Σεισμοί στη Σαντορίνη: Πάνω από 6.000 έχουν εγκαταλείψει το νησί σε τρεις ημέρες -Άλλη μια νύχτα αγωνίας

Σκηνές στη Σαντορίνη

Ο φόβος από τις διαρκείς σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες έχει προκαλέσει κύμα φυγής στη Σαντορίνη.

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του iefimerida.gr στη Σαντορίνη, Βασίλης Γούλας, το κύμα της φυγής εντάθηκε σήμερα, καθώς μόνο με το πλοίο που απέπλευσε από το λιμάνι της Σαντορίνης το μεσημέρι αναχώρησαν περίπου 1.000 άτομα.

Μόνο σήμερα έχουν εγκαταλείψει το νησί με αεροπλάνα και πλοία περί τους 2.500-3.000 ανθρώπους, ενώ τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν φύγει περίπου 5.500-6.000 άτομα, κατά προσέγγιση, παρά το γεγονός ότι ειδικοί, όπως ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, θεωρεί υπερβολική την αποχώρηση από το νησί.

Οι κάτοικοι που παρέμειναν θα περάσουν μια ακόμη νύχτα αγωνίας, ενώ ο Εγκέλαδος συνεχίζει να ταρακουνά την ευρύτερη περιοχή. Το απόγευμα σημειώθηκε σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ στο ρήγμα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, ενώ ακολούθησε ένας ακόμη σεισμός μεγέθους 3,9 Ρίχτερ.

«Η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλιμακώνεται, αλλά αντίθετα εντείνει τους ρυθμούς της» δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης.

Όπως εξηγεί ο Β. Καραστάθης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την 1η Φεβρουαρίου έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 240 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο του 3 στην κλίμακα Ρίχτερ, ενώ κατά το ίδιο διάστημα οι σεισμοί με μέγεθος άνω του 4 έφτασαν τους 39.

«Είναι ένα ασυνήθιστο πλήθος τέτοιων σεισμών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Η ακολουθία δεν έχει ακόμα τα χαρακτηριστικά που θα μας επέτρεπαν να είμαστε καθησυχαστικοί», αναφέρει.

Τέλος, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών επισημαίνει ότι αύριο το πρωί η στατιστική εκτίμηση θα βοηθηθεί αρκετά και από τους νέους σταθμούς σε Ανάφη και Αμοργό, που θα στέλνουν το σήμα τους από τις επόμενες ώρες.

Σαντορίνη: Πάνω από 550 σεισμοί τα τελευταία 24ωρα

«Έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 555 σεισμοί μεγέθους έως 5 βαθμών. Οι σεισμοί αυτοί συγκεντρώνονται περίπου 25 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαντορίνης» σημειώνει το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, παρουσιάζοντας γράφημα των σεισμών.

Νωρίτερα σήμερα, πλήθος κόσμου -κάτοικοι, εργαζόμενοι και οικογένειες με παιδιά- εγκατέλειψε άρον άρον τη Σαντορίνη εξαιτίας των σεισμικών δονήσεων.

Στο λιμάνι του νησιού υπήρξε συνωστισμός από τον κόσμο, ο οποίος περίμενε υπομονετικά τουλάχιστον δύο ώρες πριν από την έλευση του Blue Star 1, το οποίο θα είχε καταληκτικό προορισμό τον Πειραιά. Μάλιστα, το πλοίο έφυγε με σχετική καθυστέρηση λόγω του μεγάλου αριθμού επιβατών και οχημάτων που έπρεπε να φορτώσει.

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι ξεκίνησε η κοινή συνεδρίαση των δύο επιτροπών λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, εκεί που σήμερα το μεσημέρι τοποθετήθηκε σεισμογράφος από τον καθηγητή Κώστα Παπαζάχο.

Δείτε τις απίστευτες εικόνες:

Σαντορίνη: Κλειστά τα σχολεία -Αναλυτικά όλα τα προληπτικά μέτρα

Στη συνεδρίαση της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ), αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό, ενώ διαπιστώθηκε ότι η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, είναι ιδιαίτερα αυξημένη με 200 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω του 3,0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 4,9).

Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου, στις 08:00.

Σε δηλώσεις του, ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ότι η σεισμική δραστηριότητα φαίνεται πως αναπτύσσεται κοντά στην Αμοργό, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός πολύ ισχυρού σεισμού άνω των 6 Ρίχτερ.

«Η σεισμική δραστηριότητα που εξελίσσεται κοντά στην Αμοργό δεν θα πάψει αύριο, αλλά θα διαρκέσει μερικές μέρες στα ίδια μεγέθη. Το δεύτερο είναι πως δεν πρόκειται να πάμε σε πολύ μεγάλα μεγέθη. Είναι μικρά τα ρήγματα και δεν μπορούν να δώσουν μεγάλο σεισμό. Δεν θα ξαναδούμε σεισμό όπως το 1956. Τα 6 Ρίχτερ είναι το ακραίο σενάριο. Υπάρχει μία ηφαιστειακή δραστηριότητα, μικρή, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την εξελισσόμενη σεισμική ακολουθία. Μπορεί να δούμε τσουνάμι, αλλά θα είναι μικρό. Ο κόσμος δεν θα πρέπει να πανικοβάλλεται» ανέφερε, μιλώντας στο Mega.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Τζάμια-Κορνίζες-Είδη Σκίασης Γκοντές. Τηλ. 2811 21 71 81

About cretapress

Ειδησεογραφικό site Τηλ. Επικοινωνίας 2810 203500

View all posts by cretapress