Αναμένεται πυροδότηση νέων λοιμώξεων με το άνοιγμα των σχολείων -Αυξήθηκαν τα κρούσματα κοκκύτη

Άνδρας με πατίνι στο κέντρο της Αθήνας

Περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων ιώσεων, που αυτή την περίοδο ταλαιπωρούν χιλιάδες πολίτες, αναμένουν οι επιστήμονες τις επόμενες μέρες, μετά και το άνοιγμα των σχολείων.

Η συγκέντρωση των παιδιών στις τάξεις, όπως υποστηρίζουν, θα «πυροδοτήσει νέες λοιμώξεις και μ’ αυτά τα δεδομένα θα πορευτούμε μέχρι τα τέλη Μαρτίου οπότε και θα λάβει τέλος το φετινό μεγάλο κύμα των ιώσεων.

Με τα κρούσματα του ιού της γρίπης να κυριαρχούν φέτος σε επίπεδο στατιστικών, ο Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΟΔΥ, τονίζει στο iefimerida.gr ότι «το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να συμβάλει σε νέα κρούσματα, δεδομένου ότι τα παιδιά, λόγω του νεαρού της ηλικίας τους, έχουν χαμηλότερα επίπεδα έκθεσης άρα και ανοσίας στον ιό. Ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους καθώς και οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν τη μετάδοση αυτών των ιών τη συγκεκριμένη περίοδο. Γι’ αυτό, θα πρέπει να δίνεται έμφαση στην προστασία των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, κυρίως μέσω εμβολιασμού αλλά και τήρησης προληπτικών μέτρων».

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, προς το παρόν δεν μπορούμε να μιλήσουμε με ασφάλεια πότε θα κορυφωθεί το συγκεκριμένο κύμα, καθώς την περίοδο του Ιανουαρίου αναμένεται έντονη κυκλοφορία του ιού. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον SARS-CoV-2, που παρότι δεν παρουσιάζει την περιοδικότητα της γρίπης, συνήθως προκαλεί ένα κύμα κατά την περίοδο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου.

Αύξηση στα κρούσματα κοκκύτη

Την ίδια στιγμή, εκτός από τα κρούσματα γρίπης, κορωνοιού, γαστρεντερίτιδας και άλλων ιώσεων του αναπνευστικού, που κάνουν την εμφάνισή τους κάθε χρόνο τέτοια εποχή, φέτος μεγάλη αύξηση καταγράφουν και τα κρούσματα κοκκύτη.

«Εκτός από τις γνωστές ιώσεις που μας ταλαιπωρούν αυτή την εποχή, έχουμε τον μεγάλο κίνδυνο από την επανεμφάνιση του κοκκύτη» εξηγεί η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Σύμφωνα με την ίδια, δεν πρόκειται για ιό, αλλά για βακτηριακή λοίμωξη που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε δύο βρέφη στη χώρα μας.

Αιτία για την επανεμφάνιση της νόσου είναι ο μειωμένος εμβολιασμός και η μείωση στη φθίνουσα ανοσία που είναι ανά δεκαετία. Εκτός από τα βρέφη και τα παιδιά, από κοκκύτη νοσούν και οι έφηβοι.

«Υπάρχει ανάγκη για επαγρύπνηση και προληπτική δράση έναντι τόσο του κοκκύτη όσο και των υπολοίπων ιώσεων. Οι πολίτες πρέπει να φορούν μάσκα όπου απαιτείται και σε περίπτωση νόσησης να βρίσκονται σε επαφή με τον γιατρό τους, ώστε να λαμβάνουν σωστή θεραπεία, και όπου κρίνεται τα κατάλληλα αντιικά φάρμακα», σημειώνει.

Η νόσος mpox και η παρακολούθησή της

Μία ακόμη νόσος που απασχολεί τους επιστήμονες είναι η ευλογιά των πιθήκων (mpox), που καταγράφει αύξηση των περιστατικών τους τελευταίους δύο μήνες στη χώρα μας.

Η νόσος οφείλεται στον αντίστοιχο ιό και μεταδίδεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος, της έκθεσης σε βιολογικά υγρά, ή επαφής με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα.

Τα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αποφυγή επαφών με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, και χαρακτηριστικό εξάνθημα που συνήθως εμφανίζεται 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και την αποφυγή στενών επαφών με άλλα άτομα, τον εμβολιασμό έναντι mpox κ.ά.

Ο εμβολιασμός διατίθεται δωρεάν σε 6 εμβολιαστικά κέντρα στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Τούντα, ομότιμο καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και διευθυντή του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, «οι ιώσεις τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η υπερθέρμανση του πλανήτη ευνοεί τη διάδοση των ιώσεων, καθώς και η μεγαλύτερη κινητικότητα που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ιοί μεταφέρονται πιο εύκολα από το ένα μέρος στο άλλο», τονίζει στο iefimerida.gr ο κ. Τούντας.

H εμφάνιση νέων ιών, όπως λέει ο ομότιμος καθηγητής, είναι μέσα στη φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων. «Πάντα έχουμε νέους ιούς. Τα τελευταία 30-40 χρόνια είχαμε 32 τουλάχιστον διαφορετικές επιδημίες. Άρα, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κίνδυνο των ιώσεων και να παίρνουμε τα μέτρα μας. Εκτός από τα εμβόλια, όταν μπαίνουμε σε χώρους κλειστούς με τρίτα άτομα δεν είναι κακό να φοράμε μία μάσκα».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Τζάμια-Κορνίζες-Είδη Σκίασης Γκοντές. Τηλ. 2811 21 71 81

About cretapress

Ειδησεογραφικό site Τηλ. Επικοινωνίας 2810 203500

View all posts by cretapress