31 Μαΐου: Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος

31 Μαΐου: Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος

Γράφει ο  ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΨΥΧΑΡΑΚΗΣ*

Η διακοπή του καπνίσματος είναι για πολλούς καπνιστές πολύ δύσκολο.  Οι περισσότεροι το αποδίδουν στην καθημερινή συνήθεια και συχνά διαφεύγει η πραγματικότητα, δηλαδή η εξαιρετικά εθιστική δράση της νικοτίνης.

Ο εθισμός και η φαρμακευτική εξάρτηση αποτελούν το νούμερο ένα εμπόδιο στην διακοπή καπνίσματος για τους περισσότερους καπνιστές.

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Κέντρο Διαφώτισης (BZgA) ο καπνός περιέχει σχεδόν 5.000 διαφορετικές χημικές ουσίες.

Όπως έχει αποδειχθεί, περίπου οι 90 από αυτές είναι καρκινογόνες ή υπάρχει υπόνοια ότι είναι. Αυτές οι ουσίες εισέρχονται στον οργανισμό μέσω των βλεννογόνων και των πνευμόνων.

Ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων εξαρτάται από το ανθρώπινο γονίδιο.
Οι καρκινογόνες ουσίες που περιέχει ο καπνός του τσιγάρου μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές.

Αυτές με τη σειρά τους μεταλλάσσουν τα γονίδια του DNA και έτσι η κυτταρική διαίρεση διαταράσσεται με αποτέλεσμα να προκαλείται μαζική παραγωγή νέων κυττάρων, που είναι καρκινικά.

Ο οργανισμός βέβαια έχει τη δυνατότητα να «επιδιορθώσει» τέτοιες βλάβες στο DNA. Στους καπνιστές όμως αυτοί οι μηχανισμοί παρουσιάζουν δυσλειτουργία κι αυτό λόγω επιβάρυνσης από τις τοξικές ουσίες.

Ο καπνός του τσιγάρου βλάπτει κυρίως τις περιοχές εκείνες όπου υπάρχει άμεση επαφή καπνού και ιστών, όπως παραδείγματος χάρη στη στοματική κοιλότητα και στους πνεύμονες.

Οι καρκινογόνες ουσίες μπορούν επίσης να κυκλοφορήσουν ελεύθερα σε όλο το σώμα και να δημιουργήσουν όγκους.

Οι καπνιστές διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα, του λάρυγγα, του οισοφάγου και της στοματικής κοιλότητας. Επίσης το κάπνισμα συσχετίζεται με τη λευχαιμία, τον καρκίνο του παγκρέατος και των νεφρών, της ουροδόχου κύστης και του τραχήλου της μήτρας.

Παθητικό κάπνισμα είναι η εισπνοή καπνού από τα τσιγάρα που καπνίζουν ή έχουν καπνίσει γύρω μας.

Η ρύπανση από το κάπνισμα, σε ένα κλειστό χώρο, παράγεται από το τσιγάρο που καίγεται, την εκπνοή του καπνιστή, καθώς και από ένα αόρατο τοξικό μείγμα το οποίο προσκολλάται και παραμένει στα μαλλιά και τα ρούχα των καπνιστών, καθώς και στα αντικείμενα ενός χώρου καπνίσματος.

Το τοξικό αυτό μείγμα παραμένει στο χώρο ακόμα και αν αυτός αεριστεί και περιέχει καρκινογόνες ουσίες και ραδιενεργά στοιχεία τα οποία είναι ικανά να μολύνουν ένα παιδί που μπουσουλάει στο πάτωμα και στη συνέχεια βάζει τα χέρια του στο στόμα του.

Υπάρχει λύση όταν κάποιος δυσκολεύεται να απαλλαγεί από την συνήθεια του καπνίσματος ;

Συμβουλευτείτε ένα ιατρείο διακοπής καπνίσματος.

Ο ειδικός γιατρός θα σας εξηγήσει τις δικές σας ιδιαιτερότητες και πως μπορεί το κάπνισμα  να επηρεάσει ειδικά εσάς.  Θα σας προτείνει λύσεις  εξατομικευμένες και προσαρμοσμένες στις δικές σας ανάγκες.

Ο γιατρός θα είναι κοντά σας στην διάρκεια της προσπάθειάς σας και θα σας συμβουλεύει κατάλληλα.

Η ιατρική βοήθεια είναι αποδειγμένα με αριθμούς εξαιρετικά αποτελεσματική στη  διακοπή του καπνίσματος, γι’ αυτό μην διστάζετε και μην χάνετε χρόνο.

Ζητήστε βοήθεια και να είστε σίγουροι ότι θα καταφέρετε να δώσετε νέα πνοή στην ζωή σας.

*Δρ. ΨΥΧΑΡΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ M.D. Ph.D.

ΕΙΔΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ
ΓΕΝΙΚΗΣ- ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Τζάμια-Κορνίζες-Είδη Σκίασης Γκοντές. Τηλ. 2811 21 71 81