Το απόγευμα της Δευτέρας 23/12 στην αίθουσα συνεδρίων του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στα Χανιά, η Περιφέρεια Κρήτης και ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός-ΔΗΜΗΤΡΑ διοργάνωσαν ενημερωτική εκδήλωση για την ποιότητα του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου “Κρήτη/Kriti”, που αφορά στον κλάδο της εστίασης .
Η εκδήλωση αποσκοπούσε στην ενημέρωση όλων όσων εμπλέκονται με τον τομέα της εστίασης για τη σημασία της επιλογής και χρησιμοποίησης του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου “Κρήτη/Kriti” στην εστίαση, καθώς και για τη νομοθεσία, τις καλές πρακτικές χρήσης και αποθήκευσης, τη διατροφική του αξία και την ανάδειξή του μέσω της γαστρονομίας και του τουρισμού.
Δυστυχώς , το απόγευμα της προπαραμονής των Χριστουγέννων αποδείχθηκε ότι δεν ήταν και ο καταλληλότερος χρόνος για μια τόσο σημαντική εκδήλωση.
Πάντως στην διάρκειά της έγινε ενημέρωση για την παραγωγή και ποιοτικές κατηγορίες ελαιόλαδου, την νομοθεσία και σε καλές πρακτικές χρήσης, αποθήκευσης και επικοινωνίας του ελαιόλαδου στην εστίαση.
Επιπλέον έγιναν αναφορές στην διατροφική αξία του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου και μάλιστα σε σύγκρισή του με άλλες λιπαρές ύλες που χρησιμοποιούνται στην εστίαση.
Να σημειωθεί ότι οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε οργανοληπτική αξιολόγηση παρθένου ελαιόλαδου ενώ έγινε και παρουσίαση πρακτικών food pairing.








Ομιλητές της εκπαίδευσης ήταν οι:
Δρ Γεώργιος Καλαντζάκης, Εντεταλμένος Ερευνητής με εξειδίκευση στην ποιότητα του ελαιόλαδου, Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Ελένη Μπαρμποπούλου, Γεωπόνος MSc, Υπεύθυνη ποιότητας και ομάδας οργανοληπτικής αξιολόγησης, Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Αναστασία Παπαμανωλιουδάκη, Τεχνολόγος Τροφίμων, Αναπληρώτρια υπεύθυνη ομάδας οργανοληπτικής αξιολόγησης, Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Μανώλης Καρπαδάκης, Εμπειρογνώμονας στην παραγωγή και διαχείριση ποιοτικού ελαιόλαδου, sommelier ελαιόλαδου, στέλεχος εξαγωγών, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης.
Γιάννης Τσιβουράκης, Corporate chef, EM resorts (Minoa Palace-Euphoria Resort)
Την εκδήλωση υποστήριξαν οι: Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου και ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Ν. Χανίων.