάρχει (ευτυχώς για όλους μας), τρόπος να παρεμποδιστεί, ακόμα κι’ από τις ιδεοληψίες του παρελθόντος, που οδήγησαν την “Υγεία” σε πλήρη και βίαιη κατάρρευση…
Η Δρ Καλλιόπη Μπροφίδη, είναι υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με τον συνδυασμό του Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη