
Την άποψη πως τα επόμενα χρόνια είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα συμβεί μεγαλύτερος σεισμός από αυτόν των 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη εξέφρασε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Μιλώντας στον ANT1, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ερωτηθείς αν ο σεισμός μπορεί να δημιουργήσει ρήγματα και στον Ελλαδικό χώρο, σχολίασε ότι «προς το παρόν δεν μας απειλεί».
«Και το λέω αυτό (ότι ο σεισμός δεν απειλεί την Ελλάδα) για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι για να υπάρξει αυτή η δυναμική διέγερση, όπως χαρακτηριστικά με τον σεισμό του 1999, χρειάζεται μεγαλύτερα μεγέθη. Ο σεισμός δεν είχε ικανό μέγεθος» πρόσθεσε.
Παπαδόπουλος: Δεν αποκλείεται το σενάριο να επηρεαστεί ο ελλαδικός χώρος
Μάλιστα ο κ. Παπαδόπουλος δεν απέκλεισε το σενάριο να επηρεαστεί και ο ελλαδικός χώρος από το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας.
«Από την άλλη γνωρίζουμε ότι το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας που περνάει από τη θάλασσα του Μαρμαρά και ενεργοποίησε το σημερινό σεισμό συνεχίζεται και διακλαδίζεται στο Βόρειο Αιγαίο. Ενδεχομένως αυτή η μετακίνηση σε μεσπρόθεσμο ορίζοντα να διεγείρει τα τα ρήγματα στο Βόρειο Αιγαίο. Είναι ένα ανοιχτό ενδεχόμενο δεν μπορούμε να πούμε τίποτα με βεβαιότητα», σημείωσε ο σεισμολόγος.
Σε ερώτηση για το εάν ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ είναι ο κυρίως σεισμός του ρήγματος, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε τα εξής: «Η αλήθεια είναι ότι η περιοχή είχε δώσει μεγάλους σεισμούς, όπως χαρακτηριστικά ο φονικός σεισμός του 1999. Κατά συνέπεια σε ορίζοντα ετών αναμένεται μεγαλύτερος σεισμός, είναι μαθηματικά βέβαιο. Άρα, δεν είναι αυτός ο μεγάλος σεισμός, όλοι οι σεισμολόγοι στον κόσμο συμφωνούν ότι αναμένεται ένας μεγαλύτερος σεισμός».